Hollandse Markten  

Markt in Harderwijk Kloosterplein
Lopend over de markt op het kloosterplein voel je de eeuwenoude geschiedenis van dit sfeervolle plaatsje aan de oude Zuiderzee. Harderwijk bezit een rijke “markt” erfenis. De gehele historie van Harderwijk ligt besloten binnen de stadsmuren, waarvan gedeelten zoals de markt, de Visch- en de Smeepoort nog altijd fier overeind staan.

Al vanaf de vroege Middeleeuwen werd hier flink gehandeld. In juni 1231 verleende Graaf Otto van Gelre en Zutphen de gewilde stads- en marktrechten aan 'Herderewich'. De handelslui die hun zaken deden nabij het agrarisch centrum Selhorst ontvingen daarmee erkenning en stimulans tegelijk. Dit gaf een enorme impuls en daar Harderwijk al aan een goede vaarverbinding was gelegen kon de handel enkel maar enorm toenemen

Op 1 juni 2007 was het 50 jaar geleden dat de markt verplaatste naar het Kloosterplein. Er vinden altijd diverse aantrekkelijke markt acties plaats op de markt van Harderwijk. Hierbij bent ook u uitgenodigd om de marktkramen te komen bezoeken tijdens de marktdagen in Harderwijk. Graag tot ziens!

Harderwijk groeide uit van agrarische nederzetting tot een grote Hollandse handelsplaats, die zelfs prominent lid was van het Hanze-verbond. Bovendien was er rond 1500 de belangrijke vismarkt aan de Zuiderzee te vinden. In 1584 kreeg Harderwijk zelfs de provinciale munt van Gelre binnen haar muren.

Ook in het stadsbeeld kunt u tal van oude herinneringen uit de bijna 800 jaar stadsgeschiedenis aantreffen. Zoals op de Vischmarkt, nog wel degelijk gespeld in oud Hollands. Met de komst van het koloniaal werfdepot in 1844 veranderde Harderwijk in een garnizoenstad. De vijf kazernes die daarna nog in de stad kwamen werden de thuisbasis voor vele militairen.

Wist u trouwens dat welbekende geleerden zoals Linnaeus en Boerhaave hier in deze “universiteitsstad” hebben gestudeerd? Van 1647 tot 1811 was Harderwijk dan ook een goedbezochte universiteitsstad alwaar men in alle rust kon studeren.
beschermd
beschermd
Een markt dagje Harderwijk!

Harderwijk is in meerdere opzichten het bekijken waard. Zij kan bogen op een eeuwenlange geschiedenis hetgeen duidelijk te zien is aan de verscheidenheid van oude panden in een ongewijzigd stratenpatroon uit vervlogen tijden. Dankzij intensieve restauratie en renovatie is nog veel van het historisch erfgoed bewaard gebleven.beschermd

Het behoud van het Harderwijker historisch karakter is iets wat de gemeente Harderwijk hoog in haar vaandel heeft staan. Veel oude steden hebben de tand des tijds niet weerstaan, maar Harderwijk heeft er zorg en oog voor om de cultureel historische waarden zichtbaar in stand en ere te houden.

Harderwijk is in meerdere opzichten het bekijken waard. Naast een bezoekje aan de gezellige markt is een wandeling door het oude centrum meer dan de moeite waard. Haar schoonheid wordt onder andere gesteund door een eeuwenlange geschiedenis. Dit is al duidelijk te zien in het stratenpatroon, gevuld met oude panden, wat nog steeds sinds vervlogen tijden ongewijzigd overeind staat. Dankzij intensieve restauratie en renovatie is veel van het historisch erfgoed bewaard gebleven.

Op de Vischmarkt is er jaarlijks één vlooien- of verzamelaarmarkt toegestaan. De verzamelaarmarkt wordt georganiseerd door De Nederlandse Vereniging De Verzamelaar uit Arnhem. Maar, vooralsnog, bezoekt u Harderwijk, dan is de ochtend markt van 09.00 tot 13.00 uur zeker een aanrader om uw bezoek aan deze oud Hollandsche stad te beginnen. Veel markt plezier gewenst!

Vrolijke en vriendelijke marktkooplui op de Harderwijkse markt ! Naar boven
beschermd
beschermd
Harderwijk, sfeervol middeleeuws marktstadje aan de Zuiderzee

Markt in Harderwijk, elke zaterdag van 8.30 uur tot 13.00 uur


Sfeervolle "historische Hanzestad" markt met ruime keuze uit leuke markt handelswaar, rond de 50 kramen. Het is bijna 60 jaar geleden dat de markt van Harderwijk is verplaatst naar het Kloosterplein.

Algemene informatie over deze markt:
 Marktnaam: Markt Harderwijk Kloosterplein
 Adres: Kloosterplein
 Plaats: Harderwijk
 Openingstijd(en): Zaterdag 08:30 - 13:00 uur
 Nieuws: Gelegen binnen de eeuwenoude stadsveste van dit oud Hollandse stadje, een echte "Hanzestad"


Overige markten in Gemeente Harderwijk


 Markten van gemeente: Harderwijk  
   Marktnaam Openingstijden Aantal kramen
   Markt Harderwijk Kloosterplein Zaterdag 08:30 - 13:00 uur 50

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 636 bezoekers online     37396861 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten