Hollandse Markten  

Markt tradities
Hoge score Markt in enquête over tradities in Nederland.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft samen met het volkscultuurveld het jaar 2009 uitgeroepen tot Jaar van de Tradities. De rijkdom aan tradities en rituelen in Nederland worden dit jaar extra gepromoot, hierdoor krijgen we opnieuw een inzicht in de boeiende (historische) achtergronden. Uit een enquête blijkt dat Nederlanders de markt hoog waarderen.

De uitslag is voor De Markt is heel gunstig, op 3 plaatsen komt de markt voor in de top 100 van tradities. Op 3, de Vrijmarkt met Koninginnedag. Op 21 staat: Naar de Markt gaan, en op 87 staan de Paardenmarkten, dus 3 keer raak voor het fenomeen markt. Meer informatie over deze leuke enquête bezoek de website

Website Jaar van Tradities in Nederland

Tradities in Nederland, de markt als folklore en traditie Naar boven
Als er één traditie recht heeft van spreken dan is het wel de markt. Op de markt staan tradities hoog in het vaandel. Veel Nederlandse tradities zijn direct en indirect met de markt verbonden, de markt heeft dan ook al veel eeuwen bestaansrecht, en in die eeuwen is er niet eens zoveel aan de markt veranderd. Op de markt zijn tradities terug te vinden zoals verkoop van kleding, voedsel, werktuigen, dagelijkse handelingen en zelfs in de nostalgische sfeer specifiek voor de markt. Van huis uit kreeg men op de markt veel oud-Hollandse tradities met de paplepel ingegoten.
Nostalgische klederdracht op de markt Naar boven
Wat te denken van de klederdracht op de markt. Op de markt is kleding dé manier om jezelf een identiteit te geven. Al kom je uit het hoge noorden of het diepe zuiden, aan de klederdracht kan men vaststellen waar je vandaan komt. In sommige dorpjes en streekmarkten wordt men nog bediend door de kooplui in markante traditionele kleding. In de grote steden ziet men kooplui in de kleding van het land van herkomst, zeer herkenbaar. Men geeft deze traditie door aan de kinderen. De immigrant heeft Nederland verrijkt met tradities. Denk maar aan de verandering in onze eetgewoontes. Te beginnen met een sateehtje met pindasaus, en wat te denken van allerlei pasta's en pizza's, de sushi's, de rijk gesorteerde groenten uit het buitenland. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er heel wat veranderd. Die producten vond je het eerst op de markt.
Markt, een wereld vol handel avontuur Naar boven
beschermdBij het gebruik van speciale ambachtelijke werktuigen kan men ook spreken van een rijke traditie op de markt. De mandenmaker, stoelenvlechter of klompenmaker vind je nu als extra attractie op allerlei markten. Hier demonstreert de ambachtsman zijn product, vaak doorgegeven van vader op zoon, soms een echt familiebedrijf. En wat te denken van optredens van oud-Hollandse dansgroepen in traditionele klederdracht op allerlei dorps- en streekmarkten?

Tradities met een ver en oud verleden, bijvoorbeeld paardenmarkten. Jaarmarkten waarvan wij weten dat onze bedovergrootvader daar ook al zijn voetstappen heeft gezet. Menig “vrijer” vond zijn geliefde op de markt. Schapenmarkten, veemarkten, kleindier markten, groentemarkt, algemene warenmarkten noem maar op. Veel namen van straten in dorpjes en steden dragen nog de naam van de markt welke er werd gehouden, ( marktstraat, marktplein, marktsteeg, groenmarkt, vismarkt, hooikade, bierkade, lange beesten markt, korte poten, looierssteeg, Warmoesstraat, etc.) Met de komst van de grotere warenhuizen verdwenen heel wat sfeervolle en gezellige marktjes Maar de marktstraat namen zijn blijven bestaan

Website volkscultuur Nederland

Website Jaar van Tradities Nederland

Sfeervolle en gezellige markten in Nederland! Naar boven
Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 250 bezoekers online     37132851 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten