Hollandse Markten  Echt of vals geld?
Belangrijk is dat u altijd meerdere kenmerken controleert
Dit kan ook natuurlijk... Nep, nep, nep...
Belangrijk is dat u altijd meerdere kenmerken controleert om er zeker van te zijn dat u een echt bankbiljet in handen heeft. Sommige kenmerken kunt u controleren met het blote oog. Voor andere kenmerken heeft u een hulpmiddel nodig, zoals een vergrootglas, een ultraviolet-lamp (UV) of een infrarood-kijken. Vergelijk bij twijfel het verdachte biljet met een ander biljet, waarvan u weet dat het echt is. Kies hieronder een methode om er meer over te lezen.
Controleren zonder hulpmiddelen  
   
1. - Kijken 3. - Voelen
2. - Kantelen  
   
Controleren met hulpmiddelen  
   
1. Vergrootglas 3. UV-lamp
2. Infrarood-kijker  
   
Controleren zonder hulpmiddelen Naar boven
Zonder hulpmiddelen kunt u het bankbiljet controleren door te kijken, kantelen en/of te voelen.
Kijken Naar boven
Houdt het biljet tegen het licht, en...

...kijk of het watermerk echt is; het watermerk moet in het papier verwerkt zijn en is er niet op gedrukt. De cijfers in het watermerk lichten helderder op dan andere delen van het watermerk;

...kijk of de veiligheidsdraad in het papier zit. Deze is donker van kleur en loopt door het midden van het biljet. In de veiligheidsdraad is de waarde van het biljet afgedrukt en de letters 'EURO'

...kijk tegen het licht of de gekleurde vlakjes linksboven aan de voorkant van het biljet goed samenvallen met de vlakjes aan de achterkant. Samen moeten deze vlakjes aan voor- en achterkant de cijfers van de waarde van het biljet vormen. Dit is het doorzichtregister.
Kantelen Naar boven
Beweeg het biljet heen en weer, en...

...controleer het zilverkleurig hologram. Als het biljet wordt bewogen, zijn afwisselend de waarde en het euroteken zichtbaar (€5, €10, €20(, of de waarde en een bouwkundige afbeelding (€50, €100, €200, €500);

...kijk of bij de biljetten van €5, €10 en €20 op de achterkant van het biljet een goudgeel glanzende band verschijnt. In de band zijn de waarde van het biljet en het euroteken zichtbaar ; (fig.rechts)

...kijk of bij de biljetten van €50, €100, €200 en €500 de kleur van de cijfers aan de achterkant verandert van paars naar bruin/groen.

Voelen Naar boven
Voel met vinger of nagel op verschillende plekken of het reliëf van de inkt te voelen is. Bijvoorbeeld de opdruk van de letters BCE, ECB, EZB, EKT, EKP bovenaan de voorkant van het biljet.
Controleren met hulpmiddelen Naar boven
Met hulpmiddelen, zoals een vergrootglas, een infrarood-kijker of een ultraviolet-lamp (UV), kunt u nog een aantal andere kenmerken controleren.
Vergrootglas Naar boven
Door een vergrootglas kunt u diverse plaatsen op het biljet microtekst lezen. De teksten moeten scherp en niet wazig zijn. Sommige teksten kunt u nog met het blote oog lezen. Andere teksten zijn zo klein dat ze alleen met een vergrootglas te lezen zijn, bijvoorbeeld die op de voorkant van het bankbiljet, rechts naast de opdruk. Ook de kleinste lettertjes moeten scherp zijn.

Infrarood-kijker Naar boven
Leg het biljet in de infrarood-kijker, en...

...kijk of aan de voorkant alleen het rechtergedeelte van de afgedrukte afbeelding te zien is en het hologram.

...kijk of aan de achterkant van de biljetten €5, €10 en €20 de glanzende band zichtbaar

blijft. Bij de biljetten €50, €100, €200 en €500 blijft een nummer zichtbaar
UV-lamp Naar boven
Houd het biljet onder een UV-lamp, en...

...controleer de kleur van het papier, het mag niet blauw oplichten;

...kijk of de in het papier verwerkte vezels licht geven in drie verschillende kleuren: rood, blauw en groen;

...kijk of aan de voorkant van het bankbiljet twee kleuren onder UV-licht veranderen: de blauwe inkt van de Europese vlag en van de handtekening worden het UV-licht groen. Het geel van de sterretjes in de vlag wordt oranje;

...kijk of aan de achterkant de kaart van Europa, de brug en de waarde van het bankbiljet in één kleur, geel, oplichten.


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 233 bezoekers online     37110791 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten