Hollandse Markten  

Braderie, geschiedenis

De braderieën zijn begin van de vorige eeuw ontstaan. Iedereen kan, voorzien van de juiste inschrijving, deelnemen aan deze populaire feestmarkt. Over het ontstaan zijn diverse bronnen het nog niet geheel eens. Het woord is herleid van Braderij, (braden van diverse gerechten tijdens de markt. Het kan zijn overgewaaid van Suriname naar Nederland, van Zuid Afrika naar Europa, Frankrijk en gedeeltelijk naar België. Vergelijkbaar met de fancy fairs in Amerika. De Nederlandse winkeliersverenigingen ontdekten de "braderij" en fancy fair en de combinatie van onze huidige braderie was zo gemaakt.

Vroeger werden braderies georganiseerd door middenstandsverenigingen, winkelcentracombinaties, maar tegenwoordig zijn er veel marktorganisators die gespecialiseerd zijn in dit vak. Zij nemen voor de winkeliers het werk uit handen door het plaatsen van braderie kramen en handelaren / marktkooplui uit het eigen bestand te selecteren. Promotie, organisatie, het beheren van netwerken, het is allemaal gespecialiseerd werk.

Het verschil tussen een jaarmarkt en een braderie vervaagt steeds meer tegenwoordig. De jaarmarkt is soms al honderden jaren oud.

Braderie in Nederland Naar boven
De braderie komt voor door geheel Nederland en soms ook net over de grens. Zo is er in het Kempense plaatsje Putte (Noord Brabant) een braderie die via de Grensstraat in beide landen wordt georganiseerd. Braderieen worden voornamelijk in de zomer georganiseerd. In de winter maakt de braderie plaats voor rommelmarkt, vlooienmarkt of snuffel en struinmarkt, vaak overdekt. In het voorjaar en de zomermaanden kan men de braderie in de openlucht bezoeken.

Veel marktorganisaties stellen er prijs op als handelaren zijn ingeschreven via de Kamer van Koophandel. Ook is er vaak vraag naar de CRK kaart, een centraal registratie kaart ( een soort marktpas). Het CRK krijgt onder meer via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel informatie over uw onderneming. En zo verdwijnen de verschillen tussen wel of niet belasting betalende marktkooplui.

Ook kan men een marktkraam bezetten zonder deze extra eisen. Andere organisaties vinden dit soms geen probleem. De belastingdienst kijkt ook mee en wil weten wat het inkomen is. Soms is men verplicht mee te werken bij onderzoek naar de verdiensten. Ook Sociale Zaken voert controles uit, voor werkvergunningen.

Braderieen worden nogal eens aangevuld andere marktsoorten, en groeien uit tot regionale marktevenementen. Deze braderieën met soms als extra een rommel- en vlooienmarkt, standwerkersconcoursen, kinderattracties en kindervrijmarkten en zelfs een paardenmarkt trekken soms tienduizenden bezoekers. Naast de goede sfeer en gezelligheid op deze markten, zijn het vooral de tradities en nostalgie die de markt zijn bekendheid geven.

Branchering kan zorgen voor extra aantrekkingskracht. Branchebescherming betekent dat er wordt opgelet dat er genoeg varieteit zit in het marktaanbod. Teveel van hetzelfde is niet gunstig voor de kooplui. Wel kan de marktbezoeker hier voordeel uit halen omdat de kooplui de prijs moeten aanpassen in verband met de “concurrent”. Vandaar dat er vaak sprake is van “branche bescherming”, er mogen maar op een aantal kramen hetzelfde product verkocht worden. Meestal geldt, wie het eerst komt bij aanmelden voor een markt, heeft de beste kans om het artikel aan het volk te verkopen.

Ook het zogeheten “food” ( kraam of verkoopwagen met etenswaren) is vaak beschermd. Teveel eet kramen zijn, niet goed voor de wisselwerking van de braderie c.q. jaarmarkt. De laatste jaren is de keuringdienst van waren ook actief vanwege de volksgezondheid.

 

De braderie is een trekpleister mits er goede reclame wordt gemaakt en een diversiteit aan leuke markt goederen wordt aangeboden. Ook u bent natuurlijk van harte welkom op de braderie annex jaarmarkt en is dit zeker een aanrader voor een leuk dagje uit op de leukste markten van Nederland.

Graag tot ziens op de braderie bij u in de buurt!

Braderie overzicht klik hier ...

naar boven Naar boven
Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 476 bezoekers online     36809859 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten