Hollandse Markten  

Markten bezoeken
Gemeentelijke markten en hun werking
Haarlem Amsterdam

Er ligt een markt voor u open

De markt is een eeuwenoude handelscultuur, een typisch Hollands stukje volkscultuur. Markten zijn er in allerlei vormen, maten en uitstallingen. Markten worden georganiseerd door gemeenten, en ook door commerciële organisatiebureaus, als winkeliers- of sportverenigingen, liefdadigheidsinstellingen of goede doelen. De braderieën en feestmarkten onderscheiden zich van de officiële markten, doordat zij niet bij besluit van het college - van B&W - zijn ingesteld en dus ook niet opereren onder de marktverordening van de gemeente. De organisator van een dergelijke markt moet overigens wel een evenementenvergunning aanvragen bij de gemeente

De uitstraling van de vaak historische monumenten en/of gebouwen rondom gemeentelijke markten geeft de markt haar eigen unieke karakter. Soms wordt de markt alleen aan al een bepaald monument herkend, zoals bij de Groningse Vismarkt. Het markt aanbod van de diversiteit aan marktgoederen staat hier voorop. Het stadhuis, de waag, de kerk, herbergen en andere belangrijke gebouwen concentreerden zich van oudsher rond het marktplein
Veel bekende markten Naar boven
Veel straatnamen zoals de bekende Kalvermarkt in Amsterdam hebben hun naam te danken aan de soort markt die vroeger plaatsvond. De markten zijn zelf allang verdwenen, zoals de Lammermarkt in Leiden, of de Vismarkt.
Er zijn nog veel herinneringen aan vroeger, zoals het Korenhuis in Den Haag waar koren werd verhandeld. Tegenwoordig is het Korenhuis een culturele ontmoetingsplaats.
Je eigen marktkraam Naar boven
Voor de echte marktkoopman is het geweldig om een eigen marktkraam te hebben en daarop de eigen spulletjes uit te stallen om te verkopen aan het toegestroomde publiek. Starters kunnen op de pagina's van Hollandse Markten terecht om het een en ander te weten te komen over het beroep marktkoopman.

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 327 bezoekers online     37419765 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten