Hollandse Markten  

Standwerker, Legendarisch
Legendarische standwerker in de Benelux was Bertus de Regt, een ware standwerkerlegende, geboren in de vorige eeuw, het jaar 1937 heeft hij als kind zeer gelukkige jaren gehad. Menig markt bezoeker heeft in de afgelopen 40 jaar Bertus wel eens zien werken in zijn stand. Standwerker in Nederland en bij onze Belgische buren was hij een waar begrip.

Bertus "groenteschaaf standwerker" de Regt

Naar boven

Standwerker Bertus groenteschaaf waseen begrip in de wereld der markten, van jaarmarkt tot braderie van gemeentelijke markt tot paardenmarkt de roeping tot standwerkers heeft Bertus met de pet bereikt, Bertus is met recht een top standwerker, diverse malen Nederlands kampioen, Europees kampioen en kasten vol met gewonnen trofeeën tijdens standwerkers concoursen; om een lang verhaal kort te maken, Bertus heeft alles gewonnen wat er maar te winnen valt.

Vraag aan een willekeurige marktmeester of men wel eens van Bertus heeft gehoord… het antwoord zal bevredigend zijn, ook marktmeesters kunnen veel vertellen over deze top standwerker. Maar Bertus zelf… dat was legende. Bertus de standwerker heeft nog de oude jongens gekend, ook de bittere armoede welke vroeger slag en schering was. We stappen even tientallen jaren terug in de tijd. Bertus de standwerker is geboren en getogen in Rotterdam, was de jongste uit een gezin met 10 kinderen dus kan men wel nagaan hoeveel kinderbuikjes pa en ma De Regt moesten vullen en dat voor, tijdens en na de oorlogsjaren. Wat betreft de schooljaren… die waren voor Bertus niet echt succesvol… zijn laatste meester was vader en als klein jongetje ging Bertus zijn oudere broer helpen in de markt bloemen.

beschermd
beschermd

Bertus, standwerker met het petje Naar boven

Bertus is zelfs nog een tijdje lorreboer geweest, ventend met de bakfiets maakte hij de straten in Rotterdam schoon. Als er weer eens een huisie leeg gehaald moest worden, dan was Bertus altijd van de partij. Bertus denkt nog vaak terug aan deze gezellige en gemoedelijke tijd, diep in zijn hart was dit eigenlijk leuker en avontuurlijker dan de markt, maar ja… dit lorreboeren beroep is reeds uitgestorven, net zoals de sfeer uit die dagen.

De echte ommekeer kwam ongeveer 40 jaar geleden, diverse malen was hem al verteld dat de markt voor hem weggelegd was zodoende ging hij de markt op en begon als standwerker met tapijtreiniger. Dit was nou niet echt wat hij zich had voorgesteld… al snel kwam standwerker Bertus in contact met de groenteschaaf … om deze nooit meer los te laten. Stelt u zich eens voor, veel Nederlander hebben ze wel in huis. Bertus de standwerker heeft er wel 100.000-den verkocht. Echt rijk is Bertus er niet van geworden, maar wel rijk aan kennis, vakmanschap, vriendschap en levenservaring en dat is nou volgens Bertus de standwerker onbetaalbaar. De sfeer en mentaliteit ging veranderen in de grote stad, Bertus heeft dan ook al vroeg de stap genomen om te standwerken door het gehele land en om te wonen in Zeeland, niet dat hij enkel daar zijn act gaf, nee, Bertus reisde door geheel Holland enkel Zeeland maakte hij wel zijn veilige thuishaven. Bertus heeft een zee aan ongelofelijke verhalen en eigenlijk zou dit levende standwerk legende een geheel eigen website kunnen hebben, zelfs dan zou men spreekwoordelijk nog ruimte te kort komen aan en voor zo´n unieke en welbespraakte standwerker, een wandelende kennis van standwerk zaken.

Standwerken, een uitstervend vak Naar boven

Er zijn zoveel prachtige verhalen te vermelden maar simpelweg ontbreekt de ruimte en is het jammer genoeg een zwaar gelach dat deze verhalen meegaan met Bertus naar het Walhalla der standwerkers… een eeuwige rustplaats van deze top standwerker. Wel is er ruimte om nog even het volgende te vermelden - staat Bertus zwaar in de stand te standwerken op de markt in Haarlem, doet hij het overgebleven kontje van een komkommer op zijn wang en maakt grappen en grollen over de pukkel van oud politicus Dries van Agt… nee zeg.. staat van Agt zelf tussen het publiek… deze kwam niet meer bij van het lachen. Bertus de standwerker kreeg zelfs een primeur, van Agt vertelde hem dat de pukkel spoedig verleden tijd zou zijn. Deze heeft de oud politicus daadwerkelijk kort erna laten verwijderen.

Deze unieke standwerker schroomt er ook niet voor om geheel kosteloos de medemens blij te maken, zodoende heeft Bertus ook standwerk presentaties in bejaardenhuizen gegeven, mede door zijn goede hart, is er een boom geplant in Israël in september 1979 door het Joods Nationaal Fonds in naam van Bertus de standwerker, ook hier is deze historische standwerker zeer trots op.

Dan als hekkensluiter... staat standwerker Bertus de Regt op de markt in de provincie Limburg, geeft een stand welke zijn weerga niet kent komt er kort daarna een man Bertus vertellen dat hij een topper is, ( Bertus dacht; wat is dat voor een halve zool…? ) puur straatcabaret, een wervelende show welke, volgens de man, in het theater thuis hoort… laat deze man nou net oud cabaretier Toon Hermans zijn. Dat dit een hele eer was en nog is dat hij zo’n groot compliment krijgt van zo’n groots man, spreekt boekdelen.

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 343 bezoekers online     37133033 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten