Hollandse Markten  Kaasmarkt Edam (NH)
Edam heeft een zeer rijk "kaasmarkt" verleden
Mannen met kaas Stapel kaas
Edam heeft een zeer rijk verleden als havenstad maar zeker als handelscentrum van "Hollandse" kaas. Een bezoek aan de kaasmarkt in Edam is een historische ervaring!

Bezoek meer kaas info Kaasmarkten in Nederland op Markt en Markten

Het omringende Noord-Hollandse polderlandschap, met zijn zeer vruchtbare bodem en zilte zeewind, is bijzonder geschikt voor het houden van melkvee. Mede daardoor staat de kaasbereiding in deze omgeving al sinds eeuwen op hoog niveau! Kaas uit deze streek werd al eeuwen geleden tot zelfs in Frankrijk en Spanje verkocht, heden ten dagen vindt men de Hollandse kaas in alle uithoeken van de wereld.

De bekende bolvormige Edammer kaas, die u tijdens deze unieke kaasmarkt ongetwijfeld zult aantreffen was al in de 14de eeuw bekend en werd vanuit Edam verscheept. Vandaar ook de naam Edammerkaas! Voor het houden van een markt was een privilege vereist. Edam kreeg dit in 1520 van de Habsburger keizer Karel V. Dit hield in dat de stad een vrije markt mocht houden. 50 jaar later werd door Prins Willem van Oranje het eeuwigdurend recht van Kaaswagen verleend.

Voordat Edam in 1520 de privilege kreeg werd er al kaas gewogen die afkomstig was van boerderijen in Zeevang, ook was Edam heel belangrijk als doorvoer haven voor Westfriese kaas die geëxporteerd werd naar Hamburg en Rouaan.

De huidige waag werd in 1778 gebouwd en tot in 1922 zijn er altijd kaasmarkten gehouden.

Kaas, een oud Hollands product Naar boven
Kaas, één van de oudste Hollandse producten die over de gehele wereld met veel plezier en terugdenkend aan Holland gegeten wordt en ook vaak als zijnde Hollands nummer één souvenir geschonken wordt als kado aan een familie lid of geliefde.

De opening van de Edammer Kaasmarkt, altijd in de openlucht op het "kaas pleintje" voor het eeuwen oude en historische kaaswaag gebouw, gebeurd meestal door een bekend persoon en hiernaast verzamelen ook de belangrijke lieden van de stad, zoals de burgemeester, de marktmeester, de stadsomroeper en vele andere prominente persoonlijkheden die U voor de oude Kaas waag zult kunnen aantreffen. De gehele stad kijkt altijd erg uit naar de tijd dat de kaasmarkt weer begint, een harmonisch en sociaal cultureel gebeuren in de hollandse kaassteden.
De stadsomroeper Naar boven
De stadsomroeper staat weer klaar om de kaasmarkt aan te kondiging. Met z'n koperen 'klankbord' trekt hij de aandacht van het toegestroomde publiek, die wel met zeer velen aanwezig waren op deze leuke Edammer kaas markt. Op een "kaas boord" worden de kiloprijs het gewicht en de naam van de handelaar, een indicatie van de aard en wetenswaardigheden van de handel genoteerd. In de Edammer kaasmarkten van tegenwoordig leeft de traditie voort.

Kaasmarkt bezoeken in Nederland? Kom dan naar de kaasmarkt in Edam!

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        

Hollandse Markten Sponsort:
 
Dutch Pinball Museum
Zandlopers
Bike Totaal Krimpen

Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 223 bezoekers online     37110674 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten