Hollandse Markten  Eerste Hulp Bij Ongelukken
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Ahhh, een kleine sneiwondje... Een mitella
Een ongeluk zit in een klein hoekje, aldus het bekende spreekwoord. En dat ‘hoekje’ kan ook op de markt zijn of gewoon ergens in huis, want daar gebeuren de meeste ongelukken. Dan is het goed om te weten wat u moet doen. In dit artikel kunt u hierover meer lezen. Hieronder in de inhoudsopgave kunt u een keuze maken om over betreffende onderwerp meer te lezen.

Wat te doen bij...?  
   
1. Bevriezing 2. Bloedneus
3. Brandwonden 4. Flauwte
5. Insectenbeten 6. Kneuzing en verstuikingen
7. Tand uit de mond 8. Tekenbeet
9. Wond 10. Andere blazures

     ► Tot slot...      ► Belangrijke links/adressen
Wat te doen bij...? Naar boven
Weet u precies wat u moet doen bij een geschaafde knie, een verzwikte enkel of een brandwond? In dit artikel vindt u praktische informatie voor een aantal veel voorkomende voorvallen. De voorvallen worden op alfabetische volgorde behandeld.
Bevriezing Naar boven
Iemand met bevriezingsverschijnselen moet natuurlijk snel naar een warme omgeving worden gebracht. Het is belangrijk om de huid niet te wrijven en deze heel geleidelijk op te warmen. Bijvoorbeeld door het lichaamsdeel onder de kraan te houden; de koude kraan wel te verstaan. Heel langzaam voert u de temperatuur van het water op naar lauw. Natte kleren zorgen voor afkoeling en moeten uit. Eventuele blaren heel laten. Bij drenkelingen wordt ook wel lichaamswarmte overgedragen, huid tegen huid dus.
Bloedneus Naar boven
Een bloedneus kan snel overgaan. Gebeurt dit niet, dan moet degene met de bloedneus:

     ► In schrijfhouding laten zitten, dat wil zeggen met het hoofd iets voorover.

     ► De neusvleugels 10 minuten met duim en wijsvinger tegen het neustussenschot drukken, vlak onder het neusbeen. Als het bloeden te lang duurt, kunt u beter een arts raadplegen.

Brandwonden Naar boven
Brandwonden moeten meteen minstens 10 minuten worden gekoeld tot je de pijn weg voelt trekken. Elke seconde telt, dus eerst koelen, de rest komt later. Het liefst met stromend lauw water uit de kraan of douche, maar desnoods met slootwater. Doe zelfzo weinig mogelijk met de wond. Smeer er niets op, ook geen brandzalf. Maak brandblaren niet open. U kunt de wond losjes afdekken met steriel verband. Open brandwonden behandelt u met een geïmpregneerd (of vet) gaas. Gebruik geen hydrofiel gaas, dit absorbeert het wondvocht dat veel brandwonden afscheiden; als u het gaas verwijdert trekt u de wond weer open. Brandwonden waarbij de huis rood is en branderig aanvoelt, zijn eerste graads brandwonden (bijvoorbeeld zonnebrand). Tweede – en derdegraads brandwonden zijn te herkennen aan de blaarvorming of erger. Ga hiermee altijd snel naar de arts.
Flauwte Naar boven
Iemand die is flauwgevallen, bijvoorbeeld door een hevige emotie, lege maag of gebrek aan zuurstof, komt snel weer bij: binnen één à twee minuten. Zo niet, dan is er wellicht iets ernstigers aan de hand en moet u er zo snel mogelijk een arts bij roepen. Geef degene die is flauwgevallen in ieder geval direct meer lucht door mond en keel vrij te maken, doe de bovenste knoopjes open en/of de das af.
Insectenbeten Naar boven
Kijk bij een insectenbeet eerst of de angel er nog in zit. Zo ja, verwijder deze dan met een pincet en gebruik bijvoorbeeld een Aspivenin om het gif uit te zuigen. In elk geval eerst de angel leegstrijken. Begin bij de huid waar de angel zit en strijk dan langzaam de angel leeg. Als dit niet gebeurt dan wordt alsnog het restant van het gif geïnjecteerd dat in het reservoir van de angel opgeslagen zit. Leg er dan een nat washandje op of smeer er een middeltje tegen de pijn en jeuk op. Wordt de bult erg dik of is de gestokene overgevoelig voor insectenbeten, waarschuw dan een arts. Overgevoeligheid kan zich in zeer hevige mate voordoen, zo erg zelfs dat met eraan kan komen te overlijden, wees daarom altijd alert bij insectenbeten.
Kneuzing en verstuiking Naar boven
Bij kneuzingen en verstuikingen zijn vooral drie dingen van belang:

     ► Koelen, met ijs, koud water omslagen of een koelpakket (‘cold pack’). Wikkel deze in een theedoek of in de bijgeleverde zak. Vermijd rechtstreeks contact tussen het pakket of het ijs en de huid.

