Lokale markten spelen een cruciale rol in het verbinden van producenten en consumenten. Het is de plek waar mensen wekelijks terecht kunnen voor hun lokale producten. In de huidige tijd van toenemende milieu-uitdagingen is het belangrijk dat lokale markten hun steentje bijdragen aan duurzaamheid. In dit artikel bespreken we vier manieren waarop duurzaamheid kan worden toegepast op lokale markten. Op die manier kan ook de markt bijdragen aan een duurzame toekomst
Het belang van een duurzaam inkoopbeleid
Het hanteren van een duurzaam inkoopbeleid is een van de meest directe manieren om duurzaamheid op de lokale markt te bevorderen. Dit betekent dat organisatoren en verkopers prioriteit geven aan het aanbieden van producten die lokaal zijn geproduceerd en op een verantwoorde manier zijn verkregen. Lokaal geteelde producten hebben doorgaans een veel lagere ecologische voetafdruk dan geïmporteerde goederen. Denk aan groenten, fruit, vlees en zuivel. Dit komt doordat er minder transport nodig is. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Het streven naar duurzaamheid gaat samen met het verkorten van de voedselketen. De markt is waardevol en relevant doordat mensen lokale teelt ondersteunen door hun koopgedrag. De voedselketen wordt namelijk verkort en dit zorgt voor minder verspilling. Het is belangrijk om deze waarde te behouden. Dit kan bereikt worden door meer informatie te verstrekken over de productiemethoden. Zo worden meer mensen aangetrokken om de markt te bezoeken en om voedsel bij de markt te kopen.
Zorg voor afvalreductie en hergebruik
Afvalreductie is een essentieel onderdeel van duurzaamheid. Lokale markten hebben een uitgelezen kans om hierin op in te spelen door te zorgen voor minder verpakkingsafval. Veel producten op lokale markten worden nog steeds aangeboden in plastic verpakkingen of wegwerpverpakkingen. Jaarlijks zorgt dit voor een enorme bijdrage aan de vervuiling. Dit valt te reduceren door het gebruik van duurzame verpakkingen. Denk aan herbruikbare recyclebare of biologisch afbreekbare verpakkingen. Op die manier kunnen markten een aanzienlijke impact hebben op het verminderen van hun afvalproductie. Kramen kunnen ook producten los aanbieden. Op die manier wordt er geen gebruikgemaakt van verpakking. Zo worden klanten aangemoedigd om eigen herbruikbare verpakkingen mee te nemen. Ook kunnen verkopers duurzame alternatieven aanbieden. Denk aan stoffen zakken of papieren verpakkingen. Het creëren van bewustzijn onder zowel verkopers als klanten over de voordelen van afvalreductie kan een grote stap zijn naar het verduurzamen van lokale markten.
Transformeer de marktinfrastructuur
Lokale markten gebruiken vaak tijdelijke infrastructuur zoals kraampjes, verlichting en soms zelfs verwarmingssystemen. De energie die hiervoor nodig is kan een aanzienlijke impact hebben op het milieu. Dit is natuurlijk afhankelijk van de energiebronnen die worden gebruikt. Markten moeten natuurlijk flexibel opgebouwd en afgebouwd kunnen worden. De energie die nodig is voor verwarming zou beperkt kunnen worden door het kiezen voor beschutte locaties. Zo kunnen marktpleinen getransformeerd worden tot een groene openbare voorziening. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door bedrijven zoals donkergroen. Als markten binnen een gebouw plaatsvinden, kan een energie-efficiëntieplan bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik.
Creëer bewustwording rondom duurzaamheid
Een belangrijke manier om duurzaamheid op lokale markten te bevorderen, is door consumenten en verkopers bewust te maken van de voordelen van duurzame keuzes. Dit kan onder andere bereikt worden door klanten te informeren over de producten die ze kopen. Het is belangrijk om klanten zoveel mogelijk producten te laten kopen die dicht bij de oorsprong vandaan komen. Biedt dus informatie aan over duurzame landbouw en het belang van lokale producten. Zo ontstaat er een gedragsverandering waarbij klanten meer zullen kiezen voor lokale producten. Daarnaast kunnen lokale markten ook fungeren als platform voor duurzame initiatieven. Denk aan samenwerkingen met lokale boerderijen die werken met biologische of regeneratieve landbouw.