Weekmarkt, themamarkten, braderie en jaarmarkten.

Mogen wij u iets vragen?

Waarschijnlijk gebruikt u een Adblocker die er voor zorgt dat u geen advertenties ziet op hollandsemarkten.nl. Dit vinden wij erg jammer omdat wij u dankzij deze advertenties al jaren lang gratis de handigste en leukste informatie over en op de markt kunnen bieden.

Maakt u daarom alstublieft een uitzondering en schakel de Adblocker voor hollandsemarkten.nl uit.

Hartelijk dank!

Team hollandsemarkten.nl

Hollandse Markten

Paardenmarkt 2017 Voorschoten (ZH)
Vredesmarkt of vrije markt; Paardenmarkt Voorschoten!
Een paarden handelaar Dit kruis bood vrijheid van vervolging
De Paardenmarkt Voorschoten is op zaterdag 29 juli

Paardenmarkt in het Zuid Hollandse Voorschoten; een historisch jaarlijks terugkerend uniek evenement met vele paardenliefhebbers.

Den Nederlanden, rijk aan vele diverse en unieke markten waaronder de traditionele paardenmarkten, waarschijnlijk, samen met de jaarmarkten, de bron van het ontstaan van den Hollandsche markten. Hiernaast aanschouwt U het beroemde kruismarkt in Voorschoten (zo genoemd als "vredesmarkt of vrije markt"), aan het begin en eind van de markt wordt dit kruis aangebracht, in het verleden is het kruis geplaatst door oud burgemeester W.M. Verver van Voorschoten.

Dit kruis bood de "boef en aanverwante duistere lieden" vrijheid van vervolging, evenals de kerken bood de kruismarkt een vrijgeleide aan ieder die gezocht werd vanwege het overtreden van de wet en mocht deze niet gearresteerd worden binnen de kruizen gedurende de markt.

Vrijpostige vreemdelingen; Welkom op de Voorschotense paardenmarkt! Al sinds 1282 is het elk jaar weer een hoogtepunt in Voorschoten met de paardenmarkt, van heinde en ver komt de handelaar hier zijn levende vee handel verkopen of kopen.

's-Morgens om 6 uur is het hoefgetrappel weer te horen door de straten van het pittoresk dorpje Voorschoten (in den oude tijd, "Forescate" genoemd!) als de zon (dank aan de paardengoden, de zon scheen in volle glorie) nog maar net haar eerste stralen over de eeuwenoude linden in de Voorstraat laat schijnen en het plein gevuld wordt met het getrappel der hoeven van de edele paarden met een rijke geur van paarden vijgen en hun luid gebries! Oude herinneringen komen tot stand in het oude Voorschoten, hieronder werpt U een nostalgisch kijken in de Achterstraat te Voorschoten.

Paardenmarkten, oude herinneringen komen terug.. Naar boven
Mevr. L. B. Knijnenburg vertelt:

De Voorschotense paarden markt? Als kind al een genot! Ik weet nog wat een fijne jeugd we hadden en in de schoolvakantie was het altijd paarden markt met haast altijd prachtig weer. Vele paarden heb ik gezien en het was dan ook een groot feest voor ons! Op zo'n dag mocht je al om 5 uur de straat op en we woonden op de Kerksloot, later de Molenlaan genoemd. We waren meestal als eerste bij de slagboom en daar stond ook de veearts. Die keek eerst de paarden in de bek, wierp een blik onder z'n staart en boog de voeten, om te zien of ze wel gezond waren!

's Nachts kwamen de woonwagens aan, die altijd veel paarden meebrachten zoals Hackney's. pittige paardjes die erg snel waren, niet zo zwaar gebouwd maar mooie dieren om te zien. De Smit had drukke tijden en soms, als een paard nieuwe hoefijzers moest hebben werd hij tussen die speciale palen geplaatst en met een sterke riem vastgezet en spannend dat het was, af en toe vlogen de hoefijzers aan de overkant van de straat over de huizen heen, vele hadden dan ook barricades aangebracht gedurende de paardenmarkt.

Ook voor de handel waren het top dagen, je kon over de hoofden lopen, zo druk was het! Op een gegeven moment ben ik toen met mijn vader wezen tellen we kwamen over de ruim elf honderd paarden heen, geweldig! Dit was altijd een fijne dag. Ik kan nog veel van vroeger herinneren en vertellen maar helaas, je bent op leeftijd voordat je het weet doch ben ik gelukkig altijd een buiten mens geweest met veel fijne herinneringen.
Edelen dieren op den Peardemaart te Forescate Naar boven
Mevr. A. Passchier- v. Rooijen uit Noordwijk vertelt:

We hadden een bakkerijtje op de hoek van de Voorstraat en Pa was een echte paarden liefhebber. We ventten het brood uit met ponywagentjes! Met de paarden markt waren we al erg vroeg uit de veren. 's-Morgens om 4 uur kwamen de eerste paarden al en voor ons huis stond de veearts, hij keurde de paarden en het gebit werd nagekeken, wij hadden perfect uitzicht boven voor ons raam. Waren de paarden gekeurd, dan ging de boer een goed plekje zoeken op de paardenmarkt.

Al vroeg vond je ons op de markt, we kregen dan wat centjes mee en bietsten, zo jong en brutaal als we waren, er bij de jongens die bij ons werkten nog wat bij. Daarna gauw de paarden bekijken, een gezellige boel, vooral als ze aan het handelen waren. Die mannen sloegen elkaar een paar blauwe handen, liep er een gauw weer weg en even later kwam die weer terug en begonnen ze opnieuw.

We snapten er niets van. Er was erg veel te doen, zoals het koekslaan, kaars happen, stoelendans en nog vele oud Hollandse spelletjes, elk een attractie op zich! Het waren geweldige dagen. Ik heb zelden de paarden markt gemist en nu kijken we mensen en paarden, zijn er meestal al bij de opening van de markt en dan maar slenteren en een bakkie doen bij de dorps kerk, erg gezellig.

Er komen op deze dag veel oude Voorschotenaren samen en men doet oude herinneringen op. Voor we naar huis gaan, altijd nog een ijsje (niet meer voor 5 cent) en een lekker palinkje voor thuis.

Op zijn Noordwijks gezegd: "een keune dag".
Paardenmarkten, florissante en agrarische manifestaties! Naar boven
Zeer veel mooie en zeker lieve paarden stonden zij aan zij in de Voorstraat, zoals altijd op de druk bezochte Hollandse paarden markten, zeer veel verschillende soorten van "stammen" van het paard. Zij stalen de show, zij stonden te pronken in alle glorie met hun , speciaal voor deze dag, gevlochten manen en glimmend geborstelde vachten, stonden zij te wachten op hun nieuwe eigenaar en vonden zij dan ook gretig aftrek aan de kopers.

Het terrein aan de Voorstraat is rijk aan de toch wel vochtige zomerlucht, het randgebied wordt beheerst door, voor sommige bezoekers, toch wel penetrante lucht van de alsmaar neerdalende paardenvijgen gemixt met de sigarenrook van de handelaren. Voor de fijn proevers zweeft hier en daar dan nog de geur van eerlijk, vet tuigleer.
Traditioneel festijn op de Hollandse paardenmarkten! Naar boven
De paarden markten in Holland hebben altijd een grote aantrekking kracht op de jeugd, speciaal voor de meisjes zijn paarden een echt geliefd dier waar zij heel hen hart inleggen, als er een pony staat moet deze even aangehaald en gerustgesteld worden; hieruit blijkt ook de liefde en de samenwerking die de kleine en grote dametjes met de edele paarden hebben, altijd in de weer met "hun geliefde" het borstelen en vlechten der manen, gewoon goed verzorgen, om met het paard er op en top weer goed uit te zien.
Pearde maark in Forescate, da's tradisie.... Naar boven
Voor de kindertjes zijn deze paarden markten echt top, zij kunnen zich op een wel heel plezierige manier uitleven doch voor de allerkleinste is de veiligheid ook zeer belangrijk.

't Is zo wie zo heel erg leuk want zij hebben vakantie!

Maar een confrontatie met een langslopend paarden lijf kan een beangstigende reactie teweeg brengen, wees vooral rustig en ga nooit achter een paard staan. Kinderen worden uit de wandelwagen getild, om de kleine paardjes en zelfs een lief ezeltje te aaien, dierbare momenten om nooit te vergeten voor de kleintjes! Ook zij zullen deze herinneringen met veel plezier doorvertellen.
Vooruit, vraag 'ns netjes je prijs; geef me 'ns geluk, maatje! Naar boven
De paarden handelaren zijn altijd goed te herkennen aan de (zij hebben ook meestal een blauwe stofjas aan) rotan wandelstok die achterloos aan de arm bungelt. De stok vormt samen met de stofjas, de pet en een dikke sigaar, het handelsmerk van de vee koper.

Vele echte toffe producten zult U dan ook aantreffen op zulke echte Hollandse paarden markten, het zijn de zadels, paarden beugels, zwepen en aanverwanten of de cowboy hoeden, " bandana's", echte chewing tabbaco of de typische cowboy buckle (riem) en niet te vergeten echte Hollandse klompen die hier samen gaan. Hier kopen, is geld verdienen, juist op deze markten zijn de prijzen laag, daar de massa ervoor zorgt, dat er een redelijk tot zeer goede omzet mogelijk is en dat uit zich weer naar U, als bezoeker.

Paardenmarkt Voorschoten, uw bezoek met het gezin meer dan waard!


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        
Hollandse Markten B.V. ©®™ 1998-2017 - KvK Haaglanden 24449909 - BTW nr. 820275670B01
Nu 217 bezoekers online     25282437 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel gestelde vragen Markt Landelijk Aanmelden Redactie formulier