     ► Een drukverband aanleggen. Ga voor advies naar uw apotheek.

     ► Rust en steun geven, door het desbetreffende lichaamsdeel hoog te leggen. Laat indien nodig een arts ernaar kijken.
Tand uit de mond Naar boven
Iemand die één of meer tanden is verloren (door een slag of val) kan het beste gaan zitten. Bel meteen een tandarts en vraag of het slachtoffer direct kan komen. Pak de tand(en) bij de kroon vast en spoel hem kort schoon met water of liever nog met melk. De tand mag in geen geval uitdrogen; bewaar hen goed in een bekertje met wat melk of speeksel. De tand bewaren in de mond is het beste, niet doorslikken uiteraard. Dan kan de tand door de tandarts mogelijk worden teruggezet.
Tekenbeet Naar boven
Een teek moet op de juiste wijze verwijderd worden bij voorkeur met een speciaal tekentangetje, verkrijgbaar bij uw apotheek. Daarmee trekt u de teek met een draaiende beweging voorzichtig uit de huid. Het is de kunst de teek er helemaal uit te krijgen en niet de kop te laten zitten. Lees daarom de gebruiksaanwijzing bij een tekentang goed door. Bent u klaar, ontsmet dan het wondje. Gebruik geen alcohol bij het verwijderen van de teek, dit verdooft de teek slechts en deze spuugt alsnog zijn speeksel uit. Houdt de plek van de tekenbeet enige tijd in de gaten in verband met de ziekte van Lyme. Mocht er alsnog een rode verkleuring van de huid ontstaan die in het midden bleek is, neem dan contact op met de huisarts.
Wond Naar boven
Snij- en schaafwondjes spoelt u voorzichtig schoon met leidingwater. Dan ontsmet u de huid Het ontsmettingsmiddel moet niet in de wond maar op de huis er omheen. Op een klein wondje kan vervolgens een pleister, een grotere wond dekt u af met een dekverband, bijvoorbeeld een (wond)snelverband. U moet naar de dokter als er glasscherven of grind in de wond zitten, als de wond diep is en hard bloedt, als de wond misschien gehecht moet worden of als het om een bijtwond gaat. Kleine wondjes mogen wel ontsmet worden, want daar zitten de bacteriën juist in. Een schaafwond geeft veel vocht af, dus een vetgaasje is beter dan een hydrofiel gaasje of windsel. Bedenk bij een open wond die verkregen is op straat, of langer dan 10-15 jaar geleden is dat u voor tetanus bent gevaccinerd. Is dit het geval, dan kunt u beter naar uw huisarts voor een nieuwe tetanusinjectie.
Tot slot... Naar boven
In dit artikel zijn slechts een aantal voorvallen besproken. Andere gevallen zoals reanimeren en/of beademen komen ook voor maar zijn echter te complex om hier te beschrijven. Om toch te leren hoe dit moet zijn er EHBO cursussen welke vrijwel in elke plaats in Nederland te volgen zijn. Tijdens deze cursussen leert u wat u moet doen en vooral wat u niet moet doen. Alhoewel de nadruk op de praktijk ligt is er ook aandacht voor theoretische achtergronden en kennis van het menselijke lichaam.

Neemt u ook altijd de nodige voorzorgmaatregelen door een verbanddoos bij de hand te hebben. Zowel voor als u bijvoorbeeld op reis gaat of met de auto op stap gaat maar ook voor thuis gebruik. Voor een goede verbanddoos zijn een aantal richtlijnen opgesteld door een aantal organisaties. Deze hebben richtlijnen gemaakt voor een drietal sets (basisset, verkeersset & recreatieset). Deze sets kunt u herkennen aan de tekst: Voldoet aan de richtlijnen van het Nederlandse Rode Kruis en het Oranje Kruis?
Belangrijke adressen & links Naar boven
Hieronder volgen een aantal belangrijke adressen:

  Federatie Nederlandse EHBO EHBO Nederland Het Oranje Kruis
  Archimedesbaan 15
3439 ME Nieuwegein
Tel: 030 - 602 46 66
Fax: 030 - 602 46 70
E-mail: info@ehbofederatie.nl
Postbus 284
2180 AG Hillegom
tel: 023 - 584 50 45
fax: 023 - 584 70 77
email: info@ehbo.nl
Scheveningse weg 44
2517 KV Den Haag
tel: 070 - 338 32 32
fax 070 - 358 41 45
email: ok@ehbo.nl

Handige links:  
   
EHBO De EHBO website.
http://ehbo.pagina.nl Startpagina voor EHBO gerelateerde websites
www.denkveiligkiesveilig.nl Uitgaven en producten die de veiligheid verbeteren
www.teleacnot.nl Duidelijke uitleg over een aantal voorvallen. een aanrader!

Bron: www.ehbo.nl


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 219 bezoekers online     37110674 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten