Hollandse Markten  Jaarmarkten in Nederland
Overzicht Jaarmarkten vandaag

Meppel Nuland

Hier vind u een overzicht van jaarmarkten in Nederland.
Lees verder...

Er zijn veel jaarmarkten

Bezoek meer braderie en markt info Braderieen en markten in Nederland op Markt en Markten

Bezoek meer jaar markt info Jaarmarkten in Nederland op Markt en Markten

Ook dit jaar zijn het er weer heel wat... jaarmarkten ! Vooral in het voor- of najaar kunt u leuke stads, dorps en regio jaarmarkten bezoeken. Op deze, soms wel eeuwenoude jaarmarkten wordt vaak teruggeblikt naar vroeger tijden, en zie je veel oud Hollandse tradities en nostalgie terugkomen. De ambachtsmarkt, paardenmarkt, warenmarkt, thema braderie, curiosa en kunst, rommel, snuffel en vlooienmarkten maar ook de kindermarkt ( kleedjes markt) en niet te vergeten de kermis gaan vaak hand in hand op de jaarmarkten. Het is dan ook een markt maar dan van veel grotere opzet en met veel meer vertier voor het volk. Nederland is een echt jaarmarktland. Wilt u weten waar deze markten te vinden zijn? Laat u verbazen en zoek op Hollandse Markten !

De eerste markt... Naar boven
Jaarmarkten zijn eigenlijk oer oude en ontmoeting markten. De ontmoetings- en handelsplaats bij uitstek, en zo worden ze in ook in ere gehouden. Vaak door de vele vrijwilligers die er hun uiterste best voor doen om het u, als markt bezoeker, naar de zin te maken. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele historische paardenmarkten, de meidenmarkten, de boerenmarkten, regio markten en vele thema markten enz. De jaarmarkt was in het verleden de ontmoetings en handelsplaats voor de ruime omgeving, ook voor het vinden van een toekomstige partner was de jaarlijks terugkerende jaarmarkt zeer belangrijk.

Maar zeker ook de paarden, koeien, schapen , het klein vee vond een nieuwe stal of weide op deze soms dagen durende feesten van alle pluimages alwaar veel gehandeld werd maar vooral goed gefeest! De jaarmarkten in Nederland waren een goede graadmeter voor de oogst, de economie en marktevenementen om de sfeer te proeven zoals de markt eeuwen geleden was, terug naar cultuur en traditie. Een feest van herkenning, een moment voor een familie-reünie, elkaar weer zien, de nieuw geborene, het nieuws van de afgelopen tijd en hernieuwde afspraken enz. De sfeer van een echte Hollandse jaarmarkt is moeilijk te evenaren, die moet je gewoon voelen, proeven, ruiken en dus .. meemaken !

Jaarmarkt in Amsterdam Naar boven
Jaarmarkten vind je in grote steden, dorpen en streken in Nederland, maar ook in bepaalde regionale gebieden alwaar jaarmarkten soms al eeuwen het markttoneel vormen. Bekende en een goed bezochte jaarmarkt in het zuiden van Nederland is bijvoorbeeld de Sint Joep in Sittard, in de randstad de jaarmarkt rondom de omgeving van het Haagse Lange Voorhout of in het sfeervolle Amsterdam, de Dapperstraat in Amsterdam Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Maar ook in de dorpen, noem bijvoorbeeld de Paardenmarkten in Voorschoten en Valkenburg.

Nederland heeft wel honderden themamarkten waaronder de jaarmarkt, braderie en warenmarkten vallen en net zoals vroeger kijkt de lokale bevolking onwijs uit naar 'hun' jaarlijks terugkerende jaarmarkt. Daar loopt het dorp voor leeg en zijn de kinderen vrij van school!

De bekendste jaarmarkt is toch echt wel Koningsdag, volksfeest voor het volk van Nederland en daarbij als speciale gast het koninklijk huis.. In de 19e eeuw was 'Waterloodag', 18 juni, jarenlang de nationale feestdag en zeer geliefd. Tegen het einde van de eeuw vervaagde de herinnering aan deze "nationale veldslag" en het feest ging min of meer onopgemerkt voorbij tot het een te vroege dood is gestorven. zoal;s vele eeuwen oude jaarmarkten teloor zijn gegaan. .

Maak er eens een dag voor vrij! Naar boven
De jaarmarkten brengen veel volk op de been, meestal kan men op deze speciale markten de handelaar/standwerker ontmoeten die anders nooit in deze streek te werk gaat. In de oude tijd was het vanzelfsprekend dat er naast de jaarmarkt ook paardenmarkten plaatsvonden, handel naast goederen en vee was de normaalste zaak ter wereld.

De jaarmarkten bieden plaats voor de organisatie van bijvoorbeeld de oeroude Hollandse klompendans of de traditionele lokale volksdans, draaiorgels en niet te vergeten de ambachtsmarkten. Maar ook voor kinderen is dit een waar spektakel, meestal is er ook een kermis in de naaste omgeving van de jaarmarkt.

Maak er eens een dag voor vrij! Een jaarmarkt is een feest op zich, is het nu de diverse kramen, een kermis, de waarzegster of de presentatie van een drumband, de jaarmarkten hebben het gewoon.

Het snuffelen en struinen over een jaarmarkt is wel erg bijzonder, er is dan ook zoveel te bezichtigen en zeker te koop. Er is dan ook zoveel keuzen en diversiteit in producten op een jaarmarkt dat het ongelofelijk is wat men hier niet kan aanschaffen. Jaarmarkten zijn beroemd om de hoeveelheid evenementen en kramen welke er zijn en zullen dan ook altijd veel volk op de been brengen

Jaarmarkten, al eeuwen in Holland Naar boven
Jaarmarkten zoals zij al eeuwen worden gehouden in Holland hebben een speciale sfeer, soms zijn de jaarmarkten al honderden jaren oud en mag men echt spreken van traditie, zij brengen een bepaalde gezelligheid teweeg maar zijn vooral belangrijk voor de sociale functie welke zij teweeg brengen. De ongedwongen communicatie op een jaarmarkt is uniek, de jaarmarkt heeft dan ook geen deur, drempel of muren. Men loopt er zo op en zo weer van af, alhoewel zo weer van af. Jaarmarkten kunnen soms wel tot 500 kramen groot zijn en de route kan het gehele stads of dorpscentrum in beslag nemen.

De jaarmarkt in bijvoorbeeld Sittard ook wel genoemd de St. Joep wordt gehouden door de gehele stad en omgeving, dus niet zo maar een jaarmarkt waar men eventjes een rondje doet. Neemt u daar maar rustig een dagje de tijd voor ..Zo zijn er nog vele grote jaarmarkten die echt u tijd nodig hebben, deze doet men niet even in een ochtendje. Daarnaast is het puur genieten op de terrasjes en marktpleinen! Vanzelfsprekend leert u op zo'n jaarmarkt de lokale traditie's en ook de lekkernijen uit een bepaalde streek en niet te vergeten de bevolking die graag de eeuwenoude traditie en ambachten aan u ten toon steld. Een jaarmarkt is pure promotie voor de stad, het dorp of de streek en niet te vergeten de gewoontes van de lokale bevolking.

Voor een jaarmarkt mag u zeker wel een dag uittrekken, anders mist u gewoon te veel.

Bezoek dan ook de jaarmarkten in Nederland, u bent er van harte welkom!

Jaarmarkten op Hollandse Markten
Meer jaarmarkten op de Markt en Markten, de jaarmarkt en leuke markt informatie over de geschiedenis jaarmarkten


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        

Hollandse Markten Sponsort:
 
Dutch Pinball Museum
Zandlopers
Bike Totaal Krimpen

Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 401 bezoekers online     37421783 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten