Hollandse Markten  





Sinterklaas 2019
Wist u dat de meeste inkopen door Sint en Piet op de markten van Nederland worden gedaan?

Ook Sint kan af en toe wel een meevallertje gebruiken. Sinterklaas koopt op de markten!
De Sint is tijdens zijn verblijf in Holland ook vaak op de warenmarkt te zien
, samen met zijn hulpjes de Pieten verwent hij het toegestroomde publiek. Al vele eeuwen doen zij Holland aan en verrassen groot en klein!

beschermdHoog door de lucht, achter de wolken komt de Sint op zijn schimmel af en toe een kijkje nemen in Holland voor wie zoet is, die krijgt echt veel lekkers! De Piet volgt hem maar blijft op de daken en luistert of er nog lieve kindertjes zijn.

In de loop der eeuwen is de goede Sint vaak ter discussie geweest , een paar eeuwen terug gaf men als argument aan dat hij waarschijnlijk een mythe is met betrekking tot de god Odin, een Germaanse godheid welke op zijn ros, Sleipnir
, in de maand december zijn goedheid naar de aarde toe bracht. In het Walhalla was een luxe van goederen.

De goede Sint is in 1970 van de heilige lijst van het Vaticaan geschrapt, simpelweg omdat hij volgens de kerk nooit heeft bestaan. Maar de Sint gaf daar niet zo veel om, in de loop der eeuwen is hij wel wat gewend. Onder de tijd van Karel de Grote kwamen de evangeliepredikers de heidense stammen bekeren.

Maar.. de heidenen wilden niet van het geloof van hun oppergod Odin afstappen. De predikers bedachten een slimme oplossing. Wodan, zo vertelden zij, had een lange witte baard en een lange mantel en bracht een bezoek, ook met een paard. Door de eeuwen heen heeft dit een uitstekende werking gehad en komt vandaag de dag de Sint nog elk jaar weer op bezoek.
De Sint en zijn verleden... Naar boven
Bij de protestanten kreeg de Sint het toch weer moeilijk, de kerkelijke hervorming deed haar intrede en de Sint is natuurlijk rooms katholiek en dat kon niet… Maar de Sint deelde ook nog eens snoepgoed uit in de vorm van heidense beelden en dat kon helemaal niet door de beugel! De Sint ging gewoon door waar hij al eeuwen mee bezig was en trok zich van dit allen niets aan.

beschermdDe Sint is in de legende ook nog benoemd tot bisschop van Myra in klein Azië. Daar was een slager die drie malse jongetjes zijn huis in lokte, hun nog lekkerder te eten gaf zodat ze nog malser werden en hun daarna, onverwachts, in hun slaap slachten en in een ton met pekel deed om hen als varkensvlees in zijn slagers winkel te verkopen, de boef!

De goede Sint merkte wat er was gebeurd, gaf de slager op zijn donder, zette zijn staf in de pekel ton en wekte zo de 3 kleine malse kindertjes weer tot leven. Zo werd Sinterklaas een ware kindervriend!

Maar wat te denken van de arme edelman die zijn 3 dochters geen bruid schat kon schenken en zij daarom niet in het huwelijk konden treden... De Sint wierp 3 gouden klompen naar binnen ( puur Hollands!) en zij konden alsnog in het huwelijk treden, dankzij de goed heilig man. Of de Sint ook op alle bruiloft feesten is geweest verteld het verhaal niet...

beschermdToen er eens een schip in zware storm kwam dreigde het te zinken in de diepe oceaan, de matrozen riepen Sint Nicolaas aan en hij verscheen direct aan boord en luwde de storm, deze ging direct liggen. Vanaf dat moment is de Sint ook de Schutspatroon van de zeelieden.

Ook is Sint Nicolaas daarbij nog de patroon voor de handel omdat hij een schip met graan gebruikte voor de voedselvoorraad van arme gebieden en het schip raakte niet leeg, het graan bleef daarbij rijkelijk toestromen op de kades en bracht veel voedsel naar de hongerige bevolking. De Sint is heilig voor velen en zal dat ook altijd blijven, ook voor zijn schimmel staat altijd wel een bakje met water en een peentje klaar volgens traditie!

Sinterklaas, elk jaar weer in Holland! Naar boven
beschermdDe Sint houd ook van Bisschopwijn welke hij elk jaar weer in Holland komt drinken. Hij brengt volop marsepein, taaitaaipoppen, pepernoten en al wat niet lekkers mee. De Sint stond vroeger ook bekend als liefdes koppelaar voor de vrijers en vrijsters.

Dat laatste was een perfect middel voor verlegen jongelui om hun liefdes gevoelens tegenover een aanbedenen te laten blijken.

Het marsepein was hiervoor uitermate geschikt, in de vorm van een hart die was bedekt met een liefdevolle betekenis zijn menig meisjes hartjes sneller gaan kloppen en heeft de Sint als liefdes "cupido" koppelaar gefungeerd.

Een zeer bevallige vorm van liefdesverklaring welke nu nog herkenbaar en verkrijgbaar zijn in de vele producten, te koop voor een schappelijke prijs op de markt van Holland.

Van tijd tot tijd kwamen er weer heftige protesten van de kant van de protestantse kerken omdat zij aangaven dat de Sint een overblijfsel is van de heidense god Wodan en omdat de figuren in de koek en snoep rechtstreeks te maken hadden met de heidense beelden figuren en dus volgens de protestanten onder de categorie “afgoderij” viel.

Al deze "aanslagen" op de grote kindervriend hebben niet kunnen voorkomen dat het Sinterklaas feest nog steeds het meest verbreide volks- en kinderfeest van Holland is. De moderne tijd heeft hier jammer genoeg in de loop der eeuwen wel veel romantiek vanaf gesnoept.

Ook al ziet men de Sint en Piet tegenwoordig op de scooter, op de motor, in de auto of in de trein, de sfeer en gezelligheid blijft deze brave, goed heilig man elk jaar weer gratis naar ons toebrengen en met volle borst zingen wij liederen voor de Sint om hem zo te bedanken en te eren voor het goede werk wat hij al eeuwen doet en nog vele eeuwen zal blijven doen.

Piet koopt alvast wat speelgoed op de markt bij de standwerker. De Sint is er ook bij en draagt er zorg voor, dat de aankopen wel juist en wijs worden gedaan... Ook U bent uitgenodigd bij de marktkooplui en wees net zo slim en wijs als de Sint, koop op de markt uw inkopen, het is goed, goedkoop en de beste kwaliteit.. Het scheelt gewoon een hoop geld!
Beste Sint en Piet, U bent natuurlijk weer van harte welkom in Holland en op de markt… maar, vergeet voor al niet de kleine lieve kindertjes te voorzien van een cadeau en lekker snoepgoed, gekocht door Sinterklaas met zijn pieterbazen op de Hollandse Markten!

Sinterklaas op de warenmarkt, braderie en rommelmarkt!
Sinterklaas en zijn Pieten; altijd welkom op de markten van Nederland!

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        




Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 258 bezoekers online     33711250 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier