Hollandse Markten  

Rommelmarkten 2020

Rommelmarkten, vlooi- en snuffelmarkten zijn altijd enorm populair in Nederland. De troep van vandaag is het antiek van de toekomst. Het begrip rommelmarkt / vlooienmarkt is een breed begrip. Rommelmarkten worden soms door duizenden bezocht en zijn zowel overdekt als buiten. Koningsdag is de meest geliefde rommelmarkt, vlomarkt, vrijmarkt, snuffelmarkt of hoe je het maar wilt noemen. Wat voor iemand troep is, kan voor een ander veel betekenen voor zijn verzameling. Alles over de markt kun je vinden op deze bezoek sites. De nostalgie en historie van de ex eigendommen van de mens gaan er goed samen. Er zijn organisaties actief welke jaarlijks een tiental rommel- en vlooienmarkten organiseren zoals de Bazaars in Nederland, de zwarte en vrije markten , Kofferbak en rommelmarkten tijdens zomerse periode markt en ook veel verenigingen, geloofsinstanties en gode doelen houden veel rommel en vlomarkten voor het bij spekken van de geldkas.

Ook de kinderrommelmarkten, en zeker dus Bezoek Koningsdagmarkten op Koningsdag, de vrijmarkten zijn een begrip in Nederland. Rommelmarkten worden gehouden door het gehele land, sommige elke weekend, andere op bepaalde dagen. De leden van verenigingen, scholen en stichtingen vinden het organiseren van een rommelmarkt veelal ook erg leuk om te doen. Bovendien kun je er de clubkas financieel goed van bijspijkeren. Een rommelmarkt waar iedereen aan mag deelnemen en zelf de opbrengst mag houden is een vrijmarkt. 

Deze rommelmarkten worden gehouden allerlei plaatsen. Op marktterreinen, in sporthallen, in en rond sportvelden, kantines, buurthuizen, bij kerken en op nog veel meer locaties. Mede door het Internet bieden veel handelaren hun goederen ook steeds vaker aan op gespecialiseerde markt en handel website’s. Particulieren en handelaren kunnen hun rommelmarkt spullen via internet aanbieden waardoor het aanbod op de reguliere rommelmarkten afneemt en dit vooral bestaat uit kleine en goedkope spulletjes.

Het unieke van de rommelmarkten in vroegere tijden was dat deze werden gehouden in oude steden met vaak een historische en schilderachtige uitstraling. Met had er vaak een halve dag reizen of meer  voor over om er te komen. De mensen hadden er destijds dus ook veel voor over om het echte rommel en snuffel plezier te ervaren.  Op de rommelmarkt beleef je gouden tijden, want naast spullen van weinig of zelfs geen waarde kan men er ook zeer bruikbare spullen kopen. Soms zelfs kunst, antiek of curiosa met een hoge waarde. Menigeen heeft er al een goede aankoop kunnen doen. Er worden in Nederland veel markttermen op gebied van de ‘rommelmarkt’ gebruikt. Zo wordt er gesproken over vlooienmarkt, vlomarkt, snuffelmarkt, struinmarkt, luizenmarkt, kofferbakmarkt, lompenmarkt, kleedjesmarkt en zeker niet als laatste de brocante markt. Alles over de markt is dan aanwezig.

“marché aux Puces (vlooienmarkt) Naar boven

De oorsprong van de rommelmarkt is ver te zoeken. In vorige decennia heeft de rommelmarkt zich als een vlooienplaag verspreidt over ons deel van Europa. In de boeken is geschreven dat er in Frankrijk gesproken mag worden van een eerste vorm van de rommelmarkt. De Franse `brocanteurs` waren de voorlopers van de `lorrenboeren`.

Tijdens het bewind van Keizer Napoleon de derde vonden er in Parijs stadssaneringen plaats. De architect van de Keizer hield flink huis met het ontwikkelen en bouwen van grootse `boulevards` in de het centrum en de rondom liggende wijken van Parijs. Rond 1860 ontstond in het noorden van Parijs, nabij de “Porte de Clignancourt”, een rommelmarkt voor het aan man de brengen van 2de hands spullen. Deze handelaren werden ook wel `puciers` genoemd. Soms werd de echte handel van de “marché aux Puces (vlooienmarkt) in de cafés´s rond de rommelmarkten afgehandeld. Echter ga er maar vanuit dat de handel in 2e hands goederen al sinds het bestaan van de mensheid plaats vindt.

Rommel - , vlooien - , snuffel -, luizen markt of junkmarkt Naar boven

Ook Engeland heeft een rijke markt geschiedenis. De casbootsale is wel de bekendste. Daar spreekt men dus van “junk market” een soort drang van de bezoeker welke verslaafd is aan de enorme diversiteit en verscheidenheid van de uiteenlopende rommel en curiosa artikelen welke worden aangeboden. Het nostalgische Victoriaanse tijdperk heeft de welgestelde allerlei tierelantijntjes laten ontwikkelen en kopen. Door de verarming van de Britse adel zijn in kastelen, landhuizen en duizenden huizen de rommelkelders leeggehaald. Deze spullen werden  te koop aangeboden op de vele rommelmarkten. Deze vinden vandaag de dag gretig aftrek bij een breed verzamelaars publiek. In Engeland zijn nog veel antiekwinkels, veilingen en rommelmarkten te vinden met een uniek aanbod aan 2de hands spullen.

De bezoekers van de rommelmarkten komen uit alle lagen van de bevolking. De wat minder bedeelden kunnen er goed terecht om voor een redelijke prijs een aankoop te doen. Vaak zijn de spullen beduidend goedkoper dan in de winkel. Veel studenten en mensen met een kleine beurs richten hun kamer of huis in voor een redelijk bedrag. Kleding, huisraad en andermans rommeltjes, vinden, mits in goede staat, gretig aftrek. De wat beter bedeelden en welgestelde struinen de rommelmarkten af om hun verzamelaarscollectie wat uit te breiden of ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar dat ene “bijzondere”.

Opzoek naar een Rembrandt, bezoek de rommelmarkt in Nederland Naar boven

De mensen in West Europa zetten voor miljarden Euro’s aan afgedankte maar vaak herbruikbare artikelen bij het grofvuil. Sommigen maken er zelfs een beroep van om dit grof uit te pluizen op bruikbare spulletjes voordat het grofvuil dit op komt halen. Deze ‘snorders’ verdienen hier soms een goede boterham aan. Niet voor niets ziet men nu ook gespecialiseerde bedrijfjes in de grote steden opkomen om deze massa aan afgedankte goederen te recyclen. Veel “verzameld rommel” gaat soms ook naar de arme landen. Ook zijn rommelmarkten vaak bedoeld voor het inzamelen van geld voor het goede doel.

Als je een rommelmarkt wilt organiseren vraag dan wel een vergunning aan bij de gemeente. Bij voldoende publiciteit en reclame kun je rekenen op een grote toeloop. Van groot tot klein, de rommelmarkt spreekt de verbeelding van velen en meestal is het een “verrassende markt”. Met een goed gevoel en enige kennis van zaken kom je op de rommelmarkt altijd wel in aanraking met iets van je gading. Vergeet op dit soort markten niet te onderhandelen over de prijs, juist dat maakt het ‘rommelen’ op de rommelmarkt vaak zo leuk. Bezoek zeker het overzicht van themamarkten op Hollandse markten en geniet van de koopjes tijdens je m@rkt bezoek ..

Overzicht 2020 rommelmarkten, vlooienmarkten, snuffelmarkten, carbootsales, kofferbak verkoop en luizenmarkten

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 450 bezoekers online     33736645 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier