Hollandse Markten  

Meidenmarkt, Schoorl
Ieder jaar op Tweede Pinksterdag is er een meidenmarkt in Schoorl. Weliswaar geen markt zoals wij dit normaal gesproken kennen in de vermeldingen van Hollandse Markten, met kraampjes en koopwaar, dit keer zetten de dames zichzelf " in de verkoop"
Maekesmarkt Naar boven
De Meidenmarkt in Schoorl heeft al een hele lange geschiedenis. Al in 1573 werd er gesproken over de meidenmarkt. Dames uit de gehele omgeving kwamen naar Schoorl, namen plaats op het duin, om vervolgens uitgekozen te worden door de mannen. Deze verzamelden zich aan de voet van het duin. Zowel de dames als heren hielden elkaar scherp in de gaten en flirten van een afstand, het was aan de heren om vervolgens op de dames af te stappen en zo een partner uit te kiezen. Eerst voor een dag, maar soms voor het leven.
Biestenmaondagen in Coevorden Naar boven
Natuurlijk is Schoorl niet uniek in zo'n meidenmarkt, vroeger had men in veel dorpen of steden wel een plek waar de jeugd samenstroomde om elkaar te ontmoeten of om een levenspartner uit te zoeken. Bijvoorbeeld in Katwijk op de Boulevard, waar zondagavond de "huwelijksmarkt" was, wie zin had in een vrijer ging uit wandelen op de Boulevard en Princestraat. Veel markten stonden bekend als huwelijksmarkten zoals de Maekesmarkt in Goor, de Jennechiesmarkt in Raalte of de Koppelmarkt in Kampen en Zwolle. De naam Moaltjesmarkt kwamen we tegen in Brummen, in de maand augustus, georganiseerd door Damu Evenementen en dankzij een telefoontje weten we er nu meer van stamt uit vroeger tijden.
Eens per jaar was het kermis, en in de twee voorafgaande dagen zocht je op de markt een passende vrijer om tijdens de kermis gezelschap te hebben, natuurlijk ook in de hoop om er een toekomstige echtgenoot of echtgenote uit te halen. En dat was natuurlijk een mooi systeem voor die tijd. Mensen kwamen niet zo vaak van hun boerderij of huis af om mensen te ontmoeten, eens per jaar was daar de gelegenheid voor, tijdens de Moaltjesmarkt. Heb jij je ware liefde gevonden op de Moaltjesmarkt? Laat het eens weten aan de redactie van Hollandse Markten, service.thm@hollandsemarkten.nl
Tegenwoordig zijn lang niet alle tradities in ere gebleven. Er zijn natuurlijk modernere manieren om een nieuwe levenspartner uit te zoeken. Noem nu maar bijvoorbeeld alle relatiewebsites. Wat internet niet heeft, en de Meidenmarkt wel, is het live elkaar ontmoeten voor de eerste keer. Daar kan toch niets tegenop.
Drank en condooms Naar boven
Even terug naar de meidenmarkt in Schoorl. Nu nog steeds is dit een jaarlijks terugkerend fantastisch evenement. Op die Tweede Pinksterdag is deze meidenmarkt nog altijd zeer populair. Er is zelfs een website voor in het leven geroepen. en ieder jaar storten de televisieprogramma's zich op dit evenement. Op de website kom je aardig in de sfeer die moet heersen op die Meidenmarkt. Spanning, romantiek, liefde, een wereld van vrolijk flirten naar elkaar, moed verzamelen en aanspreken. Drank en condooms, dat is wellicht de enige handel op het duin in Schoorl. De laatste jaren loopt het soms wel eens uit de hand met de meidenmarkt, meestal doordat er dan drank in 't spel is.De inwoners van Schoorl zijn trots op dit ongeorganiseerde evenement, dat ieder jaar weer een groot feest is. Ben je dus vrijgezel, en moet je eens nodig aan de vrouw of man, dan zou dit je laatste redding wel eens kunnen zijn. (foto: www.meidenmarkt.nl)
Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 406 bezoekers online     37406094 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten