Hollandse Markten  

Oud Veluwse markt in 2019, Barneveld
De Oud Veluwse markt te Barneveld, elke zomer op de donderdag in de maanden juli en augustus.
Het oud Hollandse boerendorp Barneveld op de Veluwe heeft al eeuwen een belangrijke marktfunctie omdat het midden in een agrarisch gebied gelegen is. In een ver verleden was het vooral de schapenhandel en schapenmarkt die veel volk op de been bracht.

Nadat de handel in schapen afnam, kwam in Barneveld de kippen - en eierenhandel. Per jaar werden maar liefst 30.000 schapen verhandeld! Met de schapenmarkt ontstond natuurlijk ook een markt voor wol. Op de donderdag in de maanden juli en augustus kan men kennis maken met de oud Hollandse kledingdracht en oud Hollandse ambachten. De marktkooplui zijn speciaal voor dit evenement uitgedost in het oud Veluwse “boezeroen”. Door het gehele centrum kan men ook de standwerkers aan het werk zien, zij zorgen voor een spektakel dat door deze oud Hollandse marskramers werden gepresenteerd op een sfeervolle manier!

Door het gehele centrum van Barneveld presenteren de handelaren hun koopwaar in oud Hollands boerenkiel, een sfeervolle en aparte ervaring in dit gezellige Veluwse dorp. Bij het betreden van de Jan van Schaffelaarstraat waant men zich in het oude Holland. De tijd lijkt hier stil gezet te zijn en de nostalgie en oud Hollandse sfeer is in het Veluwse Barneveld goed te ervaren.

Oude ambachten op de oud Veluwse markt Naar boven
De aanloop van kooplustige bezoekers is zeer goed te noemen, er is dan ook echt van alles te koop, maar wat van een nog groter belang is, veel te zien; men komt tijd te kort om in het centrum van Barneveld de nostalgische sfeer en entourage in zich op te nemen. Voor de aankoop van de oud Hollands ambachtelijke handwerken bent u hier op het juiste markt adres. Hier houdt men de oud Hollandse dans hoog in het vaandel. De witte kanten knipmutsjes , zwarte jakkers en idem dito rokjes, klepbroeken en aanverwante nostalgische klederdracht uitstraling zijn goed zichtbaar en zelfs niet te missen en komen tot hun recht bij allerlei boerendansen.
Veluwse klepbroeken en oud kanten knipmutsen! Naar boven
Een hoogtepunt in het dorp is de boerenoptocht samen met de boerenkapel "de Barre Bloazers" uit Barneveld, deze zorgen voor de muzikale omlijsting en brengen een muzikale sfeer waar een ieder met volle teugen van geniet. De optocht zorgt hier en daar voor een menselijke file, iedereen wilde graag een blik werpen op de oude kinderwagens, bolderkarren, boerenwagens, oud Hollandse fietsen en nog veel meer historische museum stukken.

Alle deelnemers worden uitgedost in oud Veluws kostuum. Voor de kleintjes is meedoen aan de optocht is het hoogtepunt van het jaar. De oud-Hollandse veldwachter houdt een oogje op de stoet.

Boerenoptocht in Barneveld Naar boven
beschermd beschermd
In het boerenerfhuis achter restaurant “het Schaap” kan men meedoen met de boerenveiling, een echt oud stukje boerenantiek op de kop tikken, een dierbare herinnering aan deze oud Veluwse markt.

Het loven en bieden zelf in de praktijk brengen. Met een beetje geluk is men de trotse eigenaar van een oud boerenmeubel!

Veel oud-Hollandse ambachten zoals beurzen breien, bezembinden, pottenbakken, kantklossen, klompenmaker, mandenmaker, mutsenmaker, nettenboeter, spinnen, stoelenmatten, sigarenmaker, weven.

Voor de kinderen is er een poppentheater onder de Barneveldse toren, op "het Meuleneind" met en sfeervolle kramen is er ook ponyrijden.

Een dorsmachine zoals onze (over) grootouders die gebruikten staat op speciale dagen volop in gebruik naast restaurant het Schaap. Het prille begin van de mechanisatie in Nederland!.

Barneveld, waar Jan van Schaffelaar van de toren sprong! Naar boven
Voor de liefhebber van het oud-Hollands gerecht staat aan de voet van de toren van Barneveld een oud-Hollandse markt waar men een boerengerecht kan nuttigen, heerlijk krentenbrood met een kopje koffie. De toren kan worden beklommen, Jan van Schaffelaar is er ooit vanaf gesprongen om het volk van Barneveld te redden.

Een klein historisch overzicht; Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten (1350 – 1500) was de stad Utrecht ingenomen door de Hoeken. Voedselkonvooien naar die stad werden onderschept door Kabeljauwse huursoldaten van bisschop David van Bourgondië. Jan van Schaffelaar was bij hem in dienst. Op 16 juli 1482 verschanste hij zich met een twintigtal ruiters voor de Hoeken in de Barneveldse toren. Vervolgens beloofde nde Hoekse soldaten de Kabeljauwse soldaten vrijgeleide als zij hun aanvoerder, Jan van Schaffelaar, naar beneden zouden werpen. Daarop sprong Jan van Schaffelaar zelf en offerde zijn leven en ontnam zo een vreselijke beslissing voor dat van zijn manschappen.

De Oud Veluwse markt in Barneveld, laat dit dagje Barneveldse folklore u in 2019 niet ontgaan!

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 309 bezoekers online     37132978 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten