Hollandse Markten  

Markten Adviescommissie MSR

De markt, altijd popupiar! De commissie heeft o.a. als doel het promoten van de markten in Nederland. De markt info en promotie is hierbij erg belangrijk. De commissie laat regelmatig onderzoeken uitvoeren en komt daarbij met handige markt info promotie tips.

De commissie laat verder een inventarisatie maken van knelpunten op het gebied van lokale regelgeving over veiligheidseisen op de markt. Daarnaast adviseert de commissie gemeenten en rijksoverheid veelvuldig over de ontwikkelingen en activiteiten in de (markt / ambulante handel) branche.

Enkele leuke weetje van de commissie

Naar boven

Wat is een markt?
Een warenmarkt is in principe een verzameling van kramen, verkoopwagens en grondplaatsen van waaruit de toegelaten kooplieden detailhandel bedrijven. De meeste markten vinden in de open lucht plaats, veelal op pleinen en/of in brede straten in wijkcentra van gemeenten.

We spreken van een markt als deze met vaste regelmaat op een bepaalde dag en plaats en op vastgestelde uren gehouden wordt. Bovendien moet een markt zijn ingesteld krachtens een gemeenteraadsbesluit. Voor de markt zijn een marktverordening en een marktreglement van kracht. Deze kunt u meestal zoeken op de website van de gemeente.

Deze officiële of reguliere warenmarkten moeten niet verward worden met feestmarkten of braderieën, die al dan niet incidenteel worden georganiseerd door particulieren "markt organisatoren" verenigingen of stichtingen. Het verschil zit in het feit dat alléén warenmarkten via een gemeenteraadsbesluit zijn ingesteld en opereren onder een marktverordening van de gemeente.

beschermd
beschermd


Bestedingen op de markt van Holland Naar boven


De consumptieve bestedingen (inclusief BTW) in de ambulante handel bedragen meer dan € 3 miljard. Dat is ca. 5% van de totale consumptieve bestedingen.  Hiervan wordt 60% besteed aan food, 8% aan bloemen en planten, 20% aan textiel en 12% aan overige non-food.

De gemiddelde besteding op de markt bedraagt volgens opgave van de bezoekers € 21.

Hoeveel markten zijn er?
Wekelijks circa 1.000 markten (968) markten met circa 38.000 standplaatsen.
In Europa vinden 25.000 periodieke markten plaats met een omzet van meer dan € 35 miljard.
 
Waar zijn die markten?
Elke gemeente in Nederland kan beschikken over minstens één centrummarkt.
De grotere gemeenten (boven de 50.000 inwoners) beschikken zelfs over gemiddeld bijna twee centrummarkten en minstens één wijkmarkt.

Hoe groot zijn de markten in Nederland? Naar boven

Iedere week weer bouwen de markten een verkoopoppervlakte van twee miljoen vierkante meter. Dat twee keer zoveel als het verkoopoppervlakte van alle winkels in de gemeente Amsterdam of vijftig keer zo groot als Hoog Catherijne in Utrecht.

De omvang van een markt hangt veelal samen met de omvang van het verzorgingsgebied en met het type markt (dag- of weekmarkt). In kleine gemeenten bestaat de centrummarkt uit 20 tot 30 kooplieden, terwijl we in middelgrote gemeenten al snel over 60 tot 70 kooplieden spreken. Een dagmarkt telt gemiddeld 128 kooplieden en een weekmarkt 32. Dagmarkten zijn uitsluitend in de grotere gemeenten (> = 50.000 inwoners) te vinden.

Wat zijn de grootste markten van Nederland?
Den Haag               Herman Costerstraat    540 standplaatsen
Rotterdam              Binnenrotte                  465 standplaatsen
Rotterdam              Afrikaanderplein           308 standplaatsen
Amsterdam            Albert Cuypstraat         268 standplaatsen

Wanneer zijn de markten?
De zondag en de maandag is het stil op de markt.  De laatste jaren zijn de zondagsmarkten in opkomst, de winkelcentra zien het belang van een zondagsmarkt op of nabij het winkelcentra. Donderdag en vrijdag zijn de meest populaire dagen om markten te houden.

De markten verdeeld over de week:
Maandag  6 %
Dinsdag 16 %
Woensdag 19 %
Donderdag 21 %
Vrijdag   21 %
Zaterdag 18 %
Zondag  1 %

Bron: markten promotie adviescommissie MSR


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 382 bezoekers online     37133517 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten