Hollandse Markten  

Markt en branche
Branchering en branchelijsten
Groningen Hoorn

Bij branchering wordt erop gelet dat de markt een zo breed mogelijk assortiment heeft. Neem bijvoorbeeld een markt met 30 kramen, dan is niemand erbij gebaat als er van die 30 marktkramen 25 schoenenkoopmannen zitten. Of het moet toevallig een schoenenmarkt zijn. Van alles wat, netjes verdeeld over het aantal branches, zo hoort een markt te zijn.
Branchering van markten Naar boven
Het is zinvol om regels te stellen als men het aanbod wil reguleren. Het geeft voor de kooplieden op de markt ook een stukje zekerheid in de broodwinning omdat een aantrekkelijke markt er ook voor zorgt dat de bezoekers nog eens komen.
Soorten branchering Naar boven
De vrije markt:
Alle gegadigden worden in volgorde van aanmelding op één lijst genoteerd. Iedere standplaatshouder heeft volledig de vrijheid zijn assortiment te bepalen, desnoods zelfs per dag te wisselen, binnen het kader van de mogelijkheden van de vestigingswet. Deze methode doet volledig recht aan de wetten van vraag en aanbod, maar vereist van de consument een zeer grote mate van inzicht in de kwaliteit van de aangeboden artikelen.
De globaal gebonden markt:
Hierbij wordt de markt wat de samenstelling van de hoofdgroepen betreft vastgesteld zodat de verhouding food/non-food gelijk blijft. Binnen de hoofdgroepen wordt niets geregeld. Het aantal hoofdgroepen kan twee(food en non-food) of meer zijn. Om praktische redenen kan bijvoorbeeld verse vis als aparte hoofdgroep worden aangemerkt (In verband met aanpassing van de bestrating) en soms ook bloemen en planten en tweedehands goederen.
De volledig gebrancheerde markt:
Op deze markt worden de aantallen uit te geven plaatsen per branche zorgvuldig bewaakt. Dit systeem wordt in het algemeen gehanteerd voor kleinere markten waar behoefte bestaat aan een zo groot mogelijk verscheidenheid van waren. Nadeel van dit soort markten is dat de consument weinig avontuur vindt op de markt; voordeel is dat de consument ondanks de beperkte opzet van de markt toch een grote verscheidenheid aan artikelen vindt met herkenbare en bekende aanbieders. Door de wat starre opzet worden op deze markt wel boodschappen gedaan, maar niet gewinkeld. Vooral in nieuwbouwwijken is dit type markt na de jaren 1955 in ontwikkeling gekomen.

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 - Info +31853031168
Nu 485 bezoekers online     33610994 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier