Hollandse Markten  

Schapenmarkten

beschermdNederland heeft een rijke geschiedenis als het om schapenmarkten gaat. Zo was er enkele eeuwen geleden in Utrecht op het toenmalige Catharijnevelt, nu bekend als Vredenburg, een hele grote veemarkt met veel schapen. Vandaag de dag is deze markt er op donderdag in de overdekte Veemarkt in de Voorveldse Polder van 7.30 tot 13.00 uur.

De schapenmarkt in Uithoorn was rond 1930 erg belangrijk voor allerlei boeren uit de omgeving van deze plaats. Maar zo zijn er natuurlijk veel meer. Die van ’s-Hertogenbosch bijvoorbeeld, waar men in de 18de eeuw schapen kocht en verkocht op de schapenmarkt. Op Texel in Den Burg is een schapenmarkt welke nu nog één keer per jaar gehouden wordt. Tijdens de traditionele schapenfokdag op de eerste maandag van september.

Schapenmarkt Oldebroek Naar boven

Jaarlijks wordt in Oldebroek op de woensdag vóór 17 september van 9.00 tot 16.00 uur de schapenmarkt gehouden. Een dag, die in deze tijd niets meer te maken heeft met een serieuze schapenmarkt, maar alles met een traditioneel Oldebroeker feest. Voor een echte Oldebroeker is een bezoek aan de schapenmarkt jaarlijks een vast gegeven.

De historie van de Oldebroekse schapenmarkt gaat ver terug; hoever valt moeilijk aan te geven omdat er niet veel op papier staat. In ieder geval is zeker dat deze markt reeds in 1813 werd gehouden, gezien de rekening van de diaconie van de Hervormde kerk te Oldebroek van 15 september 1813, die betrekking had op de schapenmarkt. In de Gelderse Volksalmanak is deze markt ook terug te vinden. In de uitgave van 1837 werd vermeld dat op 13 en 14 september van dat jaar in Oldebroek een kermis en schapenmarkt werd gehouden.  De handel in schapen was vroeger erg belangrijk. De aanvoer van deze dieren was groot, waarbij de handelaren uit het gehele land kwamen. Vele honderden schapen werden aangevoerd op het terrein achter de hervormde kerk. De markt werd en wordt nog steeds gehouden op de woensdag voor de 17e september, de naamdag van Sint-Lambertus.

Traditie op de schapenmarkt van Oldebroek Naar boven


Oude bekenden ontmoeten elkaar op de markt, de deuren van vele woningen staan traditiegetrouw de hele dag open voor familie en vrienden en de scholen, het gemeentehuis en veel bedrijven zijn gesloten, zodat iedereen volop kan genieten van het jaarlijkse festijn.

De markt in Oldebroek trekt elk jaar duizenden mensen, voor het merendeel uit het dorp zelf. Vervelen zullen zij zich niet. Ze kunnen eindeloos langs de vele kraampjes slenteren, kijken en proeven bij de palingrookwedstrijd of zich vermaken met één van de kermisattracties.
‘s Ochtends wordt een rundveekeuring gehouden op het Raadhuisplein, waar ‘s middags allerlei sport- en dansdemonstraties te zien zijn. Het plein bij sporthal de Talter is het terrein van de jeugd, met een lunapark met spectaculaire attracties.

In het weiland aan de Stouwdamsweg staat bovendien een oldtimershow opgesteld, met een soort ‘wip-wap’ erbij voor tractoren. Ook worden er met oude auto’s behendigheidswedstrijden gereden.

En schapen, die zijn er natuurlijk ook, want daar is het ooit mee begonnen. De dieren staan langs de Stouwdamsweg, waar ook een paarden- en ponymarkt wordt gehouden. Daarbij gaat het natuurlijk om de handel, maar de Menvereniging Oldebroek verzorgt ook behendigheidsspelen, zoals ringsteken en hoefijzer werpen.

Verder is er de hele dag muziek, en ‘s avonds wordt het welbekende spuitvoetbal gespeeld.  De schapenmarkt in Oldebroek in zeker een bezoek waard. Het feest begint om 9.00 uur en is rond 22.00 uur afgelopen.

Schapenmarkten, zeker uw bezoek waard! Naar boven

Schapenmarkten in Nederland , da's een eeuwenoude` tradisie`....
`kom der maar 's kijken!`

bron: Christelijke Muziekvereniging Concordia - Stichting Schapenmarkt Oldebroek

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 222 bezoekers online     33711075 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier