Hollandse Markten  

Vaderlandse geschiedenis
De vaderlandse handelsgeschiedenis in beeld. De markthandel en -wandel, alsof men er midden in zit. Dit kan men ervaren als men een evenement bezoekt in themaparken zoals Archeon. Acteurs doen de marktgeschiedenis herleven. Hier kan men terug in de tijd en ervaren hoe zich de handel moet hebben voorgedaan door de eeuwen heen…

In de middeleeuwen is er pas echt goed een structuur ontplooid voor de Hollandse markten en kon men jaarlijks of wekelijks een markt bezoeken. De markt was in opzet uniek. Meestal gebeurde dit vanuit het kerkelijk gezag maar ook de landsheer wilde nog wel eens toestemming verlenen voor het houden van een jaarmarkt. Ook nu nog worden deze markten gehouden en trekken nog steeds, net als toen, veel belangstellenden naar deze sfeervolle, gezellige evenementen.

De handel door de eeuwen heen... Naar boven

beschermd Hoe men precies in de oude tijd handel dreef is niet terug te halen, waarschijnlijk waren er geen kramen zoals we deze op de warenmarkt aantreffen maar met een beetje fantasie kan men er wel wat bij bedenken.

Dat er handel heeft plaatsgevonden is een feit, soms vindt men via archeologische opgravingen handelselementen terug, als deze juist gereconstrueerd worden komt men weer een stapje dichterbij hoe het er toentertijd aan toe moet zijn gegaan… De Romeinen namen al markthandel mee, maar voor die tijd kwamen Noormannen ook naar de lage landen om met ons handel te drijven. Het is dus niet zo dat Noormannen alleen maar oorlogszuchtige handelingen verrichten. Bij riviermondingen aan de kust en verder landinwaards zijn in de kleibodem genoeg getuigenissen gevonden van handel in die periode, zoals in de Klei Oost, waar vroeger de Oude Rijn in de zee uitmondde, tussen Katwijk en Noordwijk in.

beschermdVan de middeleeuwen is nog veel bewaard gebleven en elke dag komen er weer veel opgegraven materialen bij in Europa.

Het unieke aan dit geheel op zo'n "Levende Geschiedenis" dag, is de sfeer en entourage. De bezoeker waant zich echt in de middeleeuwen! Het vee, de ijzersmid, schoenlapper, huidenbewerker en wat al dan niet aan bod komt. De middeleeuwse huizen, het klooster, ook hier kan men handel drijven en kruiden, zelf gemaakte producten kopen en een middeleeuws kruik kannetje aanschaffen.

Diverse "handelaren" uit diverse periodes... Naar boven
De authenticiteit van deze unieke levende geschiedenis was een plezier voor jong en oud; oude ambachten werden gepresenteerd, zeer leerzaam! Veldslagen en belegeringen werden nagespeeld, stelt u zich eens voor wat een handel daar vroeger bij kwam kijken.

Meestal als er een legioen ter plaatsen kwam, had er zich al een bonte stoet van handelaren en venters gevestigd om toch maar niets te missen van het mogelijke zakendoen met het betreffende legioen en aanverwante aanhang! Dat dit winstgevend was spreekt voor zich! Waar mensen zijn is handel te doen, de verkoop van goederen aan geďnteresseerden in wat voor een vorm dan ook. Men moest toch eten, drinken, zich zelf en de kleding wassen en wat al dan niet om in leven te blijven en het soldaten soldij ( het loon ) bleef soms weken zoniet maanden uit dus was het handig als men ook nog eens "poffen" kon bij de handelaren. beschermd Het is heel erg leerzaam en leuk om op een dag als de "Living History" enige kennis op te doen met al deze thema groepen, zij zijn de ideale "figuren" voor de juiste tekst en uitleg over onze vaderlandse geschiedenis.

De liefde voor deze hobby gaat voor velen erg ver en dat loont zich naar u, als bezoeker. De pracht en praal van de authentieke kleding spreken boekdelen en hier is soms weken, zelfs maanden aan gewekt! Kleurig en bont, maar ook sober en grauw.. zo was het en zo wordt het ook gepresenteerd op deze unieke dag!

Bezoek de " living history " en ervaar de handel Naar boven
Ruim 2000 jaar Vaderlandse Geschiedenis in actie, ruim 500 deelnemers van de Romeinen tot Napoleon; Vikingen tot de prinses Irene brigade; Piraten en Middeleeuwers: modeshows en demonstaties; Veldslagen en parades... dit alles was te bezichtigen in het Archeon en gaf een uniek beeld van de handel en wandel door de eeuwen heen. br>

Van Trechterbekercultuur tot de heidense Vikingen, de tijd van Napoleon tot Karel de Grote of de tijd van de cowboys tot het Zuid Afrikaans verzet leger, zeker een historisch markt bezoek dubbel en dwars waard!

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 444 bezoekers online     33745837 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier