Hollandse Markten  

Koningsdag Kingsday in 2020
Koningsdag 2020, Nederland viert feest!
"Koningsdag 2020 : Bezoek Koningsdagmarkten in Nederland!

Koningsdag en zijn vrijmarkten, oranje markten en kindermarkten een unieke traditie in Nederland in vrijwel elk dorp of stad.

Koningsdag, eerder Prinsessedag en Koninginnedag, is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden ter ere van het staatshoofd. Druk en zeer gezellig, dan is heel Nederland te vinden op de vrijmarkten, oranje markten of Koningsmarkten! Waar kun je niet van bezittingen wisselen? Een unieke gelegenheid, een zeer gewaardeerde traditie. Doe mee met die gekte die eens in het jaar heel Nederland in haar greep houdt! Koningsdag zal een feest worden zoals voorheen de Koninginnedag voor alle Nederlanders. Ook dit jaar georganiseerd met een open en vrij karakter, zoals wij gewend zijn.

Elk jaar op 27 april vieren we Koningsdag met Oranje markten en Koningsdag braderieen in Nederland. Natuurlijk is het niet mogelijk om al de markten te publiceren op de Hollandse Markten website, haast elk dorp of stad heeft zijn Koningsdag markt feest. Koningsdag in Amsterdam, vrijmarkten in Den Haag, Oranje markten in Den Bosch, kortom overal kan men terecht om dit unieke Nederlands volksfeest tot een waar Oranje Boven happening te maken. Koningsdag is een traditie welke niet meer weg te denken is in Nederland.

Dit betekent een groot Oranje feest. Naast het traditionele bezoek van de Koning aan een speciale regio, stad of dorp draait deze dag voor veel mensen toch om de typisch Hollandse vrijmarkten!

Elk jaar bezoek de Koning en Koningin met de Prinsesjes een stad of dorp in Nederland !

Of het nou op een Koningsdag braderie is of op een Oranjemarkt, 27 april is de dag dat veel Hollanders zich even een "doorgewinterde" koopman / vrouw mogen voelen. Laat je handelsbloed borrelen! Haal je kelders en garages leeg, ruim de zolders op. Sorteer het nooit meer gebruikte speelgoed uit, en heel belangrijk, verzamel alvast wat kleingeld om te wisselen, altijd handig.

Ook voor kinderen is dit dé dag om een extra zakcentje te verdienen. Alhoewel de zuurverdiende centjes al gauw weer op worden gemaakt bij het kraampje van een ander. De Hollanders doen hun naam eer aan! Bij vrijwel elke aanschaf ( hoe goedkoop ook) wordt fanatiek onderhandeld over de prijs. Het eurootje moet rollen!! kortom, op Koningsdag mag veel!

Verkopen die oude handel is de mentaliteit… En meteen even dat oude schilderij of die roestige fiets voor de deur te koop zetten! De handel zit de Nederlanders al eeuwen in het bloed En… als we toch bezig zijn, wat kunnen we nog meer verkopen? Alle alledaagse dingen veranderen spontaan in handel. Wat al jaren het daglicht niet heeft gezien zetten we nu, op Koningsdag om.
.

De oorsprong van Koningsdag en Koningsmarkten Naar boven
Koningsdag is een feestdag voor iedereen!
Na de troonwisseling op 30 april 2013. Onze huidige koning is jarig op 27 april heeft besloten om de datum van zijn verjaardag als de nationale feestdag Koningsdag wordt gevierd.
Oorspronkelijk werd Koninginnedag gevierd op de verjaardag van de moeder van Juliana; Wilhelmina. De regering besloot om deze dag als Nationale feestdag in te stellen omdat er grote zorgen waren over de toen traditionele volksfeesten. Deze liepen vaak uit de hand en eindigden in dronkenschap, vechtpartijen met soms dodelijke afloop. De regering koos de verjaardag van (toen nog) prinses Wilhelmina, 31 augustus als nationale feestdag en doopte het om tot Prinsessedag, later Koninginnedag. Een dag waarop de regering een feest organiseerde om zo de burgers in de hand te houden. Door Oranjeverenigingen werden verschillende festiviteiten georganiseerd zoals militaire parades, muziek, optochten en markten, en het volk vermaakte zich kostelijk.
Ouderwets gezellig op Koningsdag Naar boven

beschermdTegenwoordig kleeft er aan de Oranjeverenigingen een oubollig imago. Dat staat voor koekhappen, zaklopen, ringsteken en andere oud-Hollandse spelletjes. De meeste verenigingen willen af van dat imago. Ze doen verwoede pogingen tot vernieuwing. Een vriendelijke oranje vrijwilliger: ‘we doen bijvoorbeeld meer met de integratie van mede Nederlanders. Dus organiseren we ook Marokkaanse, Turkse of Hindoestaans dansfestijnen en de culturele keuken daarbij.
Aan de andere kant willen ze het nostalgische imago ook niet helemaal kwijt: het hoort ook een beetje bij Koningsdag, mensen komen dan ook voor die pure nostalgie, en die is echt Hollands te noemen.

1 keer per jaar vinden we het eigenlijk ook wel leuk. Want die oud Hollandse activiteiten horen gewoon bij Koningsdag! Zelfs de stoerste jongens zie je nog wel eens graaien in een grabbelton, en de kinderen laten voor een dagje de computer voor wat het is en gaan enthousiast aan het appel-happen en knikkeren.

De toekomst voor Koninginnedag en haar markten Naar boven
Onze huidige koning is jarig op 27 april en heeft besloten om de datum van zijn verjaardag als Koningsdag aan te houden. Gelukkig maar, want al de Konings markten hebben toch een extra volks feesttintje met de geboortedag van onze Koning en zijn toch het leukst met een (hopelijk...) voorjaarszonnetje in Nederland!

Koningsdag 2020 op maandag 27 april met Oranje markten en Koningsdag braderieën, gewoon mee doen en niet vergeten, sfeer en gezelligheid maken!

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 386 bezoekers online     37133122 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten