Hollandse Markten  Kaasmarkt Gouda (ZH)
Kaasmarkten bezoeken te Gouda? De Goudse kaasmarkt bestaat al sinds 1198
Gouda stadshuis Leuke wandeltje
Kaasmarkt Gouda bestaat al sinds 1198!

Hollanders mogen dan bekend staan als kaasboeren en kaaskoppen, het kaasmaken is echter niet door de Hollander uitgevonden. Al in een ver verleden was er al sprake van de voor ons welbekende kaas.

De Romeinen verkochten het product kaas (caseale) al op het Velabrum, de zuivelmarkt van Rome. Ook de Germanen waren bekend met kaas, -lebferment– wat zo goed betekend als: uit de maag van het nuchtere kalf om het stremmingproces goed op gang te brengen. Om nog even terug te gaan naar het hierboven genoemde stremmingproces, voor het stremmen wordt er eerst zuursel toegevoegd aan de melk, melkbacteriën die ervoor moeten zorgen dat de kaasstof die uit eiwit bestaat, begint te vlokken. Onder invloed van het stremsel verbinden de kaasstof en het calcium uit de melk zich tot een koek die daarna in korrels wordt verdeeld. Die korrels worden in een vorm met een losse deksel, de volger, geschept, waarna onder een pers het achtergebleven vocht, de wei, uit de kazen wordt geperst. Die gaan daarna nog 2 weken in een pekelbad, twee weken op de drager om verder uit te rijpen en tenslotte worden ze, om uitdrogen te voorkomen, geplastificeerd. Zo maakt men de aloude kaas.
De bekendste kaas ter wereld! Naar boven
De meest verkochte en bekende kaas ter wereld mag toch wel de Goudse kaas genoemd worden. Dat de naam speciaal Goudse heet, hoeft niet te betekenen dat deze kaas enkel uit Gouda komt. Goudse kaas wordt gemaakt volgens een speciaal te volgen procedure en recept. De Goudse kaas heeft veel weg van een wagenwiel met een ronde zijkant.

Het mag wel vermeld worden dat de Goudse kaas vroeger wel door de kaas boeren uit de omgeving werd gemaakt. Door de lekkere en romige smaak ging ook de kaasboer in het land zich bezig houden met de zogenoemde Goudse kaas. De Goudse kaas moet dan ook minstens 50% vet in het zogenoemde droge -stofgehalte hebben.
De Goudse kaasmarkt, 300 jaar! Naar boven
De Goudse kaasmarkt bestaat al ruim 300 jaar waarbij vermeld mag worden dat de Goudse Waag in 1668 is gebouwd, speciaal voor de Goudse kaashandel.

Boven de ingang van de Waag kun je het reliëf aanschouwen waarop het wegen van de kaas staat afgebeeld. Speciaal voor de toeristen die trouwens vanuit de gehele wereld komen om dit puur Hollands tafereel mee te mogen maken wordt er in de zomermaanden een traditionele kaasmarkt gehouden...

Op de Markt rondom het prachtige en nostalgische stadhuis wordt tevens de wekelijkse markt gehouden op de donderdag ochtend en de gehele zaterdag.
De kaasmarkt is uw bezoek waard Naar boven
Natuurlijk is de Goudse kaasmarkt niet alleen voor de toerist, ook voor de inwoners van Holland is dit een spectaculair historisch en nostalgisch tafereel. Voor wie de kaasmarkt graag wil bezoeken, zorg ervoor op tijd te zijn daar het bij mooi weer en veel buitenlandse toeristen de wegen naar het de Markt in Gouda verstopt kunnen raken. Een parkeerplaats in de buurt van het Goudse centrum is niet eenvoudig te vinden, maar als men eenmaal deze attractie, welke onderdeel is van Nederlands cultureel erfgoed, heeft gezien, dan zult u ook het verhaal over de kaas verspreiden over deze prachtige culturele happening welke wij zeker niet verloren mogen laten gaan.
Graag tot ziens op de kaasmarkten Gouda.

Bezoek meer kaas info Kaasmarkten in Nederland op Markt en Markten

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        

Hollandse Markten Sponsort:
 
Dutch Pinball Museum
Zandlopers
Bike Totaal Krimpen

Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 237 bezoekers online     37114497 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten