Hollandse Markten  

Bijenmarkten in Nederland
Bijenmarkt

Bijenmarkten zijn razend populair in Nederland. Nostalgische markten met bijen, natuurproducten, oude ambachten en muziek. Wie er rondloopt waant zich weer in de vorige eeuwen. Daarom zijn bijenmarkten vaak trekkers voor de wijde regio. Eenmaal in je leven moet je er geweest zijn, desnoods in bijzijn van kinderen en kleinkinderen.

beschermd

De bijenmarkt is een ideale markt om eens met dit unieke diertje kennis te maken, op elke eerste zaterdag om mei in Middenbeemster, elke 2e zaterdag van juni is de Leidsche bijenmarkt Bijenmarkt Leiden en de 1ste woensdag van augustus wordt er in de gemeente Epe een bijenmarkt georganiseerd achter het gemeentehuis in het prachtige Loeffpark. In Eerbeek is er op de 4e zaterdag in september een bijenmarkt http://www.imkersverenigingeerbeek.nl Verder zijn er nog bijenmarkten in Zuidlaren, Zelhem, Veesen, Uddel, noem maar op. Bezoek eens zo'n bijenmarkt. De imkers vertellen u graag over hun zeer waardevolle hobby en geven een rijke keur aan tekst en uitleg.

Onze verslaggever bezocht de bijenmarkt in Epe.

Epe ligt midden tussen de heidevelden en dat brengt natuurlijk verse heidehoning naar de bijenmarkt. In het Loeffpark worden de bijen en aanverwante producten verhandeld en kan men onder de lindebomen de imkers ontdekken met hun korven en kasten. De volken worden gekeurd en hierbij let men vooral op de ratenbouw, de opbouw van het broednest en de geschiktheid van het volk voor de najaarsdracht.

Rondvliegend bijenvolk;
Welkom op de bijenmarkt van Epe!

Over de bij is zoveel te vertellen dat dit kleine nuttige diertje zomaar een eigen internetsite zou kunnen bouwen! Velen kennen het verhaal van de bloemetjes en de bij of het tekenfilmpje van de avonturen van Maja de bij en wat te denken van Winnie de Pooh die gek is van de heerlijke bijenhoning!

Veel mensen bekruipt een wat angstig gevoel als dit ijverige en vriendelijke beestje in de buurt is. Dit is onterecht, de bij is een zeer nuttig dier en doet geen kwaad zolang men de bezige bij met rust laat. Een bijensteek neutraliseer je met het deppen in azijn. Handig om te weten, en handig als er azijn in de buurt is. Je moet het maar weten...

De Latijnse naam voor de bij is “Apis Mellifera “. De geschiedenis van de bijen gaat misschien wel honderdduizenden jaren terug, er zijn immers aanverwante insecten gevonden die in het hars van een boom waren verhard en versteend in een ver verleden. Apen eten al eeuwen lang de honing van de bijen door middel van een stokje wat zij in het bijennest steken en aflikken maar ook voor de beer is de honing een geliefd gerecht en voor nog vele andere dieren. De beren eten de honing zelfs met inbegrip van de achtergebleven bijen en verpulverde was, zo moeten onze voorvaderen het ook hebben gedaan, boordevol met vitaminen, mineralen en eiwitten!

Al door de eeuwen heen was de honing van de bij een favoriet van vele prominente mensen, koningen, farao's, de edelen, zij allen hadden er een fortuin voor over om de zoetigheid te mogen proeven. Zalfjes, medicijnen, balsem en zelfs parfum vormden een basis van dit zoete bij product.

beschermdDe Egyptenaren waren ook bekend met het product van de bij, men kon de bij zelfs ontdekken in de gebakken klei vazen! De aboriginals uit Australië of de vele volkeren uit de oerwouden van Afrika , Zuid -, en Noord Amerika bedienden zich maar al te vaak van de overheerlijke zoetige lekkernij. De honing van de bij is voor deze volkeren een echte zoete delicatesse vol met vitaminen.

Men bleek in deze landen bijna immuun te zijn voor de steken van het overijverige diertje, stak zo de hand in het nest voor het verzamelen van de honing en maakte er een echt feestmaal van, speciaal voor de kinderen die altijd verzot zijn op zoetigheid. Een groot warenhuis heeft zelfs hun naam aan de korf van de bij verbonden, de bijenkorf, is het immers niet handig als vele mensen als een zwerm van bijen gedisciplineerd hun centjes komen uitgeven in deze korf (de winkel).

bijen, honing en bijenwas,
een suikerfabriek voor de bijen imker!

 
Bijen houden, een goedkope hobby Naar boven
Wist u trouwens dat het houden van bijen de goedkoopste dieren hobby is in de wereld en men daarbij ook nog eens een extraatje kan verdienen door de verkoop van de honing. Dit nijvere diertje draagt graag de stuifmeel aan zijn achterpoten naar de korf om voor u een leuke bijverdiensten te creëren in de vorm van honing en bijenwas.
Bijenmarkt In de raten krioelen honderden bijen en deze druipen van de honing voor u, niet dat de honing nou zo belangrijk is… nee, het is de gehele entourage ervan, de bijen, de natuur en de ontspanning!
Jammer genoeg heeft het houden van bijen vandaag de dag door de vergrijzing in Nederland een terugval en denk men: houden van bijen, zijn dat niet “ouwe knarren achter de darren”. Jongeren blijken niet zo geďnteresseerd te zijn in deze vrij kosteloze en niet veel tijd innemende hobby.
bij deze is het echt een zinvolle en lonende hobby, momenteel zijn er enkele duizenden liefhebbers actief in het houden van bijen maar zelfs in je jeugd of na uw pensioen is het mogelijk om je te verdiepen in deze zeer leuke vrije tijd hobby, het houden van bijen!
Bijen koningin, immen, larven, darren en kraamcellen op de bijenmarkt Naar boven
beschermd De bijenkoningin geeft de leiding aan een volk van wel tienduizenden werksters en darren, broedend, bouwend en verzamelend in een kast, even groot als je computer beeldscherm!

Het is een echt fascinerend spektakel om deze diertjes in zo’n kast of korf aan het werk te zien gaan. Zij allen zijn zeer gedisciplineerd en een onschendbare code is onderdeel van een niet te bedwingen afspraak! Het is echt zeer de moeite waard om eens wat dieper te kijken in de wereld van de bij.

In de wintermaanden verlaten de bijen hun kast of korf niet ( alleen voor een sanitaire stop... ), totdat het buiten weer naar het voorjaar begint te ruiken, naar bloemen en bloesem. Vroeger werden in sommige streken in de provincies van Holland bruid en bruidegom verrast met een speciale bruidskorf als aansporing tot een harmonieus en nijver huwelijksleven, jammer genoeg gaat veel oude Hollandse cultuur verloren maar juist op deze unieke spaarzame bijenmarkt kunt u nog veel leren over dit unieke diertje.

De patroonheilige van de bij is de Heilige Ambrosius, ook een bijenkorf is naar deze heilige vernoemd, de legende vertelt dat er om de mond van de heilige Ambrosius al een bijenzwerm baard hing toen hij nog maar een klein kind was, het voorgevoel van de diertjes was dat het kleine kind op latere leeftijd hele korven van wijsheid zou vergaren.

 

 
Bijenmarkten, een keur aan natuurliefhebbers en ambachtelijke lieden Naar boven
Een bijenmarkt is vaak een echt oud-Hollands feest! Komt u niet voor een volk, korf of kast dan is er nog voldoende nostalgie, oud-Hollandse ambachten kan men vaak verwachten op deze unieke bijenmarkt. Een bezoek aan de kraam van het streekmuseum, de korven vlechter, klompenmaker, hout bewerker, oud Hollands breiwerk, schilderkunst en nog veel meer!
 

Ook voor de aankoop van klaver -, linde -, bloesem -, heide - of boekweit honing of een geurige zelfgetrokken kaars van echte bijenwas bent u hier op de juiste “bijen” markt.
Er zijn zoveel leuke bij artikelen te koop, dat u ogen, oren en uw reuk orgaan te kort komt om alles te bekijken en te besnuffelen op deze vrolijke bijenmarkt.

De bijenmarkt van Epe, elke 1ste woensdag in augustus met op dezelfde dag als extra, de aansluitende wekelijkse woensdag warenmarkt voor het plein bij het gemeentehuis van Epe, de slinger snort in Epe... Komt dat zien!


Voor informatie over het houden van bijen en de bijenteelt:

NBV

Het secretariaat van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en de imkersshop zijn gevestigd in het Bijenhuis
Grintweg 273, 6704 AP Wageningen
Postadres: Postbus 90, 6720 AB Bennekom

Het secretariaat is van de NBV is bereikbaar:
van ma t/m vr 10.00 - 15.00 uur
tel: 0317-422422
fax: 0317-424180
e-mail:  

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 385 bezoekers online     37133513 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten