Weekmarkt, themamarkten, braderie en jaarmarkten.

Mogen wij u iets vragen?

Waarschijnlijk gebruikt u een Adblocker die er voor zorgt dat u geen advertenties ziet op hollandsemarkten.nl. Dit vinden wij erg jammer omdat wij u dankzij deze advertenties al jaren lang gratis de handigste en leukste informatie over en op de markt kunnen bieden.

Maakt u daarom alstublieft een uitzondering en schakel de Adblocker voor hollandsemarkten.nl uit.

Hartelijk dank!

Team hollandsemarkten.nl

Hollandse Markten

25 oktober 2017 Woerden Koeienmarkt (Utrecht)
beschermd

De jaarlijkse koeienmarkt en Jaarmarkt in Woerden is dit jaar in 2017 op 25 oktober een regelrechte topper. Al vele jaren kan men hier de jaarmarkt bezoeken met aanverwante plezierige zaken. Kermis, warenmarkt, braderie, kinder festiviteiten en de welbekende veemarkt. De populariteit van de koeienmarkt is toegenomen en traditie. Natuurlijk zijn er veel koeien aanwezig maar niet zo veel meer als in het verleden.
Woerden heeft een zeer rijk verleden van het heden tot nu, waar we hier even op in gaan; De geschiedenis van Woerden gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Op de plaats waar nu het oude centrum is (rondom de Hoge Woerd), bevond zich in de tijd van het Romeinse Rijk het “Castellum Laurium“. Dit was een grensfort ter versterking van de noordelijke grens bij de Rijn. Woerden heette in de Romeinse Tijd (0-400 jaar na Christus) Laurium en bestond uit een grensfort (castellum) en een handelsnederzetting. Dit grensfort maakte van 50 tot 300 jaar na Christus deel uit van de noordgrens van het Romeinse Rijk. In de eerste eeuwen van onze jaartelling behoorde een groot deel van het huidige Nederland tot het machtige Romeinse Rijk. De Rijn vormde de noordgrens van dat rijk. Deze grens wordt in het Latijn de limes genoemd en bestond uit een militaire weg langs de zuidelijke Rijnoever. Deze weg werd bewaakt door Romeinse legioenen en hulptroepen. De soldaten opereerden vanuit grensforten, ook wel castella genoemd.
Woerden of Castellum Laurium... Naar boven
De castella werden op min of meer regelmatige afstand van elkaar aangelegd. Woerden herbergt in haar centrum een van die forten, castellum Laurium. De naam van dit grensfort is bekend van een Romeinse wegenkaart, de kaart van Peutinger.beschermd Het Romeinse leger plande de forten op strategisch belangrijke plaatsen en kruispunten van wegen. Het castellum Laurium is aangelegd in de binnenbocht van de Oude Rijn. Vanuit het oosten bezien was Woerden het laatste fort voor het moerassige veenweidegebied in het westen. Daarnaast kwamen hier veel land- en waterwegen samen.

Vanuit het zuiden waterde de Linschoten uit in de Oude Rijn, vanuit het noorden een afwateringsstroom uit het veen. En enkele landwegen vanuit het moeilijk toegankelijke veengebied in het achterland leidden naar Laurium. De Rijn was toentertijd een wilde rivier en verlegde in de Romeinse Tijd zijn loop van de Gedempte Binnengracht naar het noorden, naar de huidige Rijnstraat. Op verschillende plekken zijn beschoeiingen en kades van hout gevonden. In de oude bedding van de Rijn zijn ook resten van schepen ontdekt. Deze schepen hadden platte bodems en waren zeer geschikt voor het transport van voedsel en goederen voor de soldaten. In Woerden was waarschijnlijk steeds een hulptroepeneenheid van ongeveer 500 man sterk gelegerd. Het castellum werd omgeven door een wal van hout en aarde. Op de hoeken stonden dikwijls wachttorens en in het midden werden de vier muren onderbroken door poorten. Rondom het kamp lag een of meer grachten met een spitse bodem.

