Hollandse Markten  

Markt inrichting
 
Bodegraven Delft

De inrichting van de markt is sterk bepalend voor de uitstraling en dus het gezicht van een markt. Aaneengesloten opstellingen, vrije doorgang hulpdiensten, vaste plaatsen specifieke branches, branchespreiding over markt, ruimte voor verkoopwagens en/of eigen materiaal en tenslotte de aanwezigheid van afvalbakken, allemaal zaken die van invloed zijn op de inrichting..
Een zogenaamde ongedeelde markt is het meest gunstig.. Door een versnipperde markt wordt de duur van het marktbezoek verkort. (men bezoekt alleen bepaalde kooplieden).
Opstellingen van marktkramen Naar boven
 
Op de markt kunnen verschillende opstellingen gebruikt worden. De meest voorkomende opstellingen zijn de lintopstelling en de carré-opstelling. Bij de lintopstelling staan de kooplui naast elkaar, in enkele of dubbele rijen opgesteld. Bij de carré-opstelling staan kramen in de vorm van een vierkant. In de praktijk treffen we dikwijls een combinatie aan van de carré- en de lintopstelling. De omvang en vorm van de locatie (straat of plein) zijn uiteraard sterk bepalend voor de opstelling van de markt. Verder is het van belang dat de kramen aaneengesloten zijn, zodat er geen gaten in de rijen vallen en de markt één geheel vormt.
Afmetingen marktkramen Naar boven
Standplaatsen op de markt worden ingevuld door marktkramen, verkoopwagens en grondplaatsen. De standaardbreedte of frontlengte van een kraamplaats is minimaal 4 meter. De diepte van een kraam is minimaal 3 meter. De loopruimte tussen de twee kramen gemeten vanaf de kap bedraagt minimaal 2,5 meter voor langs de markt lopende kramen c.q. bebouwing. De breedte van de hoofdpaden moet minimaal 4 meter zijn. Bij grondplaatsen of verkoopwagens is een andere breedte mogelijk. De loophoogte van een kraam moet minimaal 2,1 meter zijn. Dit alles is nodig omdat er rekening gehouden moet worden met de voorschriften die de politie en brandweer hieraan stelt.
Praktische indeling Naar boven
Uitgangspunt is dat de kooplieden uit de diverse branches elkaar aanvullen en elkaar niet tot last zijn. Voorkomen moet worden dat bijvoorbeeld en textielhandelaar naast een visboer komt te staan. Ook de marktbezoekers zullen dit niet op prijs stellen.
Het kan daarom handig zijn om op de markt te werken met vaste standplaatsen voor specifieke branches, zodat overlast tussen kooplieden onderling beperkt wordt.

Een argument om met vaste standplaatsen te werken, is dat de consument gewend raakt aan de opstelling.
De opstelling van de markt kan een belangrijke bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid voor de consument. Consumenten geven aan dat een grote mate van variatie de aantrekkelijkheid van de markt positief beïnvloedt. Uiteraard moet hierbij rekening worden gehouden met branchespecifieke eisen.
Eigen materialen en huurmateriaal Naar boven
Tegenwoordig zijn veel kooplieden, onder meer uit hygiëneoverwegingen, op een verkoopwagen aangewezen. Het toelaten van verkoopwagens op een markt is hierbij een noodzakelijke voorwaarde.
De mogelijkheid voor het gebruik van eigen materiaal vormt daarnaast een onderdeel van het gevarieerde en unieke karakter van een markt.

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2020 - KvK: 73545635 Rotterdam - BTW: NL859569664B01
Nu 305 bezoekers online     33203104 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel gestelde vragen Markt Landelijk Aanmelden Redactie formulier