Hollandse Markten  

Boerenmarkt 2019 Rijsbergen
Boerendag, Rijsbergen toen in 2010
Rijsbergen, een gemoedelijk Brabants dorp met rond de 6000 inwoners nabij de Belgische grens. De eerste zaterdag in augustus er een traditionele boerendag met nostalgische jaarmarkt, ambachtelijke standhouders en oud Hollandsche activiteiten, een trekker voor bezoekers uit de regio en geheel Nederland!
Speciaal voor dit evenement steken de bewoners van Rijsbergen zich in klassieke boeren klederdracht en dat maakt de markt wel erg uniek om te bezoeken. Een blik in vroeger tijden met alle aspecten van het oeroude boerenleven.
 
Historische en nostalgische boerendag Naar boven
beschermd De historische boerendag Rijsbergen geeft een goed beeld hoe onze voorvaderen handelden op een paardenmarkt of jaarmarkt. Het hoogtepunt van het jaar!.

Bijpraten, handel drijven, verkering zoeken, zowel op cultureel, sociaal als financieel gebied.

Vrijwilligers in klederdracht Naar boven
Authentieke wagens, karren, landbouwwerktuigen en expositie van oude tractoren. Boeren oogsten, dorsen en geven veel demonstraties van het oude boerenleven. Optredende volksdansgroepen, vaandeldragers, oude gilden en aanverwante boeren-muziekgezelschappen, boerenmarkt, een gevarieerde braderie. Veel demonstraties op het grote en kleine demoveld, kozakken, een Friese carrousel groep, westernshows, defilé met historische tractoren, ruim 700 vrijwilligers in authentieke klederdracht, een grote feesttent, echt te veel om te zien! Zo’n boerendag in Rijsbergen moet u zelf meemaken om de sfeer, nostalgie, entourage en het oude boerenleven gevoel te ervaren!
 
Oude folklore Naar boven
Op de boerendag / markt kunt u getuige zijn van graandorsen uit grootmoeders tijd, het aloude boeren ambachtelijke landwerk. Met een dorsmachine zoals onze (over) grootouders die gebruikten, staat volop in gebruik op het grote weiland / terrein nabij de Tiggeltsebergstraat.

Sinds zaterdag 6 augustus 1977 wordt de boerendag Rijsbergen georganiseerd in deze vorm. en is niet meer weg te denken.

Boerenmuziek Naar boven
In de kinderboerderij, brasserie en speeltuin “ de Leijhoeve “ kan men een heerlijk oud Holland gerecht bestellen, verse boerenbroodjes of overheerlijke soep, om dan te genieten van de oude boerenkar met puur Hollandse liederen waaronder accordeonmuziek, levende boerenmuziek en een drive-in sound show.
De hoefsmid of marskramer, oude ambachten Naar boven
beschermd beschermd
Op de boerendag zijn veel ambachtelijke vaklui aanwezig, ook de oude marskramer “ Jan uit Rijsbergen” (voorloper van de hedendaagse standwerker!) kan men hier aan het ambachtelijk werk zien en een boerenmarkt is niet compleet als ook de plaatselijke hoefsmid zijn ambachtelijke kunde niet zou laten zien.

De paardenvijgen en koeienvlaaien liggen soms rijk verspreid over het evenemententerrein en op zo’n boerendag moet u niet raar opkijken om een gratis souvenir mee te nemen in de vorm van een plakkerig uitwerpsel onder de schoen… een kniesoor die daar op let!

Ook een echte boeren "farmers market" kan men bezoeken op de boerendag in Rijsbergen met veel nostalgische oud-Hollandse ambachten.

Boerenmarkt Rijsbergen, te bezoeken elke 1ste zaterdag van augustus

 
Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 339 bezoekers online     37133023 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten