Hollandse Markten  

Markten in Frankrijk

Even een uitstapje van de Nederlandse markten naar de Franse.
Als het gaat om markten dan lijkt Frankrijk een van de landen te zijn die dit fenomeen heeft uitgevonden. In ieder geval speelt de markt een grotere rol in het dagelijkse leven dan hier in Nederland. Bij het binnenrijden van een dorp of stad staat bij het naambord van het betreffende dorp naast een bord die aangeeft hoe fleurige het er wel niet is (aangegeven met bloemen) ook vaak een bordje met op welke dagen er de markt is.

Alle bewoners van het dorp doen ook werkelijk een groot deel van hun boodschappen op de markt. Je vindt vele gespecialiseerde kramen op de markt; kaas uit de omgeving en geregeld direct van de boer, groentestand met groentes uit het seizoen, een imker met zijn honing en andere bijenproducten of een stand met gedroogde worsten. Met een beetje geluk is er zelfs nog verkoop van levend kleinvee of andere opzienbarende goederen. De markt is voor veel bewoners ook de gelegenheid om elkaar te spreken. Geregeld gebeurt dit onder het genot van een drankje (Kir) genuttigd aan de bar (goedkoper) of op het terras (duurder) van de plaatselijke PMU (café annex gokhuis die elke zichzelf respecterend dorp lijkt te hebben). In alle opzichten vind ik het een genot, waar je jezelf gewoon in moet onderdompelen. Naast deze “gewone” marches, zijn er uiteraard nog andere markten als; Marche a la ferme (boerenmarkt al dan niet biologisch) Marche artisane (kunstmarkt) vele andere markten en natuurlijk de welbekende Brocante.

Markt in Frankrijk, zeker uw bezoek waard! Naar boven

Met de laatste als een van de hoofddoelen zijn wij dit jaar op vakantie gegaan.
Vooraf een familielid met een huisje in dit heerlijke land een tijdschrift laten kopen waar alle Brocantes voor Frankrijk voor de komende maand in stonden (Antiquités Brocante €4,50 inhoud 2 maanden). Tevens zijn er per regio bij verschillende Supermarkten en VVV (syndicate ‘d initiatief /Office de tourist) boekjes te verkrijgen met alle soorten markten. Met dit tijdschrift in de hand hebben we in de regio’s die we wilden bezoeken een route uitgestippeld om zoveel mogelijk van deze Brocantes te bezoeken.

Brocante en antiek markten in Frankrijk Naar boven

Deze Brocantes zijn een lust. Over het algemeen mooie goederen die hier toch wat zeldzamer zijn. Dit brengt met zich mee dat de prijzen daarom ook geregeld een stuk aantrekkelijker zijn, al beginnen ook de Fransen hun prijzen te kennen.

Om wat aardige voorbeelden te geven:
Mooi oud gereedschap als bijvoorbeeld haalmessen heb ik bij bergen zien liggen voor prijzen tussen de 2 en 4 euro. Ik zag een Nederlandse dame een oud glazen theeservice jaren 30 (toch wel 20 -delig ) aanschaffen voor de belachelijk laag bedrag van €3,-.
Onze veroveringen van dit jaar een bijzondere cafetière voor op het vuur waar je 4 kopjes op een vlinderblad kan zetten voor €5,- en een lamp van Jieldé Lyon voor €30,-. Vooral deze laatste is een goede koop geweest in economische zin. 2e hands moet men al gauw denken in de richting van €150,- en nieuwe met nog een 0-tje toegevoegd.

Zo kan ik nog wel wat zinnen doorgaan, terwijl ik u eigenlijk wil meegeven om het zelf te gaan ondervinden. Veel plezier op de markten in Frankrijk!

Met een vriendelijke groet, Bas ( bezoeker van de markten in Frankrijk 2006)

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 475 bezoekers online     33736826 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier