Het beroep standwerker in 2016
Standwerken, een vrij beroep
Een marktmeester met grote publiek 01 Een marktmeester met grote publiek 01

Standwerkers in 2016 op de markten, wie kent ze niet. De mensen met een goedlopend praatje de meest wonderlijke dingen proberen aan te prijzen, liefst op humoristische wijze. Het is een beroep waar men niet zomaar inrolt. Het is vaak een vak dat overgaat van vader op zoon. Met de paplepel ingegoten dus. Sommige standwerkers kun je alles laten verkopen, maar er zijn ook standwerkers, die hun hele carriere zich bezig houden met de verkoop van een enkel product. Een goed voorbeeld is bij deze de groenteschaaf , een multifunctionele blikopener, wonderdoekje of vlekkenmiddel. Standwerkers onderscheiden zich van de zogenaamde stille kramers. Een goede standwerker kan een ware menselijke ontstopping laten ontstaan op de markt. Met een boeiende presentatie kunnen mensen wat langer op dezelfde plek worden vastgehouden. Een welkome vorm van vermaak op markten en braderien.
Standwerker, een beroep voor de specialist Naar boven
Het is aan het oordeel van de marktmeester of een standwerker zijn beroep naar behoren uitoefent. De marktmeester bepaalt zo ook of de standwerker een volgende keer weer welkom is op de markt. Een standwerker moet het ook volledige hebben van zijn presentatie op dat moment. Een standwerker mag dan ook niet wegen of meten, zijn handel in de vorm van reclame borden met prijs aanbieden is ook niet toegestaan.
Voor de echte standwerker is er dan ook geen recht voor de registratie van een vaste marktplaats, hiervoor kan hij geen rechten opbouwen. Daarintegen kan de standwerker zich door heel Holland verplaatsen en zo meeloten voor een standwerkplaats op elke markt waar men ruimte heeft voor dit topberoep.
Standwerker, een waterval van spraak Naar boven
Een standwerker staat meestal op kopposities, bij een kruising van marktkramen. Een goede standwerker trekt een zee van volk om zich heen en moet het zeker niet de bedoeling zijn dat de standwerker een menselijke file laat ontstaan in een marktrij, hinderlijk voor de stillere collega's. De standwerker heeft veel kennis van zijn artikel en met een dosis humor, een verrassende demonstratie en overtuigingskracht laat hij het publiek genieten van een wervelende standwerk show die enkel het beluisteren al meer dan waard is. Een goede standwerker heeft ook niet zoveel ruimte nodig, aan zijn typische kleurige markt parasol en uitklapbare tafel heeft hij meer dan genoeg. Er bestaan diverse methodes om de spullen aan de man te brengen.

Er zijn verschillende manieren om het standwerken uit te voeren, als hoogwerker waarbij men dan bloemen en planten vanaf de laadklep van de vrachtauto verkoopt, als laagwerker die meestal vanaf de grond zijn waar aanbied, te denken valt dan aan een reinigingsmiddel waarbij men demonstreert vanaf het tapijt en zeker niet de minste en misschien wel het meest toegepaste techniek, als demonstrateur. En er zijn ook "zwemmers, die vanaf tafels hun werk doen, bijvoorbeeld handige portemonnees.

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten Museum ©®™ 1998-2021 - KvK: 81372760 Honselersdijk - BTW: NL859569664B01
Nu 444 bezoekers online     33601804 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier