Hollandse Markten  

standwerkers concours 2010
Standwerkers, Spakenburg

beschermdSpakenburg, elk jaar in augustus altijd een succes! Spakenburg is een pittoresk en sfeervolle dorpje waar de volksgeschiedenis tot leven wordt gebracht door de vriendelijke en spraakzame bevolking in oud-Spakenburgse klederdracht!

Aan de Spakenburgse haven is het goed toeven, helemaal wanneer er ook nog een invasie van de Nederlandse standwerkers is. De geschiedenis van het vissersdorpje is erg rijk, vroeger was dit wel even anders en was het leven hard in dit nostalgisch Hollands vissersdorpje. Veel is nog terug te vinden in het dorp, hetzij in de oude klederdracht maar wat te denken van de monumentale uitstraling van dit unieke dorp.
 
In Spakenburg... bezoek museum 't Vurhuus! Naar boven

Bij de standwerkers is het ieder jaar een drukte van jewelste, dat is ook niet vreemd want er zijn veel leuke, handige en goedkope standwerkproducten in de aanbieding.

Welke standwerkers zijn er? De poppenstandwerkster met haar unieke poppen. De koekenstandwerker, de Belgische spekjes standwerker, de standwerker met de unieke stofzuigmond, met de kabelrits goot, de handige schoonmaakdoek, de beste autopoets, de schoonloopmat, de vlekkenzeep of pannenset. Allen altijd bezig op het jaarlijks standwerkersconcours te Spakenburg om de begeerde trofee mee naar huis te mogen nemen.

 
Veel Spakenburgse vrouwen bezoeken het concours in oud nostalgisch klederdracht, met de gestreepte onderrok, een roodbaaien rok en een zwarte rok. De zwaar gesteven krablappen welven met een ruime boog over de schouder om bijna de witgehaakte muts aan te raken met het zwarte onderlapje.
Cultuur en historie aan het Eemmeer! Naar boven

Op het oude werfje van Nieuwboer lijkt de tijd stil te staan, de bruine vloot laat zich in alle glorie aanschouwen en het mastenbos op de achtergrond vormt een prachtig decor! De houten botters liggen zij aan zij alsof zij wachten op bezoek om ook eens een prachtige vaartocht te ondernemen richting “den oude Suydersee” De schoonheid en charme van deze oude Spakenburgse botters spreekt boekdelen. Het is er schilderachtig mooi, een doekschilder zou hier een prachtig decor kunnen optekenen alsof het honderd jaar terug was.... Met de zwoele zachte wind vanaf de oude haven richting de markt ruikt men de geschiedenis van dit nostalgisch vissersdorpje.

Als aandenken voor het winnen van het concours te Spakenburg, de oud historische houten botter, welke elk jaar wordt gebouwd door de heer Hopman. Deze unieke op schaal handgemaakte Spakenburgse houten botter zal een prominent plaatsje krijgen bij de winnende standwerker .
Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2020 - KvK: 73545635 Rotterdam - BTW: NL859569664B01
Nu 94 bezoekers online     31959678 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel gestelde vragen Markt Landelijk Aanmelden Redactie formulier