

|
 |
 |
Kaasmarkt Gouda bestaat al sinds 1198!
Hollanders mogen dan bekend staan als kaasboeren en kaaskoppen, het kaasmaken is echter niet door de Hollander uitgevonden.
Al in een ver verleden was er al sprake van de voor ons welbekende kaas.
De Romeinen verkochten het product kaas
(caseale) al op het Velabrum, de zuivelmarkt van Rome. Ook de Germanen waren bekend met kaas, -lebferment– wat zo goed betekend als:
uit de maag van het nuchtere kalf om het stremmingproces goed op gang te brengen.
Om nog even terug te gaan naar het hierboven genoemde stremmingproces,
voor het stremmen wordt er eerst zuursel toegevoegd aan de melk,
melkbacteriën die ervoor moeten zorgen dat de kaasstof die uit
eiwit bestaat, begint te vlokken. Onder invloed van het stremsel
verbinden de kaasstof en het calcium uit de melk zich tot een
koek die daarna in korrels wordt verdeeld. Die korrels worden
in een vorm met een losse deksel, de volger, geschept, waarna
onder een pers het achtergebleven vocht, de wei, uit de kazen
wordt geperst. Die gaan daarna nog 2 weken in een pekelbad, twee
weken op de drager om verder uit te rijpen en tenslotte worden
ze, om uitdrogen te voorkomen, geplastificeerd. Zo maakt men de
aloude kaas.
|
De meest verkochte en bekende kaas ter wereld mag toch wel de
Goudse kaas genoemd worden. Dat de naam speciaal Goudse heet,
hoeft niet te betekenen dat deze kaas enkel uit Gouda komt. Goudse
kaas wordt gemaakt volgens een speciaal te volgen procedure en
recept. De Goudse kaas heeft veel weg van een wagenwiel met een
ronde zijkant.
Het mag wel vermeld worden dat de Goudse kaas vroeger wel door de kaas boeren uit de omgeving werd gemaakt.
Door de lekkere en romige smaak ging ook de kaasboer in het land zich bezig houden met de zogenoemde Goudse kaas.
De Goudse kaas moet dan ook minstens 50% vet in het zogenoemde droge -stofgehalte hebben.
|
De
Goudse kaasmarkt bestaat al ruim 300 jaar waarbij vermeld mag
worden dat de Goudse Waag in 1668 is gebouwd, speciaal voor de
Goudse kaashandel.
Boven de ingang van de Waag kun je het reliëf aanschouwen waarop het wegen van de kaas staat afgebeeld. Speciaal voor de toeristen die
trouwens vanuit de gehele wereld komen om dit puur Hollands tafereel mee te mogen maken wordt er in de zomermaanden een traditionele kaasmarkt gehouden...
Op de Markt rondom het prachtige en nostalgische stadhuis wordt tevens de wekelijkse markt gehouden op de donderdag ochtend en de gehele zaterdag. |
Natuurlijk is de Goudse kaasmarkt niet
alleen voor de toerist, ook voor de inwoners van Holland is dit
een spectaculair historisch en nostalgisch tafereel.
Voor wie de kaasmarkt graag wil bezoeken, zorg ervoor op tijd
te zijn daar het bij mooi weer en veel buitenlandse toeristen
de wegen naar het de Markt in Gouda verstopt kunnen raken. Een
parkeerplaats in de buurt van het Goudse centrum is niet eenvoudig
te vinden, maar als men eenmaal deze attractie, welke onderdeel
is van Nederlands cultureel erfgoed, heeft gezien, dan zult u
ook het verhaal over de kaas verspreiden over deze prachtige culturele
happening welke wij zeker niet verloren mogen laten gaan. Graag tot ziens op de kaasmarkten Gouda.
Bezoek meer kaas info Kaasmarkten in Nederland op Markt en Markten
|
|

|