Hollandse Markten  Geschiedenis paardenmarkten
Het paard, al eeuwenlang een trouwe vriend
Schattige paardjes Vorige paardenmarkten
Al zo'n 8000 jaar geleden ontdekte de mens dat paarden behalve als voedselbron, ook gebruikt konden worden als lastdier of vervoermiddel. Rond 6000 v chr. gebruikten de Mongolen paarden in de strijd. Door het ontdekken van het paard heeft de mens en het paard een speciale band opgebouwd. Ook uit vroegere beschavingen zoals de Amazones zijn veel oude mysterieuze verhalen bekend.
Paardenmarkten en hun oorsprong Naar boven
Paardenmarkten zoals wij ze kennen vonden voor het eerst plaats in onze beschaving rond het jaar 1000. De Romeinen hadden het edele dier al vroeg hadden ontdekt.

In Holland waren zij door hun overheersend karakter ook gelegerd en er zou zeer waarschijnlijk in deze periode veel paardenhandel hebben plaatsgevonden langs het gebied van de oude Rijn. In het tijdperk van de Kelten, Karolingische tijd, de Griekse oudheid of de Middeleeuwen speelde het paard en de handel ook al een zeer grote rol.

Paraverendus;
Men zegt dat de benaming van het woord paard van de Grieken afkomstig is, zo was een extra paard ‘paraveredus’ genoemd. Para is Grieks voor ‘bij’ en ‘veredus’ is Latijn voor postpaard.
Oud Hollandse paardenmarkten Naar boven
De oudste bekende paardenmarkten in Holland zijn te vinden in Voorschoten en Valkenburg, beiden dorpen met aantoonbare banden richting de Romeinse bezetting. Deze oude markten zijn zeer geliefd bij de trouwe paardenmarkt bezoekers en paardenhandelaren.
Een paardenmarkt kon zich ook wel eens verplaatsen onder invloed van de landheren en koningen. Zij verstrekten in ieder geval het recht voor het uitoefenen en houden van een paardenmarkt.
Paardenmarkten, voor vele een jaarlijkse traditie Naar boven
De paardenmarkten waren een bonte verzameling van alle soorten vee en pluimage die veelal van eigenaar verwisselden. Ook was het de ontmoetingsplaats bij uitstek voor het vinden van een levenspartner.
Paardenhandel in Nederland Naar boven
De echte paardenhandel, vooral op de grote paardenmarkten speelt zich in het noorden en oosten van Nederland af. De jaarlijkse paardenmarkt van het Drentse Zuidlaren (Zuidlaarder Paardenmarkt) is mischien wel de bekendste bij de paardenkenners. Deze paardenmarkt mag zich dan ook de grootste van West-Europa noemen.

Elke derde dinsdag van oktober vindt deze paardenmarkt plaats. Nederland is vele paardenmarkten rijk, om er slechts enkele te noemen: de vierhonderd jaar oude markt van Heenvliet of de markt in Valkenburg, Zuid Holland. Deze laatste geeft zich ook het recht om zich de oudste paardenmarkt van Nederland te mogen noemen (rond het jaar 1000).

Voorschoten in Zuid-Holland heeft al bijna 800 jaar een oude traditie met de paardenmarkt in het dorpscentrum, een zeer geliefd paarden spektakel voor de wijde omgeving.

Paardenmarkten die in het jaartal 2000 in Pijnacker op de Westlaan of in Ridderkerk aan het winkelplein in Slikkerveer, mogen zich ook het decor van de levendige paardenhandel en een paardenmarkt noemen en dat het een groot succes blijkt te zijn, ziet men vooral terug aan de tienduizenden bezoekers die deze paardenmarkten aandoen voor een echte paardendag, al dan niet gecombineerd met een jaarmarkt, oude ambachten, een braderie, kermis en vele andere attracties. Zo behoudt men deze soms eeuwenoude paarden- en jaarmarkten.
Een paardenmarkt, zeer zeker uw bezoek waard Naar boven
De paardenmarkten hebben elk hun eigen sfeer en karakter; het meedraven over de markt, het handjeklap van de handelaar, de geur van de paardenmarkt, de bonte stoet van de vele bezoekers.

Ook het marktkruis was een belangrijke traditie in een verloren paardenmarkttijd en mede door het organiseren van de paardenmarkt blijft ook deze traditie in ere. De paardenmarkten die in Nederland plaats vinden hebben meestal ook een goede aanvoerpremie, een kleine onkosten vergoeding voor de aanvoer van de paarden. Meestal om een goede aanvoer van paarden te garanderen behoeft een handelaar geen marktgeld te betalen. Ook uitladen vroeg in de ochtend direct aan de markt is belangrijk.

of bezoek de info Paardenmarkten in Nederland op Markt en Markten


Vorige pagina Vorige Boven Naar boven


Powered by Google

        

Hollandse Markten Sponsort:
 
Dutch Pinball Museum
Zandlopers
Bike Totaal Krimpen

Hollandse Markten ©®™ 1998-2022 KvK 81862539 / Capelle aan den IJssel
Nu 109 bezoekers online     37111611 bezoekers sinds 1 januari 2006
  Algemene Voorwaarden FAQ/Veel Gestelde Vragen Markt Aanmeld Formulier Redactie Formulier   Partnerberichten