Hollandse Markten
:: Hollandse Markten :: overzicht markten :: 2015/2016 ::  JaarmarktenJaarmarkten
Overzicht Jaarmarkten

Meppel Nuland

Hier vind u een overzicht van jaarmarkten in Nederland.
Lees verder...

Er zijn veel jaarmarkten
Ook dit jaar zijn het er weer heel wat. Vooral in het voor- of najaar kunt u leuke jaarmarkten bezoeken. Op deze jaarmarkten wordt vaak teruggeblikt naar vroeger tijden, en zie je veel oud Hollandse tradities. Nederland is een echt jaarmarktland. Wilt u weten waar ze zijn?.
De eerste markt... Naar boven
Jaarmarkten zijn eigenlijk oermarkten. Een ontmoetings- en handelsplaats bij uitstek, en zo worden ze in ere gehouden. Denk bijvoorbeeld maar aan de Paardenmarkten, de meidenmarkten enz. De jaarmarkt was in het verleden de ontmoetings en handelsplaats bij uitstek, ook voor het vinden van een toekomstige partner was de jaarlijks terugkerende jaarmarkt zeer belangrijk. De jaarmarkten in Nederland zijn bij uitstek de marktevenementen om de sfeer te proeven zoals de markt eeuwen geleden was. Een feest van herkenning, een moment voor een familie-reunie, hernieuwde afspraken enz. De sfeer van een echte Hollandse jaarmarkt is moeilijk te evenaren.

Jaarmarkt in Amsterdam Naar boven
Jaarmarkten vind je in grote steden en dorpen in Nederland, maar ook in bepaalde regionale gebieden alwaar jaarmarkten soms al eeuwen het markttoneel vormen. Bekende en een goed bezochte jaarmarkt in het zuiden van Nederland is bijvoorbeeld de Sint Joep in Sittard, in de randstad de jaarmarkt rondom de omgeving van het Haagse Lange Voorhout of in het sfeervolle Amsterdam, de Dapperstraat in Amsterdam Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Maar ook in de dorpen, noem bijvoorbeeld de Paardenmarkten in Voorschoten en Valkenburg. Nederland heeft wel honderden jaarmarkten en net zoals vroeger kijkt de lokale bevolking onwijs uit naar 'hun' jaarlijks terugkerende jaarmarkt.

Maak er eens een dag voor vrij! Naar boven
De jaarmarkten brengen veel volk op de been, meestal kan men op deze speciale markten de handelaar/standwerker ontmoeten die anders nooit in deze streek te werk gaat. In de oude tijd was het vanzelfsprekend dat er naast de jaarmarkt ook paardenmarkten plaatsvonden, handel naast goederen en vee was de normaalste zaak ter wereld.

De jaarmarkten bieden plaats voor de organisatie van bijvoorbeeld de oeroude Hollandse klompendans of de traditionele lokale volksdans, draaiorgels en niet te vergeten de ambachtsmarkten. Maar ook voor kinderen is dit een waar spektakel, meestal is er ook een kermis in de naaste omgeving van de jaarmarkt.

Maak er eens een dag voor vrij! Een jaarmarkt is een feest op zich, is het nu de diverse kramen, een kermis, de waarzegster of de presentatie van een drumband, de jaarmarkten hebben het gewoon.

Het snuffelen en struinen over een jaarmarkt is wel erg bijzonder, er is dan ook zoveel te bezichtigen en zeker te koop. Er is dan ook zoveel keuzen en diversiteit in producten op een jaarmarkt dat het ongelofelijk is wat men hier niet kan aanschaffen. Jaarmarkten zijn beroemd om de hoeveelheid evenementen en kramen welke er zijn en zullen dan ook altijd veel volk op de been brengen

Jaarmarkten, al eeuwen in Holland Naar boven
Jaarmarkten zoals zij al eeuwen worden gehouden in Holland hebben een speciale sfeer, soms zijn de jaarmarkten al honderden jaren oud en mag men echt spreken van traditie, zij brengen een bepaalde gezelligheid teweeg maar zijn vooral belangrijk voor de sociale functie welke zij teweeg brengen. De ongedwongen communicatie op een jaarmarkt is uniek, de jaarmarkt heeft dan ook geen deur, drempel of muren. Men loopt er zo op en zo weer van af, alhoewel zo weer van af. Jaarmarkten kunnen soms wel tot 500 kramen groot zijn en de route kan het gehele stads of dorpscentrum in beslag nemen.

De jaarmarkt in bijvoorbeeld Sittard ook wel genoemd de St. Joep wordt gehouden door de gehele stad en omgeving, dus niet zo maar een jaarmarkt waar men eventjes een rondje doet. Zo zijn er nog vele grote jaarmarkten die echt u tijd nodig hebben, deze doet men niet even in een ochtendje. Vanzelfsprekend leert u op zo'n jaarmarkt de lokale traditie's en ook de lekkernijen uit een bepaalde streek. Een jaarmarkt is pure promotie voor de stad, het dorp of de streek en niet te vergeten de gewoontes van de lokale bevolking.

Voor een jaarmarkt mag u zeker wel een dag uittrekken, anders mist u gewoon te veel.

Bezoek dan ook veel jaarmarkten in Nederland, u bent er van harte welkom!


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven
English Deutsch Meer...

Powered by Google


        


YouTube Markt videos

Warenmarkten
Gemeentes bezocht
Biologische Markten

Speciale markten
Paardenmarkten


Hollandse Markten B.V. ©®™ 1998-2015 - Tel +31 (0)6 816 514 86 - KvK Haaglanden 24449909 - BTW nr. 820275670B01
Nu 52 bezoekers online     18241432 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel gestelde vragen Markt Landelijk Aanmelden Redactie Contact