Als je op de markt werkt tijdens de winterdagen, kunnen jij of je werknemers het flink koud krijgen. Om je 8-urige werkdag in de buitenlucht te doorstaan, voorzien we je van een aantal tips om warm te blijven. Zo blijf jij een stukje warmer tijdens je outdoor werkdag.
Welke maatregelen moet je nemen
Bij kou presteer je minder goed en krijg je snel last van koude handen en tenen. Daarnaast kan werken in de kou zonder bescherming leiden tot onderkoeling. Als werkgever ben je daarom verplicht om maatregelen te nemen om gezondheidsschade als gevolg van de kou te voorkomen. Aangepaste werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, geschikte schoenen en een muts zijn belangrijk. Probeer de werkduur tijdens de koudste momenten zo kort mogelijk te houden. Hiervoor kan het nodig zijn om werkroosters aan te passen. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt voorzien in warme dranken.
Verwarmingsinrichting
Als jij of je medewerkers buiten moeten werken in de open lucht of in een open werkplaats dan is het verplicht om tussen 1 november en 1 maart een verwarmingsinrichting hebben. Heb je geen toegang tot elektriciteit, dan kunnen petroleumkachels handig zijn. Hiervoor heb je alleen brandstof en batterijen voor de ontsteking nodig.
Hoe kun je je weren tegen de kou?
Net als hitte, kan kou leiden tot gezondheidsschade en is het belangrijk dat je je er goed op voorbereid. Het beste kun je je kleden met verschillende lagen. Het voordeel hiervan is dat je je makkelijker kunt aanpassen aan wisselende temperaturen. Het beste kun je je kleden in drie lagen: een thermische basislaag, een isolerende tussenlaag en een beschermende buitenlaag.
Thermische basislaag
Het beste kun je een thermische basislaag zoals thermisch ondergoed dragen. De eigenschappen van thermische kleding zorgen ervoor dat zweet wordt afgevoerd zodat je huid droog blijft. Het materiaal dat je hiervoor het beste kunt kiezen zijn synthetische vezels of wol.
Isolerende tussenlaag
Boven je thermische ondergoed draag je een isolerende tussenlaag. Deze laag moet je lichaamswarmte bewaren. Kies bijvoorbeeld voor kledingstukken van fleece. Deze houden de wind tegen en houden je lichaamswarmte goed vast.
Beschermende laag
Bij wind, regen of sneeuw is een goede buitenlaag belangrijk. Daarom is een regen- en winddichte jas noodzakelijk. Sommige jassen combineren de isolerende tussenlaag en de beschermende laag.
Warme winterhandschoenen
Ook warme werkhandschoenen mogen niet ontbreken. Het is belangrijk dat de werkhandschoenen voldoen aan de normen. De voering moet bestaan uit acryl, fleece of een andere thermische stof. Daarnaast moet je je vingers vrij kunnen bewegen. Daarnaast geldt ook dat hoe meer je stilstaat tijdens je werk, hoe hoger de isolatiewaarde moet zijn.
Houd je hoofd warm
Van extreme kou kun je gemakkelijk hoofdpijn krijgen. Een bijtende, koude wind kan ervoor zorgen dat de spieren in je hoofd samentrekken. Dat voel je vaak aan je voorhoofd. Je kunt deze hoofdpijn voorkomen door een warme muts te dragen.
Houd ook je voeten en tenen warm
Koude tenen kunnen heel vervelend zijn. Daarom zijn goede schoenen die je voeten beschermen tegen de koubelangrijk. Kies voor schoenen met een thermische voering. Deze houden je voeten langer warm. Ook warme, vochtregulerende sokken maken een groot verschil. Daarnaast kun je ook schoenen kiezen met een koud-isolerende zool, deze kun je herkennen aan de afkorting CI.
Bewegen
Als je op de markt staat, beweeg je niet erg veel. Je staat voornamelijk in je kraam. Probeer er toch voor te zorgen dat je genoeg beweegt. Zo blijf je warm. Stamp af en toe met je voeten. Richt je kraam beter in, of zoek andere klusjes in en om je kraam waarbij je veel moet bewegen.
Overige tips
Werken in de kou kost je lichaam veel energie. Daarom is het belangrijk om veel te drinken. Daarnaast is het ook belangrijk om je huid en handen gehydrateerd te houden. Verzorg je huid goed en gebruik vochtinbrengende crèmes.