Hollandse Markten  

Ganzenmarkt 8 november 2021, Coevorden
2021, de 59e Ganzenmarkt Coevorden te Drenthe.

Coevorden, ganzenstad met ouderwetse ganzenmarkt in het oosten van Nederland houdt ieder jaar op de tweede maandag in november deze traditionele ganzenmarkt. Traditionele is de ganzenmarkt zeker, dan is het groot feest in Coevorden, zijn de kinderen vrij en mogen de burgers tijdens de Coevordense Ganzenmarkt het werk neerleggen en barsten de kroegen, door de lokalen, bezoekers, bekenden en toeristen uit hun voegen.

In Ganzenpas naar de Coevorden ganzenmarkt Naar boven

In het jaar 2004 was het op maandag 8 november de 43ste keer dat folklore sprak in Coevorden en men het snaterend en sissend vertoon van de ganzen kon beluisteren maar ook het flaneren van de ganzenhoedsters in hun schitterende klederdracht was en is uniek in Nederland.

Een sfeervolle en gezellige jaarmarkt, verkiezing van de miss en mini miss Ganzenhoedster 2004, een levend ganzenbord, kermis en wat men al niet kon verwachten op het Coevordens volksfeest.

De geschiedenis van de ganzenmarkt in Coevorden gaat ver terug, rond het begin van de 19 de eeuw vierde zij hoogtij. In die tijd was de handel in ganzen een belangrijk (export) product, vooral de Duitse en Engelse handelaren waren verzot op de Hollandse gans.

Biestenmaondagen in Coevorden Naar boven

Stelt u zich eens voor, toen kwamen er 10.000-den statige watervogels Coevorden binnenwandelen in horde met begeleiding van boer, boerin, knecht of wie dan ook meehielp! Op de tweede maandag in november trokken bezoekers, handelaren en het Coevordens volk van heinde en ver naar het Coevordens centrum en hielden daarmee de traditie in ere.

Doordat Coevorden omgeven was van moerassen rond begin 19e eeuw was het een uitstekende omgeving om ganzen te fokken en (vet) te mesten. Ook Oldenzaal, Enschede, Deventer en Zwolle maakten toen deel uit van de ganzen markt colonne. In Zwolle kwam zelfs de Staphorster jeugd op de immens populaire ganzenmarkt af om een “vrijer” voor het leven te vinden!

De Ganzenmarkt was de laatste in een serie van vier Biestenmaondagen. De eerste markt was een veemarkt, de tweede een gewone wekelijkse markt en de derde kreeg de naam olle wievenmarkt. Boerenvrouwen en schoolgaande kinderen trokken mee naar de markt. De groentevoorraad werd aangevuld, waarbij met name soepgroenten en witte kool erg populair waren. De kool werd thuis in Keulse potten gedaan om er zuurkool van te maken voor de koude winterse dagen.

Handel in ganzen op de Coevordense markt? Naar boven

De handel in ganzen op de markt in het centrum was en is op dit spectaculaire evenement een waar hoogte punt. Voordat er (toen) daadwerkelijk gehandeld kon worden, dreven ganzenhoedsters de vette ganzen door de straten van de stad naar de markt in het centrum, vandaag de dag is dit zelfs een wedstrijd… zij, die het eerst de markt weten te bereiken met alle ganzen netjes in ganzenpas kunnen zich verheugen in volle belangstelling, er is er zelfs een prijs aan gebonden voor een ganzenhoedster. Hiervoor dient het ganzenmeisje een leerzaam verhaal te vertellen over de historische klederdracht en natuurlijk over de ganzen. Zij mag dan een jaar lang de titel Miss Ganzenhoedster dragen!

De handel in Ganzen liep sterk terug toen rond 1850 de kooplieden rechtstreeks bij de boer gingen informeren of zij nog ganzen te koop hadden, dat dit slecht voor de ganzenmarkt was spreekt voor zich. Door de verkoop rechtstreeks aan de handelaar had het geen zin meer om naar de ganzenmarkt te gaan, veel ganzen waren immers verkocht voor de markt begon!

Coevorden houdt gelukkig de oude herinneringen levend, jaarlijks komt de folkloristische ganzenmarkt weer terug en trekken de ganzenhoedsters van verschillende kanten richting de markt, een waar spektakel welke u zeker eens mee gemaakt moet hebben! Dat dit ook nog eens een geweldig toeristisch evenement is met een sterk economisch aspect voor deze stad in het oosten des lands, spreekt voor zich.

De Ganzenmarkt behoort inmiddels bij een oud Nederlands gebruik wat zeker niet verloren mag gaan. Met lange stok worden de ganzen begeleid en al snaterend en blazend loopt de mooie wilde markante vogel door de historische straten richting de ganzenmarkt... en dat al vele jaren lang!

Ganzen Geesje op de ganzenmarkt van Coevorden Naar boven

Bent u op de markt, breng dan zeker even een bezoek aan Ganzen Geesje, dit standbeeld staat als belangrijk symbool voor de Ganzenstad Coevorden. Nog even dit; Ook stoute boeren maakte misbruik van de gans, om ze goed en dik tentoon te stellen, werden ze opgeblazen Veel van de ganzen vonden hun weg naar Engeland om op het kerst menu te verschijnen maar… de Engelse handelaar wist hier toen wel raad mee. Met lange naalden prikten ze stiekem in een gans. Liep zo een gans dan leeg dan ging het effect van de stoute boer verloren en ging de deal niet door. Gelukkig gebeurt dit al heel lang niet meer en worden de gansjes echt goed verzorgd voordat ze naar de markt gaan en keren ze weer terug naar hun veilige nestje. Ze zijn slechts geleend en gaan zeker niet meer naar Engeland zoals hun verre voorvaders!

Op de 2 de maandag van november in 2021, de traditionele Ganzenmarkt, mis het niet!

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 460 bezoekers online     33740923 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier