Hollandse Markten  

Marktgeschiedenis
Een ver verleden
Een oude straat Een oude gebouw

De geschiedenis van de markt en straathandel gaat terug naar een ver verleden. Het woord markt is afkomstig van het Latijnse MERCATUS wat als betekenis heeft, handel en markt. Deze benaming is in vele talen terug te vinden, bij ons in Holland als markt, Duitsland ook als markt, Frankrijk als marché en het Engelse market. Mede door het feit dat de Romeinse overheersers in Nederland gedurende 5 eeuwen hun heerschap hier hebben gehad en zij een plaats creëerden waar kopers en verkopers elkaar konden ontmoeten alwaar men handel dreef, het zogenoemde FORUM MERCATUM, is er vandaag de dag spraken van een georganiseerde gemeentelijke warenmarkt.
De Griekse AGORA Naar boven
De Grieken hielden hun markt op de AGORA, altijd in het centrum van de stad waar ook de handelaren elkaar ontmoeten. Tevens was het AGORA het decor van de politici die er hun toespraak hielden, het volk vergaderde er en werd er stadsstatelijke democratie toegepast in de vorm van het kiezen van bestuurders.

Rome had het FORUM ROMANUM , de plaats voor de uitvoering van politieke, militaire, religieuze en commerciële activiteiten.

Nederlands eerste markt op papier is waarschijnlijk de Hanzestad Zwolle welke marktrechten verkreeg rond 1040. Deze markten danken hun bestaan uit het feit dat de Romeinen hier hun garnizoenen gelegerd hadden en de soldaten voorzien moesten worden van vers voedsel en drank. In marktplaatsen zoals Voorburg, Maastricht, Deventer en Bergen op Zoom ontstonden zo destijds grote verkoopplaatsen.
Het recht voor jaarmarkten Naar boven
De kerk kreeg rond de 12de eeuw het recht om jaarmarkten te organiseren, deze gingen meestal gepaard met een kermis en waren zeer druk bevolkt. Deze jaarmarkten duurden ook tot soms wel 3 weken en waren zeer goed voor de inkomsten van de stad. In de 13de eeuw maakten de markten een nog grotere ontwikkeling door en kwamen er week markten en jaarmarkten op speciale tijden en plaatsen.

Door de Merovingische en Karolingische koningen, de graven en hertogen uit de middeleeuwen en de Habsburgse landsheren kwam het geven van toestemming voor het houden van een markt bij de Staten van de Nederlandse provincies terecht.

Heden ten dagen wordt het houden van een gemeentelijke markt ondergebracht bij het marktwezen en heeft men hier een vergunning voor nodig om aan de markt deel te nemen.

de website markt en markten


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 492 bezoekers online     34044528 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier