Grote keuze in geluidsisolatieplaten
Platen met een geluidsisolerende werking worden met diverse grondstoffen vervaardigd. Zo zijn geluidsisolatieplaten vaak gemaakt van PU (polyetherschuim of polyurethaan). Het zachte, flexibele polyetherschuim wordt veel gebruikt voor geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Maar er zijn ook platen van melamine, PE en bitumen. Je hebt de keuze uit standaard en zelfklevende platen en de toepassing van de kunststof platen is zowel binnen als buiten. Wat zijn de eigenschappen van de verschillende materialen en welke varianten zijn er?
De eigenschappen van PU-geluidsisolatieplaten
In geluidsstudio’s en muziekstudio’s vind je vaak polyetherschuim terug dat verwerkt is tot piramideschuim. Deze schuimplaten zijn piramidevormig. Ze verkorten de nagalmtijd en verbeteren de akoestiek. Dikkere platen zorgen voor een grotere absorptie van het geluid. Heb je platen nodig voor geluidsisolatie, dan zijn PU-schuimplaten een goede keuze. Er zijn platen van PU tegen geluid met een dunne folie dat de opname van vloeistoffen tegengaat. Deze platen met folie hebben een veel langere levensduur. Een vlamdovende plaat is een goede keuze voor openbare ruimtes. Gebruik je een zelfklevende plaatvariant, dan is de installatie op plafonds en muren heel eenvoudig.
Andere platen tegen geluid
Er zijn naast PU ook nog andere zachte en harde schuimsoorten voor geluidsisolatie:
Geluidsisolatieplaten van melamineschuim: bij spraakgeluiden
Dankzij de geluidsabsorberende werking vermindert melanine de nagalmtijd. Met dit zachte akoestische schuim zijn gesprekken beter te verstaan. Vooral voor kantoorpanden, maar ook voor collegezalen, schoollokalen en horecazaken is dit materiaal ideaal.
PE-geluidsisolatieplaten van polyethyleenschuim: bij ongewenst geluid naar buren
Dit hardere schuim heeft een gesloten celstructuur. Deze platen doorbreken geluidsgolven naar de ruimtes ernaast, eronder of erboven. Je gebruikt ze onder laminaat of parket en op wanden.
Bitumen antidreunplaten: voor het absorberen van trilling en geluid in voertuigen
Deze platen zijn waterbestendig en vlamdovend. Ze dienen als ontdreuningsmateriaal in auto’s, maar zijn ook geluidsisolerend en schokabsorberend in bijvoorbeeld gevelbeplating en luchtkanalen.
Diverse varianten en vormen
Er zijn talloze producten van kunststof, van PU (met een open celstructuur) tot celrubber (met een gesloten celstructuur). Elk materiaal heeft zijn eigen toepassingen. Ook zijn er verschillende hardheden, dichtheden en vormen mogelijk. Denk bij PU bijvoorbeeld aan platen, bandjes, blokjes, schijven, rollen en ringen. De diverse vormen zijn er bovendien in verschillende kleuren, zoals zwart, grijs en wit. De producten zijn zelfklevend aan beide zijden of aan één zijde. Voor polyetherschuim geldt dat een grotere dichtheid zorgt voor een langere levensduur.