Je hebt een goed product, een winkel of een creatieve hobby waarvoor je een eigen marktkraam wil starten. De vraag is dan alleen hoe je hiermee start en welke stappen je moet doorlopen? Daarom hebben we hieronder voor jou een eenvoudig stappenplan samengesteld.
1. De juiste markt kiezen
De eerste stap is het kiezen van een marktlocatie. Denk erover na waar je jouw spullen wil aanbieden, hoe vaak je dit wil gaan doen, op welke da, en het soort markt dat bij jouw producten past. Er zijn namelijk allerlei soorten markten, zoals rommelmarkten, bloemenmarkten, creatieve markten en nog veel meer. Ga op zoek naar een marktlocatie met de juiste doelgroep en maak een lijstje van alle opties.
2. Een marktkraam reserveren
De volgende stap is contact opnemen met de organisatie van de potentiële markt(en), om erachter te komen of er nog plek beschikbaar is en wat de kosten zijn. Vergeet ook niet om te vragen of de kraam inbegrepen zit in de prijs. Want zo niet, dan kun je eventueel geld lenen om dit te bekostigen. Schrijf alle praktische details op, zodat je precies weet hoe laat je jouw kraam mag inrichten, wat je zelf moet meebrengen, de afmetingen van de kraam (vaak betaal je per meter) en dergelijke.
3. Je marktkraam inrichten
Het is tijd voor een leuke stap, namelijk het inrichten van jouw kraam. Maak eerst een lijstje van de spullen die je aan de man wil brengen en bedenk hoe je dit het beste kunt indelen, zodat alles uiteindelijk een mooi plekje krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een test-opzet maken op de keukentafel, op basis van de afmetingen van je kraam. Zet de grotere items achteraan en de kleine items meer aan de voorzijde. Je kunt zelf displays maken, maar je kunt ook een kleine lening laten berekenen bij Directa om het meteen professioneel aan te pakken.
4. Spullen prijzen
De vierde stap is een belangrijke, aangezien je natuurlijk moet weten wat je voor ieder product wil hebben. Veel bezoekers vinden het tevens prettig om direct te kunnen zien hoeveel iets kost, al is dit natuurlijk optioneel. Bij een rommelmarkt wordt er bijvoorbeeld vaak over een prijs onderhandeld, maar je kunt er dus ook voor kiezen om alle items zo te prijzen dat dit zichtbaar is voor de bezoekers. Persoonlijk vind ik het altijd prettig als ik kan zien wat iets kost, waardoor je precies weet waar je aan toe bent.
5. Promotie maken
De laatste stap is niet noodzakelijk. Toch is het wel erg leuk om mensen die je kent of geïnteresseerd zijn op de hoogte te stellen, en te laten weten dat je deelneemt aan een bepaalde markt met je kraam. Het voordeel van een markt is dat je gegarandeerd bent van bezoekers, dus ook zonder het maken van promotie kan het een groot succes worden. Toch zul je merken dat vrienden, familie, bestaande klanten en anderen het extra leuk zullen vinden als je hen persoonlijk uitnodigt om je kraam te bezoeken. Of je kunt deze informatie bijvoorbeeld delen op je social media kanalen. En om direct aan de slag te gaan, kun je jezelf hier als standhouder aanmelden voor een groot aantal markten bij jou in de buurt.