Door het legerkamp liepen twee wegen haaks op elkaar. Over het algemeen lag in het centrum het hoofdgebouw met er naast de woning van de commandant. In de blokken waren langgerekte soldaten barakken, werkplaatsen en een veldhospitaal. Als in het fort een ruitereenheid verbleef, waren er ook stallen voor de paarden.

Het legerkamp ( deze kwam in de directe omgeving van het castellum ) en zijn bewoners had een grote aantrekkingskracht en rond een fort ontstond een kampdorp. Hier vestigden zich vaklieden en handelaren, die hun diensten en waren aanboden. Het leger had altijd behoefte aan voedsel, materialen en mensen. De soldaten hadden een regelmatig inkomen en besteedden hun geld op de markt en in de kroegen. In het kampdorp woonden ook de families van de soldaten. Zo was Woerden een geschikte plaats voor een castellum en heeft het als regionaal centrum gediend. De handel in vee heeft hier een rijke historie, zeker 2000 jaar oud!
Paardenmarkt in Woerden, zeer populair! Naar boven
beschermd De koeienmarkt in Woerden heeft landelijke bekendheid en men kan wel stellen dat het goed gaat met de koeienhandel. De koeienmarkt krijgt ook veel reclame door het hele land op andere veemarkten. Met een koeien aanvoer van vele tientallen is de handel in Woerden goed voorzien van veel koeien. De koe staat er dan ook in alle soorten en maten. Voor het Arsenaal in de Meulmansweg is het een sfeervolle koe drukte en staan de koeien ook te showen in de speciaal daarvoor opgebouwde tent. Ook voor het allerkleinste pluimvee is nog een plekje gereserveerd voor het Arsenaal en de kleine kindertjes maken hier gretig gebruik van, het knuffel en aai gehalte is hier goed te noemen!

beschermd De koeien worden ruim aangevoerd vroeg in de morgen. Men krijgt daarbij nog eens een vergoeding voor de aanvoer van de koeien zodat dit ook gestimuleerd wordt voor de handelaren. Veel koeienmarkten in Nederland hanteren deze aanvoerpremie en ook het “privilege” voor het gratis “stallen” van de koeienvrachtauto en busjes van de handelaren enz. is belangrijk zodat de parkeerkosten ook in de hand gehouden kunnen worden en het geen kostbare markt zaak zal worden. Door al deze promotie is de aanvoer per jaar steeds beter en beleeft de koeienhandel op sommige markten weer zeer goede tijden. In Woerden wordt het aantrekkelijker om naar de markt te komen, ook voor de handelaren of bezoekers uit de stad en wijde omgeving.

De warenmarkt / braderie door het gehele centrum draagt er zorg voor dat er altijd sfeer en gezelligheid heerst tijdens de Woerdense jaarmarkt. Juist op deze markten kan men koopjes verwachten, 250 kramen staan er uitgestald en tel daarbij de diverse verkoopwagens eens bij op.

De historische binnenstad ademt een oud Woerdens verleden uit waain de handelaren en bezoekers een hoofdrol spelen. De warenmarkt wordt gehouden op het Kerkplein, in de Kerkstraat, Rijnstraat, Havenstraat, Wagenstraat en Voorstraat.

Bij de haven kon men terecht voor landbouw artikelen en de kermis was te vinden op het Exercitieveld. Men kan op de jaarmarkt van Woerden echt een dagje uit zijn en veel plezier beleven. Volgens traditie was het in de horeca ook heel erg gezellig en ging het daar nog door tot in de kleine uurtjes, de koeien hadden inmiddels allen een andere baas en dus wei gevonden. Elk jaar is dit een groots terugkerend festijn en voor het aankomend jaar net u ook uitgenodigd om de sfeer te proeven van historisch Woerden!

Koeienmarkt Woerden Utrecht

Met dank aan:

Gemeente Woerden : website Woerden
Marktmeester, Gemeente Woerden

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten B.V. ©®™ 1998-2017 - KvK Haaglanden 24449909 - BTW nr. 820275670B01
Nu 287 bezoekers online     25303302 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel gestelde vragen Markt Landelijk Aanmelden Redactie formulier