Hollandse Markten  

Streek- en boerenmarkten
De streekmarkt is in het buitenland al jaren een fenomeen. In landen zoals Frankrijk en Engeland (Farmersmarket) worden de streekmarkten of boerenmarkten altijd goed bezocht en genieten deze echte streekproducten met een oude ambachtelijke geschiedenis grote bekendheid.

De streekmarkt is een themamarkt met streekeigen producten waarop (agrarische) bedrijven, hobbyisten en liefhebbers hun producten aan de man brengen.

Op de streekmarkt kun je proeven en enige tekst en uitleg krijgen van de ambachtelijke producent die het zelf heeft gemaakt of geoogst. Wat is immers leuker dan uitleg te krijgen door de maker zelf. Vanmorgen lag het nog op het veld, hing het nog in de boom, zwom het nog in het water of vloog het nog. Ambachtelijke lieden maken hoofdzakelijk deel uit van de verkopers op de streekmarkt. beschermd

Kaas of worstproducten, de ambachtelijke bakker met echt boerenbrood, molenproducten, verse bijenhoning bij de imkers, jam, biologische onbespoten groente en fruit, verse streek sappen, echte eieren, viskwekers, hennep kleding, boerenijs, ambachtelijk bier en streekwijn en nog een keur aan verse boeren producten

’s Morgens stond, hing of liep “het product” nog op het land en u kunt er nu vers van genieten. De oorsprong van het voedsel maakt het zo uniek, ook de sensatie van de smaak is niet uit te leggen. Dit moet u namelijk zeer zeker zelf ervaren op de "lokale" streekmarkt.

De meeste streekmarkten vinden plaats tijdens de zomermaanden. Mede door de populariteit van deze streekgebonden producten trekken deze markten steeds meer bezoekers. Ook het hoge gezondheid gehalte van deze ambachtelijk gemaakte producten spreken de mensen erg aan. Voor de gezondheid wil men zelfs extra betalen.

Boeren en streekmarkten, gezond en vers van het land

Naar boven

De streekmarkt voorziet dan ook in de behoefte van de markt consument. Juist in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag of Utrecht ziet men een trend in de streekeigen producten van het nabije boerenland. Streekmarkten brengen de stedelijke consument in contact met producenten op het platteland. Met een passende aankleding van de streekmarkt krijgt het geheel nog een dorpskarakter, dichtbij en natuurlijk!

beschermdEr zijn in Nederland verschillende organisaties actief die de streekproducten hoog in het vaandel hebben staan. Zij organiseren de streekmarkt door de gehele provincie en zelf daarbuiten. Dat zijn meestal zeer sfeervolle “streekmarktjes” alwaar tussen de 15 en 20 marktkramen te bezoeken zijn met een eigen streek product karakter en inrichting van deze thema markten.

Elk jaar is er ook “de week van het platteland” jonge enthousiaste boeren , tuinders en ecologische vrijwilligers laten dan zien hoe het is om te werken en leven op het platteland. Geven informatie over de agrarische bedrijfsvoering, men kan volop streekproducten proeven en aan de kinderen is ook gedacht.

Oud Hollandse spelletjes, vogelverschrikkers maken, een rondje op de oude bakfiets, het bekijken van oude agrarische landbouw machines, een ritje met de pony en huifkar, het poppentheater of een tijdelijke kinderboerderij doen het altijd goed tijdens de streekmarkt. Ook ziet men vaak organisaties zoals de vogelbescherming, zij leggen dan uit hoe men het best de weidevogels kan beschermen.

Proef de streek en bezoek een streekmarkt!

Naar boven

De vraag naar de streekmarkt groet, niet enkel in de grote steden. Ook in de dorpjes ziet men de laatste jaren weer vaker de streekmarkt met haar ecologische en ambachtelijke producten duidelijk in het straatbeeld aanwezig zijn. Vele kwaliteiten en mogelijkheden komen weer tot hun recht tijdens de streekmarkt.

beschermdEen breed assortiment van eigengemaakte verse kwaliteit producten kan de markt bezoeker hier kopen. Het is wel van belang dat er voldoende aanvoer plaatsvindt vanaf het platteland.

Nederland heeft streekproducten vanuit alle provincies met een eigen streek karakter. Het is echter de kunst om deze te kopen dus… op zoek naar en marktdagje uit? Bezoek eens de streekmarkt tijdens de vakantie of in uw eigen omgeving. De streekmark, gewoon doen!

Bezoek eens de streekmarkt tijdens de vakantie of in uw eigen omgeving.

Streekmarkt / boerenmarkt aanmelden

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 183 bezoekers online     33711016 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier