Hollandse Markten  

Koningsdag en oranje markten 2020
Koningsdag 2020 volksfeest in Nederland
Heel Nederland viert uitbundig feest!
"Koningsdag 2020 Oranje markten, oranje braderie, Koningsmarkt, de opvolger van de historische Koninginnedag en haar vrijmarkten, oranje markten, Koningsfeestmarkten, kindermarkten, ambachtsmarkten en de vele themamarkten, een unieke traditie in Nederland in vrijwel elk dorp of stad en de regio. Bezoek op 27 april de Koningsdagmarkten in Nederland! Waar kun je niet van bezittingen wisselen? Hoe kom je van je ongebruikte tweedehands goederen af? Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de handel op een markt maar zeker met het Koningshuis en het Nederlandse volk, een zeer gewaardeerde traditie. Doe mee met die leuke gekte die eens in het jaar heel Nederland in haar greep houdt! Overzicht Nederland Koningsmarkten en Oranjemarkten in 2020 Koningsdag is altijd een feest voor alle Nederlanders ongeacht afkomst, geloof, geaardheid etc... Ook dit jaar georganiseerd met een open en vrij karakter, zoals wij gewend zijn en zoals het altijd zal blijven.

Elk jaar op 27 april vieren we Koningsdag met Oranje markten en Konings markten & braderieën in Nederland. Natuurlijk is het niet mogelijk om al de markten te publiceren op de Hollandse Markten website, haast elk dorp of stad heeft zijn Koningsdag markt feest. Hand in hand wordt dit gevierd met Nederlanders, Europeanen en mensen met een niet westerse achtergrond. Koningsdag en vrijmarkten in de grote steden, dorpen en de regio is multicultureel. Groots feest in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Maastricht, Zwolle en veel steden! Oranje markten in Den Bosch, Oranje braderie in Rotterdam en de Koning zelf welke ook dit jaar met gezin en familie ook weer een gezellige stad, dorp en streek aandoet.

kortom overal kan men terecht om dit unieke Nederlands volksfeest tot een waar - Oranje Boven, leve de Koning - happening mee te maken.

Dit betekent een groot Oranje feest. Naast het traditionele bezoek elk jaar van de Koning aan een speciale regio, stad of dorp draait deze dag voor veel mensen toch om de typisch Hollandse vrijmarkten! Het extra-tje op de vrijmarkten waar vele het hele jaar spulletjes en prulletjes voor sparen en zo halsreikend naar uitkijken. Of het nou op een Koningsdag braderie is of op een Oranjemarkt, Koningsdag is de dag dat veel Hollanders zich even een doorgewinterde koopman / vrouw mogen voelen. Laat je handelsbloed borrelen! Haal je kelders en garages leeg, ruim de zolders op. Sorteer het nooit meer gebruikte speelgoed uit, en heel belangrijk, verzamel alvast wat kleingeld om te wisselen, altijd handig.

Ook voor kinderen is dit dé dag om een extra zakcentje te verdienen. Alhoewel de zuurverdiende centjes al gauw weer op worden gemaakt bij het kraampje van een ander. De Hollanders doen hun naam eer aan! Bij vrijwel elke aanschaf ( hoe goedkoop ook) wordt fanatiek onderhandeld over de prijs. Het eurootje moet rollen!! En als men dan s avonds de administratie opmaakt... kijk, zo ziet extra geld er nu uit ... kortom, op Koningsdag mag veel!

Verkopen die oude handel is de mentaliteit… En meteen even dat oude schilderij of die roestige fiets voor de deur te koop zetten! De handel zit de Nederlanders al eeuwen in het bloed En… als we toch bezig zijn, wat kunnen we nog meer verkopen? Alle alledaagse dingen veranderen spontaan in handel. Wat al jaren het daglicht niet heeft gezien zetten we nu, op Koningsdag om.

De oorsprong van Koninginnedag en Koninginnenmarkten Naar boven
Koninginnedag is een feestdag voor iedereen!

Oorspronkelijk werd Koninginnedag gevierd op de verjaardag van de moeder van Juliana; Wilhelmina. De regering besloot om deze dag als Nationale feestdag in te stellen omdat er grote zorgen waren over de toen traditionele volksfeesten. Deze liepen vaak uit de hand en eindigden in dronkenschap, vechtpartijen met soms dodelijke afloop. De regering koos de verjaardag van (toen nog) prinses Wilhelmina, 31 augustus als nationale feestdag en doopte het om tot Prinsessedag, later Koninginnedag. Een dag waarop de regering een feest organiseerde om zo de burgers in de hand te houden. Door Oranjeverenigingen werden verschillende festiviteiten georganiseerd zoals militaire parades, muziek, optochten en markten, en het volk vermaakte zich kostelijk.
Ouderwets gezellig op den oude Koninginnedag Naar boven

beschermdTegenwoordig kleeft er aan de Oranjeverenigingen een oubollig imago. Dat staat voor koekhappen, zaklopen, ringsteken en andere oud-Hollandse spelletjes. De meeste verenigingen willen af van dat imago. Ze doen verwoede pogingen tot vernieuwing. Een vriendelijke oranje vrijwilliger: we doen bijvoorbeeld meer met de integratie van mede Nederlanders. Dus organiseren we ook Marokkaanse, Turkse of Hindoestaans dansfestijnen en de culturele keuken daarbij.
Aan de andere kant willen ze het nostalgische imago ook niet helemaal kwijt: het hoort ook een beetje bij Koninginnedag, mensen komen dan ook voor die pure nostalgie, en die is echt Hollands te noemen.

En ach, zo een keer per jaar vinden we het eigenlijk ook wel leuk. Want die oud Hollandse activiteiten horen gewoon bij Koninginnedag! Zelfs de stoerste jongens zie je nog wel eens graaien in een grabbelton, en de kinderen laten voor een dagje de computer voor wat het is en gaan enthousiast aan het appel happen, knikkeren, hoela hoepen, zeepkist races en noem maar op ... .

De toekomst voor Koninginnedag en oranjemarkten Naar boven
Onze huidige koningin is jarig op 31 januari maar heeft besloten om de datum van Koninginnedag niet te veranderen. Dit ten eerste als eerbetoon aan haar moeder en ten tweede ook niet geheel onbelangrijk; het weer is er in januari natuurlijk ook niet naar om eens lekker naar buiten te gaan! Gelukkig maar, want al die markten zijn toch het leukst met een voorjaarszonnetje. Prins Willem-Alexander heeft laten weten wat hij van plan is. Zijn verjaardag is op 27 april dus wat het weer betreft zit het sowieso wel goed!

Koningsdag, super tof en niet schromen, gewoon meedoen!

Alle soorten evenementen in de steden, ook in 2020 zal het een waar decor van het Hollandse volksfeest zijn. 27 april vieren de Oranjes het traditionele feest in een Nederlandse stad, komt dat zien u bent allen van harte welkom! Bezoek de Oranje Koningsdag website voor het programma en de route van 2020!
Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 495 bezoekers online     34241010 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier