Hollandse Markten  

Gemeentelijke markten
De markt, van alle markten thuis
Zaltbommel Zaanstad
De gemeentelijke markt biedt een belangrijke aanvulling op het winkelaanbod dat te vinden is in een gemeente. Een wekelijks terugkerende markt versterkt de winkelfunctie en nodigt de mensen uit om te komen winkelen.

Een bezoek aan de markt geeft vrijheid, de markt heeft geen deur of drempels, makkelijk toegankelijk. In het verleden had de markt nog een extra functie wat vrijheid betreft, namelijk dat men even vrij kon rondlopen, de markt werd een vrijplaats, evenals kerken vrijplaatsen waren. Er was duidelijk een verband tussen godsdienstige feesten en economische activiteiten. Tijdens de jaarmarkten werd een kruis neergezet, ten teken van die vrijheid. "Marktvrede" waarbij bescherming van lijf en goed werd gegarandeerd. Vreemden kregen de kans om van die vrijheid binnen de stadspoorten of marktplaats te genieten. Op zijn latijn: Mercatum Liverum.
Oud Hollandse markten, leuk om te bezoeken Naar boven
Veel steden profiteerden van hun ligging aan het water en het feit dat zij in bezit waren van een grachtenstelsel of goed bevaarbare waterwegen. De diversiteit van de aangevoerde handel bracht veel handelsverkeer op de been en in roulatie, de diversiteit aan handel zorgde ervoor dat de markt diverse functies kreeg. Er zijn markten met vele benamingen, zij zijn specifiek van een bepaald handelssoort en trekken een daarvoor geďnteresseerd publiek. Vele markten waren er en zijn niet meer, en in de plaats daarvan zijn weer nieuwe markten gekomen, met nieuwe succesvolle formules om publiek te trekken.

Het aanbod van producten is divers, een ruime keuze en meestal knipogend naar de laatste trends, die je vaak als eerste op de markt ziet. Door de eeuwen heen hebben zich grote veranderingen voorgedaan en deze hebben een goede uitwerking gehad op de hedendaagse Hollandse markten.
Werkgelegenheid op de Hollandse markten Naar boven
De markt geeft werkgelegenheid, de speciale gemoedelijke en sociale sfeer geeft de markt haar unieke karakter. De markt heeft immers geen drempels of toegangsdeuren en is toegankelijk voor iedereen. De markt is ook aan veranderingen onderhevig, al eeuwen lang verplaatst zij zich. Hetzij op handelsgebied, hetzij op aanpassing van de locatie. Soms komt daar ook sloop, parkeerruimte of projectontwikkeling bij kijken en past het straatbeeld van de omgeving zich aan.
Markten en markt-shoppen Naar boven
Een groot belangrijk element waaraan de markt zich heeft aangepast is de branchering van producten, een zo breed mogelijke product keuze is erg belangrijk voor de bezoekers. Verplicht wordt er gewerkt met een vergunning op de gemeentelijke markten zodat de diensdoende instanties een overzicht kunnen krijgen op hetgeen er aangeboden wordt op de Hollandse markten. Zeker voorop staat de verwerking van de verpakkingsmaterialen om zodoende het millieu te ontzien van schadelijke en overvloedige producten.

Zie ook: Gemeentes bezocht


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2020 - KvK: 73545635 Rotterdam - BTW: NL859569664B01
Nu 364 bezoekers online     33198424 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel gestelde vragen Markt Landelijk Aanmelden Redactie formulier