Hollandse Markten  maandag de Elster paardenmarkt Gelderland

Paardenmarkt in het nostalgische paardendorp Elst, provincie Gelderland.

Elst is een sfeervol dorp in de gemeente Overbetuwe, in de provincie Gelderland.

Bezoek meer paardenmarkt info Paardenmarkten in Nederland op Markt en Markten

Paardenmarkt in Elst, de jaarlijkse najaarspaardenmarkt de eerste maandag in september.

De Elster paardenmarkt is elk jaar een ware paarden attractie. Deze paardenmarkt staat te boek als een van de grootste in Nederland. Samen met de paardenmarkt van Hedel en de paardenmarkt van Zuidlaren kan men hier een keuze maken uit zeker 2000 pony’s en paarden.

Veel bezoekers zowel uit binnen en buitenland weten de weg naar de paardenmarkt van Elst elk jaar weer te vinden. Vroeg in de ochtend verzamelen de handelaren zich al in de dorpskern van Elst. Hoe eerder men de handel van het bieden en loven op de paardenmarkt doet, hoe beter men zaken kan doen. Vroege “vogels” doen hier goede zaken en de handel in paarden is altijd goed. Nog voordat de zon opkomt is de handel in paarden al goed op gang gekomen.

Elster Paardenmarkt Naar boven

Eind 12de begin 13de eeuw is de paardenmarkt ontstaan. Met zicht vanuit de dorpskern ( Dorpsstraat) op de toren van Elst (Elstertoren) wordt hier al enkele eeuwen de handel in paarden gehouden.

De paardenmarkt van Elst is enorm populair en is een regelrechte attractie voor de ruime omgeving zowel in economische als toeristisch aspect. De gehele kern van Elst staat vol met paarden van alle soorten en maten. Als men de echte paardenmarkt traditie in Nederland wilt aanschouwen dan kan men hier goed terecht. Menig paarden handelaar staat de bezoekers dan ook te woord en vertelt graag over de eeuwenoude paardenhandel of het paard zelf.

Voordat de paarden toegelaten worden op de paardenmarkt worden zij ook nog gekeurd door een dierenarts. De paarden op de paardenmarkten van Nederland worden zeer goed behandeld, men hoeft zich geen zorgen te maken dat het paard iets te kort komt. De paarden worden altijd goed behandeld en met de komst van de paarden chip goed gecontroleerd.

Het paardenstandbeeld onder de Elstertoren Naar boven

beschermdPaarden zijn er in vele rassen echter het Gelderse paard zelf staat bekend als zeer betrouwbaar. Zoals de paardenhandelaar het zegt: “ Het Gelderse Paard is een elegant gebouwd paard en dient te beschikken over een rijke voorhand, een aansprekend exterieur, voldoende bot en massa, imponerende vierkante gangen met veel stuwing en kracht vanuit de achterhand. Het Gelders paard is geschikt voor veelzijdig gebruik, zowel aangespannen als onder het zadel. Dit paard onderscheidt zich door een blij optreden en betrouwbaar en werkwillig karakter

Wat ook zeker een bezoek waard is in Elst is het grote standbeeld onder de Elster kerk. Hier ziet men het bieden en loven ( handje klap) het gehele jaar in “beeld”.

Natuurlijk is er veel meer te bezoeken dan enkel de paardenmarkt, zo is er voorafgaand aan de paardenmarkt een sfeervolle kermis en kan men ook de warenmarkt (jaarmarkt) bezoeken met als extra de agrarische beurs
Elst en de paardenmarkt Naar boven
Elst is vanouds een belangrijk centrum van de paardenfokkerij. Sinds omstreeks 1200 vervulde het centrale gebied een marktfunctie die geconcentreerd was op ‘De Brink’, een vrijwel open terrein gelegen tussen het romaanse kerkgebouw en de huidige Rijksweg Noord. De toenmalige oude weg was in de veertiende eeuw door de graaf van Gelre aangelegd als een opgehoogde landweg ten behoeve van reizigers tussen Arnhem en Nijmegen. Tot dekking van de kosten mocht de graaf toen tol heffen. Elst straalt nog steeds nostalgie en historie uit en is dit sfeervolle dorp in Gelderland voor u zeker een bezoek meer dan waard!

Paardenmarkt te Elst, de eerst maandag van september

Bezoek de info Paardenmarkten in Nederland op Markt en Markten

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        

SPONSORS
 
Clinic Clowns
Brandwonden stichting
Zakkenrollers winkelen ook

Hollandse Markten ©®™ 1998-2021 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 560 bezoekers online     34000005 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier