Hollandse Markten  

Vogelenmarkt Antwerpen
Vogelmarkt, Antwerpen
In de Belgische havenstad Antwerpen is op zondag de vermaarde Vogeltjesmarkt of Vogelenmarkt. Deze markt ontstond in de 16e eeuw op de Meir en is van oorsprong een markt waar men pluimvee, kleinvee en wildbraad kochten. In 1912 is de markt verplaatst naar de Oude Vaartplaats, waar de markt verder uitgebreid werd met de handel in kleding, schoenen, voedsel en antiek. In de loop van de jaren is de markt ook wat betreft omvang gegroeid en is de markt uitgebreid tot omliggende pleinen en straten. De eigenlijke vogeltjesmarkt voor pluimvee, zangvogels, duiven, konijnen, marmotten en cavia's is maar een klein onderdeel van het totale marktgebeuren, elke zondag op de Graanmarkt en voor en rond het Theaterplein ( met veel Belgische standwerkers die er een echt standwerk spektakel van maken!). Op de Nieuwstad, zoals het brede deel van de markt heet, heerst een altijd een sfeervolle drukte, rond elf uur is er soms geen doorkomen meer aan. De ambiance voor de plaatselijke "vogeltjes markt" sfeer is hoog en velen kuieren op hun gemak over de Antwerpse vogeltjesmarkt met nabij het zeer prettig te bezoeken Antwerpse stadscentrum. De markt is ook extra aantrekkelijk dankzij

De markt is een ware trekpleister, zeker voor Nederlanders. Ook al verschilt het aanbod aan goederen niet echt veel van het aanbod van Nederlandse markten. Veel nostalgisch antiek, curiosa, kunst of kitsch onder andere in de Hoogstraat, Kloosterstraat en de Wolstraat. Voor kunst en het echt oude antiek kunt u terecht in de Steenhouwervest en de Leopoldstraat. Vroeger waren er ook honden en katten in de verkoop op het Blauwtorenplein, maar de handel in de puppen en kleine poesjes werd een aantal jaren geleden verboden. Deze huisdieren mogen niet meer op straat worden verhandeld, hiervoor geldt nu een straathandelverbod op de vogelmarkt in Antwerpen. Door het verbod is een belangrijke toeristische attractie van de markt verdwenen. Slimme markthandelaren verhandelen hun dieren nu via de winkels die zich achter de marktstalletjes bevinden. Ook de Nederlandse standwerkers en marktkooplieden zijn hier te vinden.
Chique winkels op de Keyserlei Naar boven
Chique winkels op de Keyserlei, prachtige eeuwenoude Gildehuizen op de Grote Markt welke direct te maken hadden met de oude Antwerpse markt en natuurlijk het mooie zestiende-eeuwse stadhuis. De zondagse Vogeltjesmarkt, de drukke Europese haven, de diamanthandel en het energieke uitgaansleven. Het Rubens museum, de Antwerpse Zoo, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de diamantenbuurt waarbij ook een bezoek aan het diamantmuseum zeker de moeite waard is, Antwerpen bruist!

Het aroma van de geur volle Brusselse wafels waaiert op de zondagmorgen over de Antwerpse vogeltjesmarkt, aangevuld met geur van stoofvlees met patatten. Lekker, zo vroeg in de ochtend met een klodder fritesaus. De kleurvolle kanariepietjes, mooie sijsjes, schattige parkietjes en goudvinkjes fluiten er zondagsmorgens vrolijk op los en fluiten zich warm. De kippen pikken in hun kooien onbekommerd de verse maïs met naast hen, de kramen met kooien vol duiven en alle soorten zangvogels. Knaagdieren, vijvervissen, pelsdieren en reptielen, alles is er te koop. De dierenbescherming hoeft zich geen zorgen meer te maken voor de diertjes, elk weekeinde is er een dierenarts, bij de Nederlanders immers zeer populaire Antwerpse vogeltjesmarkt, op de markt om te controleren of er geen dierenmishandelingen plaatsvinden.
De vogeltjes kwetteren, fluiten, zingen en tjilpen Naar boven


De vogeltjes kwetteren, fluiten, zingen en tjilpen op de Antwerpse markt zo mooi, zodat het een lust voor het oor is, dit is al meer dan een bezoek waard. Een gratis vogel serenade concert zweeft over de ochtend markt, kennelijk fluiten de diertjes vol vertrouwen in de goede afloop, het lijkt ze niet te deren!

De vogeltjesmarkt gaat sluiten rond de klok van halftwee. Maar op de Grote Markt zijn talloze cafés, restaurants en gezellige terrasjes te bezoeken. Sfeervolle cafeetjes waar men gezellig een Belgische pilske of pintje kan nuttigen. Deze zijn dan ook nog tot laat in de namiddag bezet.

De Antwerpse zondagsmarkt voor de algemene waren Naar boven
De Antwerpse zondagsmarkt voor de algemene waren, op en rond het theaterplein bij de Antwerpse Stadsschouwburg, is zo’n twee kilometer lang en telt bijna driehonderd kramen. Kramen met textiel, bloemen en planten, een grote sortering worst en andere vleeswaar, grote kramen met groenten en fruit, luxe gereedschap, verse Hollandse kaas, modieuze schoenen en kleurige panty's, Belgische chocolade, ander lekker snoepgoed, maar ook antiquiteiten, prullaria en tweedehands prullaria, zoals ouderwetse “singer” trap-naaimachines, tweedehands oude mode jaren 60 – 70-kleding, tafels, kasten en schemerlampen, tuinmeubelen, glaswerk en zelfs oude elpees van Will Tura en Louis Neefs. Strips van Suske en Wiske en ander nostalgische sentimenten. Er zijn tientallen standwerkers, die hun handel zoals de alles reinigende ossengalzeep, handige dames tassen, gehomologeerde super-ontvetter en pijnverzachtende rug- en slaapkussens met veel act aan de man brengen.

Stad Antwerpen markten toerisme info

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 446 bezoekers online     33740743 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier