Weekmarkt, themamarkten, braderie en jaarmarkten.

Mogen wij u iets vragen?

Waarschijnlijk gebruikt u een Adblocker die er voor zorgt dat u geen advertenties ziet op hollandsemarkten.nl. Dit vinden wij erg jammer omdat wij u dankzij deze advertenties al jaren lang gratis de handigste en leukste informatie over en op de markt kunnen bieden.

Maakt u daarom alstublieft een uitzondering en schakel de Adblocker voor hollandsemarkten.nl uit.

Hartelijk dank!

Team hollandsemarkten.nl

Hollandse Markten

Winschoten Allerheiligen Adrillen 2016 (Groningen)
De welbekende 203de editie Allerheiligenmarkt of de Adrillen
te bezoeken in 2017 te Winschoten, Groningen.

Adrillen 2017
In 2017 wordt de Allerheiligenmarkt voor de 203de keer georganiseerd. De Allerheiligenmarkt in Winschoten, al decennia geleden verbasterd tot kortweg Adrillen, is al meer dan twee eeuwen de grootste jaarmarkt van de provincie Groningen. Op de eerste twee maandagen van november - 6 en 13 november 2017 - staat de Winschoter binnenstad geheel in het teken van Adrillen. Aaljoar in Novembertied,
Eerste Moandag , is 't zo wied
Dat wie weer noar Winschoot willen,
Noar het maart tou, noar 't Adrillen.

(Derk Sibolt Hovinga)

Op maandag 1 november 2004 werd de 189ste Allerheiligenmarkt geopend door burgemeester, mevrouw J.G. Vlietstra met hulp van enkele soldaten uit de historische tijd van Bourtange, een spectaculaire opening! De handel in paarden begon al rond 7 uur in de ochtend op het marktplein, daar heerste al tijdens de ochtend gloren een gezellige handels drukte (al paardenmarkt sinds 1855). De alom bekende en zeer druk bezochte Allerheiligenmarkt wordt altijd gehouden in het hartje van Winschoten, bruisend hart van de regio en mooie stad in de provincie Groningen.

De toch al sfeervolle binnenstad van Winschoten met de gezellige winkelstraten heeft tijdens de Allerheiligen een extra aantrekkingskracht. Op de vrijdagse koopavond en op zaterdag trekt Winschoten ook veel bezoekers uit de wijde beschermdomgeving. De historie van Winschoten als centrum van het Oldambt komt tot uitdrukking in de diverse markten die het hele jaar worden georganiseerd. De zaterdags markt is altijd druk bezocht en zeker een aanrader wanneer u in Winschoten vertoeft. De molens, de kerk en de toren zijn goed herkenbare monumenten in deze sfeervolle stad. De centrale ligging in het Oldambt maakt Winschoten uitermate geschikt als uitvalsbasis voor uw vakantie in dit gebied.


De Allerheiligenmarkt, in de volksmond bekend als Adrillen kent sedert generaties de langste en drukste warenmarkt van de provincie Groningen. Een kramenlint van bijna 2 kilometer meter stond opgesteld in dit Oost-Groninger koopmansstadje. Het was feest met zeer veel evenementen verspreidt over het centrum. De Kermis, paardenmarkt, kramen, oude tractoren, hobbymarkt, straattoneel, shantykoren en live-muziek vormen altijd een gewild onderdeel van de Adrillen jaarmarkt in Winschoten. Zoals men spreekt op de markt van in Winschoten: Adrillen: wie niet is geweest telt niet echt mee.

Het moet 'ergens' rond 1815 zijn geweest dat Winschoten zijn eerste Allerheiligenmarkt beleefde, de Adrillen dus. Winschoten, toen nog een onaanzienlijke vlek op de landkaart, heeft amper te lijden gehad van en onder de Franse overheersing. Natuurlijk, narigheden en moeilijkheden waren er genoeg. Nederland was immers 'bezet gebied' en dus de onafhankelijkheid kwijt en het nationaal bewustzijn van het volk kon zich niet uiten.

Napoleon bepaalde dat ons land in departementen zou worden verdeeld. Winschoten werd door het nieuwe Franse bewind verrijkt met een aantal belangrijke instellingen, doordat toen amper 2250 zielen tellende stadje-in-wording verheven werd tot de hoofdplaats van een arrondissement en in het bezit kwam van een rechtbank, kantongerecht, belastingkantoren en kantoren voor hypotheken en registratie.

Wellicht vond de Adrillen reeds eerder plaats, vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat de eerste Adrillenmarkt in 1815 werd gehouden, dus anno 2005, 190 jaar geleden. Na het vertrek van de Fransen (november 1813) bloeide Winschoten op tot het welvarende centrum van Oldambt en Westerwolde. In 1816 werd Winschoten erkend als 'stad van de zesde rang', in 1825 verkrijgt het van Koning Willem I stadsrechten en toestemming voor een 'stedelijke regering'. De bloei levert de jaarmarkt ook meer aanzien op, zodat de Allerheiligenmarkt allengs uitgroeit tot de grootste jaarmarkt (goederen en vee) van de provincie Groningenbeschermd De provincies Groningen en Drenthe vormden samen het departement Wester-Ems met een prefect, zetelende in Groningen, aan het hoofd. In Winschoten vestigde zich de onderprefectuur. Die vertegenwoordigde voor de 'mairie Winschoten' de Franse regering. In 1812 wordt besloten de jaarmarkt te verplaatsen naar de Marktkamp. Die markt groeide snel uit tot wat we nu als Allerheiligenmarkt (in de volksmond verbasterd tot Adrillen) kennen.

Naast Adrillen werd op 20 juni 1855 de eerste paardenmarkt in Winschoten gehouden. Ter bevordering van de aanvoer werd door de Raad bepaald, dat van de paarden die werden aangevoerd, geen marktgeld zou worden geheven. Om de aanwezigheid van landbouwers en handelaren aan te moedigen werden tevens beschikbaar gesteld: een premie van vijftig gulden voor hem die het schoonste kapitaal paarden op de markt aanvoert; een premie van vijfentwintig gulden voor het schoonste tuigpaard dat zich op de markt bevindt en een premie van vijfentwintig gulden voor het schoonste rijpaard dat naar de markt wordt gebracht.

Verreweg het meest komt de romanogotische bouwstijl voor in Winschoten. In Winschoten staat de langgerekte zaalkerk in romanogotische bouwstijl op het Marktplein. De gotiek kwam eind negentiende eeuw in openbare gebouwen terug. De bekendste neogotische kerk in het Oldambt is de St. Vituskerk in Winschoten. Het gemeentehuis van Winschoten is gebouwd in een zogeheten eclectische stijl. Hierin zijn naast stijlelementen van de Hollandse Renaissance en de Jugendstil beschermdook vormelementen van de gotiek verwerkt. Het gebouw werd in 1895 opgeleverd. Winschoten heeft een schat aan architectuur. Tijdens de Adrillen is dit allen te bezoeken...

En zo komt het dat vele duizenden jaarlijks massaal naar Winschoten trekken om op de eerste en tweede maandag (dan is het Lutje Adrillen) van november Allerheilgenmarkt te bezoeken. Ook u bent uitgenodigd om de sfeer en gezelligheid te proeven op de allerheiligenmarkt te Winschoten!

Want wie niet is geweest telt niet echt mee!
7 november 2016 Adrillen met paardenmarkt in Winschoten

website gemeente Oldambt

website gemeente gemeente Oldambt
website Adrillen / Allerheiligen markt 2017 te Winschoten

Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten B.V. ©®™ 1998-2017 - KvK Haaglanden 24449909 - BTW nr. 820275670B01
Nu 290 bezoekers online     25303297 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel gestelde vragen Markt Landelijk Aanmelden Redactie formulier