Hollandse Markten  

Aanvraag marktplaats standplaats
Inschrijving voor een standplaats/kraam op de markt van Nederland
Utrecht Tilburg

Er ligt een markt voor u open

Wat zijn de voorwaarden voor een solitaire standplaats of standplaats op de warenmarkt, braderie of evenement? Voor een solitaire standplaats of standplaats op de warenmarkt neemt u contact op met de gemeente om te vragen wat de procedure daarvoor is.

Uw plaatselijk Kamer van Koophandel verstrekt u graag meer informatie.

Voor een solitaire standplaats of deelname aan een warenmarkt, braderie of evenement is een inschrijving Kamer van Koophandel en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel verplicht. Daarnaast heeft u een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) nodig. Voor niet EU-ingezetenen is het van belang dat ze arbeid in Nederland mogen verrichten. De verplichte aanmelding bij de belastingdienst gebeurt gelijk bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Vergeet vooral niet de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering!

Vaak is er een branchering toegepast op de warenmarkt, dit houdt in dat niet te veel handelaren met het zelfde soort handel het product mogen verkopen voor de broodnodige variatie op de markt.

De toewijzing van de marktstandplaatsen gaat via de wachtlijst. Als u in aanmerking wilt komen voor een vaste plaats op de markt, moet u een inschrijfformulier voor de door u gewenste gemeentelijke markt invullen. Indien u op de wachtlijst wordt geplaatst, biedt dit geen garantie voor een spoedige toewijzing van een standplaats.

Voor het innemen van een standplaats op een (week)markt gelden per gemeente andere regels. Alvorens men een standplaats op de markt wil bezetten dient men eerst de juiste personen te raadplegen, dit kan de marktmeester zijn of marktbeheerder. Nogmaals, elke gemeente hanteert hier en andere regelgeving.

Als u op de markt wilt staan, dan heeft u wel een marktvergunning nodig van de gemeente.
Aan een standplaatsvergunning zijn legeskosten verbonden
Aan een standplaatsvergunning zijn legeskosten verbonden, steeds meer ziet men dat er ook bij de gemeente kan pinnen en/of gechipt kan worden (soms zelfs verplicht uit veiligheid voor de gemeentelijke medewerker!) Daarnaast kan de gemeente een vergoeding vragen voor het gebruik van de openbare ruimte (parkeerplaats, stoep enzovoort).

Ook adviseert het Team Hollandse markten om een pininstallatie aan te schaffen omdat de consument steeds vaker de pinpas gebruikt om betalingen te doen m.a.w. u mist klanten.

Vergeet niet een geldige legitimatiebewijs!
De markt, aanmelden voor een marktkraam/standplaats Naar boven
Ook ziet men steeds meer gemeentes overgaan op het telefonisch aanmelden, u krijgt dan meestal direct te horen of er een marktplaats vrij is. De gemeente kan u deze vergunning verlenen dan wel weigeren op grond van de geldende marktverordening.

Alle gemeentes hanteren een marktverordening voor de markt, standplaatsen op weekmarkt, vergunning voor standplaatsen (markt), toestemming tot het eenmalig innemen van een marktstandplaats, Wetgeving Algemene Plaatselijke Verordening meer hierover kunt u vinden op de gemeentelijke website's.
Basisvoorwaarden tot deelname Naar boven
Basisvoorwaarden tot deelname zijn in ieder geval:

Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel
Een geldig legitimatiebewijs
Voor een niet EU-ingezetene, een werkvergunning
WA-verzekering voor het bedrijf

Aan de hand van een marktonderzoek kunt u een onderbouwde schatting maken van de omzet, van de inkoop en een aantal andere kostenposten. Kijk ook eens op onze pagina Er ligt een markt voor u open

Een risico-analyse is een goede stap naar een verantwoord risicobeleid. Niet alles hoeft verzekerd te zijn. Vraag u af welke risico's u wilt lopen en welke verzekeringen u wilt afsluiten. Bij geringe risico's kan het rendabeler zijn zelf geld opzij te leggen in plaats van een dure verzekering af te sluiten.

verder naar Op de markt staan...

Bron: Kamer van Koophandel / Belastingdienst Nederland

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2020 - KvK: 73545635 Rotterdam - BTW: NL859569664B01
Nu 552 bezoekers online     32834676 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel gestelde vragen Markt Landelijk Aanmelden Redactie formulier